Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Fostul preşedinte al CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu, condamnat la închisoare într-un nou dosar

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a fost condamnat vineri de Tribunalul Constanţa la opt ani de închisoare într-un dosar cu un prejudiciu de peste opt milioane de euro.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 04.05.2018 - 14:58

În acelaşi dosar a fost condamnat şi Cristian Zgabercea, fostul producător al TVR, la patru ani şi opt luni de închisoare. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.

Tribunalul Constanţa a decis, vineri, condamnarea lui Nicuşor Constantinescu la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continută, abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane. De asemenea, instanţa a decis achitarea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa pentru mai multe infracţiuni.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi Cristian Zgabercea, fost producător general al Televiziunii Române, care a primit o pedeapsă de patru ani şi opt luni de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu şi evaziune fiscală, faptele fiind comise în perioada în care era consilier al lui Nicuşor Constantinescu.

O altă persoană judecată în acest dosar, Carmen Florentina Oproiu, fostă angajată a Consiliului Judeţean Constanţa, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu. Marcel Părău Brîncoveanu, reprezentantul Fundaţiei Thalia, a primit doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscală, Fundaţia Thalia a primit o amendă penală de 5.000 de lei pentru complicitate la evaziune fiscală, iar Fundaţia Fantasio, o amendă penală de 7.000 de lei şi pedeapsa complementară dizolvării persoanei juridice.

Tribunalul Constanţa a mai decis ca Nicuşor Constantinescu să achite părţii civile Felicia Tăicuţu, fost director economic al Consiliului Judeţean Constanţa, suma de 1.392 de lei daune materiale şi 10.000 de euro daune civilă.

Totodată, Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea şi Carmen Florentina Oproiu au fost obligaţi să achite în solidar către judeţul Constanţa peste 18 milioane de lei, reprezentând despăgubiri civile, iar Cristian Zgabercea, Fundaţia Fantasio, Fundaţia Thalia şi Marcel Părău Brîncoveanu trebuie să achite în solidar către ANAF suma de 152.180 de lei.

Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.  

Procurorii DNA l-au acuzat pe Nicuşor Constantinescu că la data de 8 ianuarie 2015, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, a emis o dispoziţie prin care a lăsat-o fără atribuţii pe Felicia Tăicuţu, director în cadrul CJ, provocându-i o pagubă prin diminuarea salariului şi afectându-i interesele legitime privind exercitarea atribuţiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs.

De asemenea, el mai este judecat în acest dosar şi pentru că a făcut plăţi nelegale din fonduri publice către asociaţii, fundaţii sau cluburi sportive, prejudiciul produs fiind de peste opt milioane de euro.

Nicuşor Constantinescu execută, din 29 iunie 2016, o pedeapsă de cinci ani de închisoare, primită după ce Curtea de Apel Constanţa l-a găsit vinovat de abuz în serviciu pentru că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, a iniţiat două proiecte de hotărâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, ambele fiind anulate de instanţă. De asemenea, instanţa a considerat că el nu a asigurat o finanţare corespunzătoare pentru Centrul Militar Zonal în perioada 2009 - 2013.

În luna martie, Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat pe Nicuşor Constantinescu într-un dosar în fusese condamnat în prima instanţă la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

Într-un alt dosar, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, la 15 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, pentru că ar fi plătit 30 de milioane de lei din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa pentru plantarea de perdele forestiere şi pentru alte proiecte care nu s-au realizat. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi a fost contestată la instanţa supremă.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa a primit anul trecut o condamnare de trei ani cu suspendare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Mamaia, dosar în care fusese judecat din noiembrie 2008 împreună cu fostul primar al Constanţei Radu Mazăre şi cu mai mulţi angajaţi din Primărie, decizia nefiind definitivă.

Tot pentru abuz în serviciu este judecat Nicuşor Constantinescu de Tribunalul Constanţa, din vara anului trecut, pentru achiziţionarea şi întreţinerea elicopterului care ulterior s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol din Mamaia.

Într-un alt dosar, în 25 noiembrie 2016, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, care îl acuză de abuz în serviciu, după ce ar fi efectuat plăţi nelegale de peste 11,6 milioane de lei pentru realizarea de lucrări de cadastrare, majoritatea fictive, a drumurilor judeţene şi comunale din Constanţa, fraudând bugetul local cu peste 11 milioane de lei.

De asemenea, el este cercetat în alte trei dosare distincte, două fiind legate de proiecte desfăşurate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, iar celălalt de faptul că ar fi plătit în mod nelegal către o firmă de publicitate peste 400.000 de lei. Totodată, într-un alt dosar instrumentat tot de procurorii DNA, Constantinescu este acuzat că a acordat, prin intermediul unei hotărâri de Consiliu Judeţean, subvenţii Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, sub pretextul acoperirii deficitelor regiei, deşi aceasta avusese profit, fiind astfel înregistrată o pagubă la bugetul judeţului Constanţa de aproape 22 milioane lei.

Comentarii

loading...