Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ioan Sîrbu pe vremea când era candidat PNL la Camera Deputaților

Generalul Sîrbu, participant la înmormântarea ministrului Vasile Milea, este candidat la Primărie

Generalul Ioan Sîrbu este foarte cunoscut în mediile politice și de presă după ce a ieșit la iveală că titlul acestuia de comandant al Spitalului Militar Central a avut la bază o serie de acte și informații false.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 07.08.2020 - 10:50

Generalul ( r ) dr. Ioan Sîrbu a fost anunțat de Victor Ponta, liderul Partidului Pro România, drept candidat al acestui partid la funcția de primar general al Capitalei, la alegerile din 27 septembrie. Ioan Sîrbu este fost candidat al PNL pentru Camera Deputaților, astfel că migrarea lui spre Pro România este surprinzătoare. Ioan Sîrbu este însă controversat și pentru modul cum a urcat în ierarhia militară, ajungând general activ cu două stele și director al Spitalului Militar Central din București.

Ioan Sîrbu (62 de ani) a absolvit 10 clase și apoi a fost trimis de părinți la Școala de Subofițeri Sanitari. Ulterior a terminat liceul la seral și a profesat ca subofițer sanitar, pentru ca în anul 1990, brusc, la opt ani de la terminarea liceului, să devină student al Institutului Medico-Militar. Admiterea suspectă la această facultate militară pune sub semnul întrebării titlurile universitare și gradele militare obținute, ulterior, de Ioan Sîrbu.

Potrivit unor surse neoficiale, un element important în biografia actualului candidat la Primăria Capitalei datează din decembrie 1989, când subofițerul sanitar Ioan Sîrbu lucra la cabinetul generalului medic Gheorghe  Stănicioiu – pe atunci director al Spitalului Militar Central.

Sursele noastre afirmă că, la ordinul generalului Stănicioiu, Ioan Sîrbu a fost trimis să asiste la înmormântarea generalului Vasile Milea. După cum se știe, Milea a fost ultimul ministru al Apărării Naționale în timpul lui Ceaușescu, iar moartea lui Milea, consemnată la 22 decembrie 1989, nu se știe clar dacă a fost o sinucidere sau o crimă. Despre Stănicioiu (în prezent decedat) se știe că era prieten și medic al lui Vasile Milea. Despre același Stănicioiu, care l-ar fi trimis la sicriul lui Milea, Ioan Sîrbu vorbea, într-un interviu, în termeni elogioși: “Am cunoscut omul care a fost îngerul meu păzitor, domnul General medic dr. Gheorghe  Stănicioiu, care era şeful de secţie şi de clinică, iar ulterior a devenit comandantul spitalului”.

"Nu am fost prezent în sediul fostului CC când a murit generalul Milea, eu la acel moment eram consemnat în cazarmă, la Spitalul Militar Central", ne-a declarat generalul ( r ) Ioan Sîrbu.

Există și ipoteza că admiterea subofițerului Ioan Sîrbu la Institutul Medico-Militar s-a făcut cu aprobarea generalului Victor Stănculescu, la acel moment – ministru al Apărării, un om cu rol important în Revoluția Română.

 

„Candidatul nostru la Primăria Capitalei este generalul Ioan Sîrbu. Este poate mai mult ca niciodată nevoie de cineva în București care să nu facă politică, o persoană care aproape un deceniu a condus unul dintre spitalele de marcă din România. Are o experiență medicală și administrativă importantă”

 

Victor Ponta,

Președinte Pro România

 

„Afirmația acestuia în sensul că subsemnatul am fost destituit pentru fapte comise în funcția pe care am deținut-o și pentru lipsa de corectitudine pe care am arătat-o față de militari, este tendențioasă și nu are suport în realitate. Prin urmare, îi solicit public ministrului Gabriel Oprea să își retragă afirmația”

 

Ioan Sîrbu,

General în rezervă

 

De ce a propus Ponta un fost general la Primăria Capitalei?

E posibil să fie luată în calcul simpatia românilor pentru militari, dar e posibil și ca Ponta să fi realizat că nu are șanse reale să câștige alegerile pentru Primăria Capitalei.

 

Ce șanse are Ioan Sîrbu în alegerile din 27 septembrie?

La Primăria Capitalei sunt candidați foarte puternici, cum ar fi Gabriela Firea, Nicușor Dan și Traian Băsescu, astfel că șansele lui Ioan Sîrbu sunt doar simbolice.

 

“Ca tânăr subofițer, am asistat la discuții între generalii Milea și Stănicioiu, doi oameni de înaltă ținută. Când a fost adus la Spitalul Militar, generalul Milea era, deja, plecat dintre noi. Am participat la înmormântarea generalului Milea la cererea mea”, ne-a declarat generalul Ioan Sîrbu.

Problemele pe linie militară ale generalului Ioan Sîrbu au apărut după ce el a intrat în conflict cu Gabriel Oprea, la acel moment ministru al Apărării Naționale.

„Ioan Sîrbu este cel care a fost demis de la conducerea Direcției Medicale a ministerului în timpul mandatului meu ca ministru al Apărării Naționale, pentru faptele comise în funcția pe care a deținut-o și pentru lipsa de corectitudine pe care a arătat-o față de militari. Alături de Valer Marian, un om cunoscut pentru apetența de a depune plângeri și petiții, Ioan Sîrbu este principala sursă de zvonuri și minciuni îndreptate împotriva mea”, a declarat, ulterior, Gabriel Oprea.

Ioan Sîrbu l-a acuzat pe ministrul Oprea că a comis un plagiat în teza lui de doctorat, dar și Ioan Sîrbu a fost, la rândul lui, suspectat de plagiat. Această acuzație nu l-a împiedicat pe Sîrbu să profeseze ca medic stomatolog, după ce și-a pierdut funcțiile din MApN, și chiar să se implice în paralel în politică, figurând  acum câțiva ani drept candidat al PNL pentru Camera Deputaților.

În prezent, Ioan Sîrbu este candidatul partidului Pro România la funcția de primar general al Capitalei. Nu este clar dacă Ioan Sîrbu este membru al acestui partid sau este doar un candidat de formă, menit să-l salveze pe Victor Ponta de un eșec personal, dacă ar fi candidat el însuși la Primăria Capitalei. Un alt element comun între Sîrbu și Ponta este că Ponta este, el însuși, declarat ca plagiator.

Comentarii