19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăGorghiu îi solicită lui Iohannis să ceară reexaminarea unei legi

Gorghiu îi solicită lui Iohannis să ceară reexaminarea unei legi

“Atitudinea misogină a majorităţii parlamentare mă obligă să solicit intervenţia domnului preşedinte Iohannis. M-am adresat domniei sale pentru că a încurajat mereu legislaţia progresistă în România, iar formularea unei cereri de reexaminare este acum singura şansă de a schimba această situaţie”, a scris Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

Ea a ataşat postării solicitarea adresată vineri şefului statului.

Alina Gorghiu precizează că, recent, Parlamentul a dezbătut un proiect de lege prin care a fost amendată legislaţia electorală (proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală), iar printre actele normative modificate se numără şi Legea 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

“Una dintre problemele asupra căreia societatea românească era îndreptăţită să aştepte ca modificările aduse legii să marcheze elemente de progres era cea a reprezentării echilibrate de gen pe listele electorale ale partidelor politice. În cursul dezbaterii din Senat a fost posibil să se ajungă la o soluţie în măsura în care a fost adoptată o formă prin care vechea prevedere care stabilea că listele electorale vor fi întocmite ‘astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe’ a fost înlocuită cu aceea că listele ‘se întocmesc astfel încât să asigure reprezentarea ambelor genuri în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrie'”, arată Gorghiu în solicitarea adresată lui Klaus Iohannis.

Ea menţionează că la Camera Deputaţilor a fost adoptat amendamentul de a se renunţa la articolul respectiv. “Proiectul de lege a primit votul final în Camera Deputaţilor, deşi prin aceste modificări se prefigurează un regres evident în acest domeniu”, spune Gorghiu.

Senatorul PNL îi solicită preşedintelui să ceară reexaminarea acestui proiect.

“Angajamentul dumneavoastră în sensul unei legislaţii progresiste în toate domeniile este unul cunoscut de mult timp. De aceea, vă adresez rugămintea de a aprecia asupra oportunităţii de formulare a unei cereri de reexaminare asupra proiectului de lege amintit, pentru a da astfel şansa unei noi dezbateri, în urma căreia să se ajungă la o soluţie legislativă prin care să se creeze premise mai bune pentru participarea femeilor la viaţa publică”, conchide Alina Gorghiu.

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă