Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Gabriel Leş despre derarea Macedoniei de Nord la NATO

Aderarea Macedoniei de Nord la NATO va contribui la îmbunătăţirea mediului de securitate în Balcani, a declarat, marţi, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, cu ocazia vizitei la Bucureşti a omologului din Republica Macedonia de Nord, Radmila Sekerinska-Jankovska.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 08.10.2019 - 18:45

"Am felicitat-o pe doamna ministru pentru finalizarea cu succes a demersurilor de aderare la NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară din istoria lumii, în care Republica Macedonia de Nord va deveni, în curând, cel de-al 30-lea membru cu drepturi depline. Faptul că vom fi 30 de aliaţi în cadrul NATO va face Alianţa mai puternică şi va contribui, în mod sigur, la îmbunătăţirea mediului de securitate din regiunea Balcanilor", a spus Gabriel Leş într-o declaraţie de presă la sediul MApN.

El a asigurat-o pe Radmila Sekerinska-Jankovska de sprijinul României în continuare şi a arătat că România va reprezenta mereu un prieten şi un aliat de nădejde.

"În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală şi regională, am discutat despre continuarea strânsei colaborări în domeniul informaţiilor pentru apărare, pe spaţii şi tematici de interes reciproc precum situaţia de securitate din regiunea Balcanilor de Vest şi fenomenul migraţiei. De asemenea, am evidenţiat sprijinul constant al României pentru eforturile de integrare euroatlantică a Republicii Macedonia de Nord, cu accent pe domeniile planificare strategică, instrucţie şi doctrină, logistică, resurse umane, comunicaţii şi informatică, cât şi pentru consolidarea cooperării în cadrul Procesului reuniunilor miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est, a cărei reuniune o vom găzdui aici la Bucureşti între 15 şi 17 octombrie, precum şi în cadrul Brigăzii din Sud-Estul Europei (South-Eastern Europe Brigade - SEEBRIG)", a mai spus Gabriel Leş.

În cadrul întâlnirii, ministrul român a prezentat eforturile României de consolidare a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic al NATO, în cadrul Prezenţei Înaintate Adaptate a NATO, dar şi prin dezvoltarea pe teritoriul naţional a unei capabilităţi de comandă şi control terestre de nivel corp de armată.

"Am reiterat, cu această ocazie, angajamentul ţării noastre de a continua contribuţia echitabilă la partajarea sarcinilor în cadrul Alianţei, pe cele trei paliere - financiar, capabilităţi şi contribuţii la operaţii şi misiuni - şi am făcut cunoscut faptul că, în România, pentru al treilea an consecutiv, bugetul alocat apărării se ridică la două procente din PIB, valoare ce se va menţine pentru cel puţin 10 ani", a mai declarat Leş.

Un alt subiect abordat cu ministrul apărării Macedoniei de Nord a fost cooperarea în cadrul Uniunii Europene, în contextul deţinerii de către România, în primele şase luni ale anului 2019, a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE.

"În ceea de priveşte dimensiunea de apărare, România a continuat, pe timpul mandatului, eforturile aflate în derulare la nivel european pentru dezvoltarea tuturor iniţiativelor privind Cooperarea structurată permanentă (PESCO), Revizuirea coordonată anuală a apărării (CARD) şi Fondul european de apărare (EDF)", a afirmat Leş.

Comentarii

loading...