Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Gabriela Firea: Preşedintele României să-şi păstreze acţiunile în limitele constituţionale

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să îşi limiteze acţiunile la ceea ce îi permite Constituţia pentru funcţia pe care o ocupă, precizând că retragerea politică a premierului este un gest hazardat.

Andrei Tudor Dumitru 0 comentarii

Actualizat: 27.04.2018 - 18:53

"Fac un apel public la Preşedintele României să-şi păstreze acţiunile în limitele constituţionale ale funcţiei pe care o ocupă şi să renunţe la jocuri politice partizane, aşa cum de altfel a promis atunci când a cerut votul alegătorilor.(...) Înţeleg nevoia domnului preşedinte Iohannis de a-şi acoperi declaraţia total deplasată făcută ieri în legătură cu vizita în Israel a delegaţiei guvernamentale şi parlamentale la cel mai înalt nivel, pentru care a şi fost nevoit să-şi ceară scuze, dar modul în care a ales să facă acest lucru este total neinspirat", a explicat Gabriela Firea, citată de Mediafax.

Edilul a subliniat că cererea demisiei premierului României este un "gest hazardat".

"A-i retrage susţinerea politică dnei Prim-ministru Dăncilă, este nu numai un gest hazardat, dat fiind faptul că guvernul şi implicit premierul au încrederea Parlamentului, nu a Preşedintelui, ci şi unul profund nedrept, care denotă fie superficialitatea evaluării, fie un atac politic, ambele variante fiind inacceptabile pentru şeful statului", a adăugat primarul general.

Aceasta a afirmat că Primăria Generală a Capitalei a înregistrat progrese mari de când Viorica Dăncilă se află la şefia Guvernului.

"În cele 3 luni de mandat ale doamnei Dăncilă, care l-au dezamăgit atât de puternic pe domnul preşedinte, Primăria Capitalei a înregistrat cele mai mari progrese în relaţia cu Guvernul României pentru proiecte de o importanţă majoră pentru bucureşteni şi nu numai. (...) Guvernul a dat în administrare Municipalităţii terenul necesar pentru proiectul viitorului Spital Metropolitan din nordul Capitalei, pentru care deja sunt în lucru studiile preliminare de fezabilitate. De asemenea, s-au făcut paşi importanţi în direcţia transferului ELCEN şi a Centurii Ocolitoare către Primăria Municipiului Bucureşti. De altfel, prin preluarea de către Municipalitate a şoselei de centură, aceasta va deveni un obiectiv prioritar de investiţii, iar finalizarea acesteia va avea un impact major asupra traficului auto în Bucureşti, de care înţeleg că domnul preşedinte este nemulţumit în calitate de biciclist", a mai spus Firea.

Vineri, şeful statului, Klaus Iohannis, a cerut public demisia Vioricăi Dăncilă din funcţia de premier al României.

"Ar fi trebuit să am o întâlnire la ora 11.00 cu doamna Dăncilă. Acea întâlnire nu s-a mai ţinut, dar asta n-are nicio importanţă şi nu schimbă cu nimic lucrurile pe care am intenţionat să le comunic astăzi românilor. Întâlnirea urma să aibă ca tema centrală conflictul intre guvern şi PSD, BNR pe cealaltă (...). Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret, un memmorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greşeală, fiindcă în politică externă dacă vorbim de documente secrete trebuia să fie consultat preşedintele, lucru care nu s-a întâmplat. În Consituţie, în toate deciziile se statuează şi se ştie că este nevoie, în interesul României, de o consultare instituţională între premier şi preşedinte, că este nevoie, în interestul României, nu în interesul cuiva particular ca autorităţile publice să colaboreze loial. Aceste lucruri nu au fost înţelese de doamna Dăncilă. Doamna Dăncilă spunea aşa: jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor… suveranivatea independentţa teritorială. E jurămânitul pe care îl depunem noi şi apoi obţine demnităţi publice. Asta înseamnă nu doar că se respectă ad literam Constituţia, legile ţării, ci li principiul colaborării loiale, deciziile CCR. Toate acestea în interestul României şi al românilor. Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

"Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. După cum am spus pe 29 ianuarie guvernul a fost investit. Au trecut aproximativ trei luni de atunci, după care pot să trag o concluzie. Doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de premier al Romţniei şi transformă guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea solicita public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de premier", a mai spus Iohannis.

Comentarii

loading...