Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Vremurile când Liviu Dragnea și Gabriela Firea erau de acceași parte a baricadei au apus demult

Gabriela Firea a rămas fără majoritate în Consiliul General

Patru consilieri generali social-democrați au fost excluşi din partid de filiala PSD Sector 5. Ei își vor pierde mandatele. Primarul General, Gabriela Firea, a pierdut și susținerea unora din consilierii PSD. Firea nu mai are majoritate în Consiliul General al Capitalei.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 23.10.2018 - 09:54

Potrivit PSD Sector 5, Comitetul Executiv şi Biroul Permanent au aprobat, în unanimitate, excluderea din partid a membrilor Ancuţa Florea, Marius Adrian Pavel, Nina Săndulescu şi Valeriu Nicolae, consilieri generali în CGMB, „pentru voturi repetate împotriva intereselor legitime ale cetăţenilor Sectorului 5”. Reprezentanţii filialei se referă la un proiect de hotărâre prin care au fost majorate sumele de bani repartizate bugetelor sectoarelor aprobat în luna septembrie, proiect prin care Sectorului 5 nu i-au fost alocaţi bani deloc.

Pe de altă parte, liderul consilierilor general PSD Marian Orlando Culea a declarat ieri, că a pregătit o scrisoare deschisă în care o parte din consilierii social-democraţi din Primăria Capitalei arată că nu mai sunt dispuşi să voteze proiectele fără să fie consultaţi de primarul Gabriela Firea. „La Consiliul General se întâmplă exclusiv ce vrea Primarul General. Niciunul dintre consilieri nu este consultat în legătură cu niciun fel de proiect, iar comunicarea între Primarul General şi consilierii generali PSD nu există”, a afirmat Culea.  Întrebat câţi consilieri generali PSD s-au raliat demersului, social-democratul a răspuns: „Până la momentul acesta suntem doi consilieri care am fost de la început, mai sunt în discuţii şi alţi consilieri”.

Decizia PSD sector 5 și nemulțumirea celor doi consilieri vor avea un impact serios asupra majorității pe care primarul Gabriela Firea o are în Consiliul General.

 

Efecte în lanț

Potrivit legii privind statutul aleșilor locali, consilierii județeni care își pierd calitatea de membri ai partidului pe listele căruia au fost aleși își pierd și posturile de consilieri.

Consiliul General are 55 de membri, iar majoritatea este de 28 de voturi. În Consiliul General sunt 24 de consilieri generali PSD, patru consilieri generali ALDE, 15 consilieri generali USR, opt consilieri PNL şi patru consilieri PMP.  Dacă sunt retraşi din rândul social-democraţilor cei patru consilieri şi dacă aceştia nu vor fi înlocuiţi de alţi membri PSD, PSD şi ALDE vor rămâne în minoritate în faţa opoziţiei PNL, USR şi PMP.

Până săptămâna trecută, Firea se baza pe 32 de voturi – 24 de la PSD, patru de la ALDE și patru de la PMP. Săptămâna trecută, PMP și-a retras sprijinul pentru Firea, iar aceasta a rămas cu 28 de consilieri. La ședința de săptămâna trecut un consilier PSD a lipsit iar Firea a obținut doar 27 de voturi, insuficient pentru aprobarea proiectului său pentru acordarea de vouchere car-sharing.

 Firea a acuzat faptul că retragerea sprijinului PMP s-ar fi produs ca urmare a negocierilor dintre Liviu Dragnea și Traian Băsescu, dar fostul președinte al României a dezmințit astfel de discuții, acuzând-o pe Firea de minciună. Acum, patru consilieri de la PSD își vor pierde mandate, reducând susținerea Gabrielei Firea la 24 de voturi. Ei urmează să fie înlocuiți de supleanți, dar pentru asta este nevoie ca președinții organizațiilor din care aceștia provin să certifice că respectivii mai sunt membri PSD. Dacă ținem cont și de cei nemulțumiții din PSD (cel puțin doi), Firea mai are maximum 22 de voturi. 

 

Aranjamente și acuzații

Pe de altă parte, Firea urmează să fie schimbată și din fruntea PSD București, poziție care ar urma să fie preluată de Ecaterina Andronescu, potrivit secretarului general adjunct al PSD Codrin Ștefănescu.  Andronescu s-a reconciliat, recent, cu Liviu Dragnea. Debarcarea din fruntea PSD București o va împiedica pe Firea să influențeze desemnarea supleanților.

Procedura se anunță de durată și sunt toate șansele ca în Primărie să intre patru consilieri favorabili liderului PSD Liviu Dragnea. Primarul sectorului 5, Daniel Florea, care a operat excluderile, este loial președintelui PSD Liviu Dragnea. Dacă în Consiliul General vor intra patru consilieri pro-Dragnea, Gabriela Firea va avea nevoie de aceste voturi pentru a-și trece proiectele. Cu alte cuvinte, Dragnea va avea ultimul cuvânt, înclinând balanța majorității.

Consilierul general PMP, Lucian Iliescu, a declarat că prefectul Speranța Cliseru ar putea fi schimbat din funcție, astfel încât următorul prefect să revoce mandatele consilierilor PSD excluși din partid. Iliescu este de părere că Gabriela Firea și-a pierdut majoritatea.

 

Replici dure

Până la tranșarea disputei, susținătorii celor două tabere din PSD nici nu se mai feresc să se atace în public. ”Du-te, bă, şi bea un pahar de vin! De la băutură faci aşa”, a fost mesajul viceprimarului Aurelian Bădulescu (pro-Firea) într-o emisiune în care îl avea drept adversar pe Codrin Ștefănescu (pro-Dragnea). ”Nu fi nesimțit”, i-a replicat Ștefănescu, care a anunțat că va cere excluderea lui Bădulescu din PSD.

Comentarii

loading...