20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăGuvernul a adoptat OUG care stabileşte cadrul general de înfiinţare a fondurilor...

Guvernul a adoptat OUG care stabileşte cadrul general de înfiinţare a fondurilor suverane

“Fiecare fond suveran, pentru că vorbim despre o ordonanţă de urgenţă care vizează mai multe fonduri suverane, vor crea cadrul legislativ pentru investiţii. Forma de organizare este de societăţi româneşti pe acţiuni. Vor fi administrate de un Consiliu dualist.

Membri sunt pe timp de cinci ani de zile, trebuie să aibă expertiză în domeniul bancar, integritate profesională, cunoştinţe, atitudini adecvate şi specifice fondurilor suverane. Se numesc prin ordin. Mandatul primilor membri şi ai directoratul au ca obiectiv organizarea fondurilor suverane.

Scopul acestor fonduri nu-l prezintă activitatea de privatizare, ci finanţarea prin fonduri. Posibile domenii de activitate pentru aceste fonduri suverane sunt finanţarea companiilor româneşti de importanţă strategică, investiţii în industrie, investiţii în proiecte de infrastructură, creşterea competivităţii economiei româneşti, urmărirea strategiei energetice şi de capital”, a declarat Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă susţinută, joi, la Palatul Victoria.

Scopul ordonanţa de urgenţă creează cadrul general privind condiţiile pe care o societate reglementată de Legea societăţiilor nr. 31/1990 trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerată Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.

Întrebat dacă a reintrodus în forma actului normativ adoptat, joi, de Guvern obligativitatea de a respecta ordonanţa de urgenţă nr. 9 privind managementul corporativ, Teodorovici a răspuns: “Da, aşa este este introdusă această obligativitate, dar pentru discuţia care companii vor fi parte a acestui fond va fi una ulterioară care va fi stabilită prin hotărâre de Guvern care vor fi aceste companii”.

Teodorovici a adăugat că “Eurostat a pus o serie de întrebări, nu doar României, vizavi de cine este clientul, dar restul propunerilor de la Eurostat sunt introduse şi în proiectul de OUG”.

Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică, pe 10 noiembrie, proiectul de cadru pentru înfiinţarea de fonduri suverane, invocând „o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, impunându-se adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă”.

Prin înfiinţarea fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii se are în vedere crearea unor vehicule de investiţii financiare sau intermediere financiară în acţiuni sau participaţii în proiecte sau companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piaţa financiară din România, care, pe de o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă şi, pe de altă parte, să catalizeze sau să mobilizeze resurse financiare disponibile către sectorul real şi proiecte profitabile, arată proiectul.

Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă