13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăFlorian Coldea, primele declarații după audieri

Florian Coldea, primele declarații după audieri

Florian Coldea a mărturisit în cadrul unei conferinţe de presă, că neexistând protocoale de cooperare, SRI nu va putea colabora pentru securitatea naţională şi, spune el, există astfel riscuri atât pentru România, cât şi pentru aliaţii ei. Fostul prim-adjunct al directorului SRI a precizat că va reveni la Comisia de control a SRI pentru mai multe explicaţii.

 “Urmare acestui asalt fără precedent asupra problematicii cu Ministerul Public, Serviciul e în imposibilitatea de a lucra pe baza unui protocol. Azi nu avem protocoale. Cum acţionăm pentru a proteja interesele României şi ale aliaţilor noştri în aceste probleme? Vulnerabilizăm sau riscăm să vulnerabilizăm nu doar securitatea României, ci şi a aliaţilor noştri.

Reamintesc tuturor că vulnerabilitatea are o caracteristică: Este exploatabilă şi cineva o va face, mai devreme sau mai târziu.

Trebuie să vedem care sunt soluţiile. Ar trebui să comunicăm spionilor că nu avem protocoale şi să stea puţin, să nu se implice până rezolvăm problema?

Sau avem şi posibilitatea unei soluţii adecvate pentru a reuşi să gestionăm aceste riscuri la adresa securităţii naţionale.

În concluzie, referitor la toate aspectele vehiculate în spaţiul public, e că am prezentat detaliat felul în care am acţionat şi toate împrejurările.

Am convenit cu membri comisiei să revenim pentru a lămuri toate aspectele.

Fostul prim adjunct al SRI, Florian Coldea, a explicat că la nivelul Uniunii Europene și a NATO se lucrează instituțional pe bază de protocoale între instituții ale statutului și serviciile secrete.

„Am reluat, cum era firesc, tema protocoalelor dintre Serviciu și diverse instituții.

 
Am reitarat faptul că această cooperare în baza protocoalelor este o practică la nivel UE și NATO. La acest moment, nu există o altfel de practică în lume. Nu se poate colabora instituțional cu serviciile secrete, în lipsa unor protocoale. Vă asigur

Subliniez faptul că se coopera conform atribuțiilor legale ale fiecărei instituții în parte”, a declarat Florian Coldea, la finalul audierilor din Comisia SRI.

Constat că subiectele s-au transformat în fake stories şi acestea,intens promovate, iau locul adevărului. SRI şi-a făcut treaba, iar ofiţerii şi-au îndeplinit cu devotament misiunile încredinţate.”, a declarat Florian Coldea.

Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI, a fost audiat din nou, joi, pentru mai bine de 6 ore în Comisia de control parlamentar al activităţii SRI.  El a fost audiat în comisie, timp de şapte ore, şi în 13 martie.

Coldea, mesaj codat pentru oamenii din Sistem

Fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, a folosit povestea biblică a lui Iuda pentru a explica că există oameni care au trădat interesele statului român și a spus că acest lucru a vulnerabilizat instituțiile.

”Aș vrea să reamintesc și de un celebru personaj biblic, care în urmă cu 2000 de ani a trădat pentru 30 arginți. Ce dacă ulterior l-au apucat remușcările? Ca orice trădător, acesta a avut parte de un sfârșit tragic.

 
Din aceste motive constat că unii în mod vizibil practică acest lucru cu interesele statului român, ba mai mult, fac un titlu de glorie din faptul că au trădat interesele statului și ale instituțiilor statului.

Acești oameni afectează instituțiile statutului român și capacitatea de apărare a instituțiilor statului.

Vă invit și pe această cale să reflectăm la povestea acestui personaj public. Vom reveni cu explicații pe măsură ce vom lămuri și alte aspecte cu membrii Comisiei”, a spus Florian Coldea.

Coldea a spus că roblematica cooperarii în baza unor protocoale este o practică internațională, inclusiv a nivelul UE și NATO, și că nu se poate coopera instituțional fără un protocol. Acestea aveau un caracter thenhic, funcționau limitativ tocmai pentru a garanta legalitatea, a spus fostul adjunct al șefului SRI.

„Astăzi, urmare a acestui asalt fără precedent asupra problematicii cooperării cu Ministerul Public, pentru realizarea atribuțiilor pe care serviciul le are, inclusiv în ceea ce privește decizia CCR, serviciul este în imposibilitatea de a lucra pe baza unui protocol în ceea ce privește infracțiunile la adresa securității naționale, cum ar fi spionajul și trădarea, parțial și terorismul. Astăzi nu avem protocoale. Cum acționăm pentru a proteja interesele României și ale aliaților noștri, în situația unor probleme pe aceste zone deosebit de sensibile?”, a spus Coldea după ce a fost audiat timp de peste șapte ore în comisia pentru controlul SRI din Parlament.

Pilde bin Biblie.

Fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, a făcut referire, după audierea în Comisia de Control al SRI, la persoane care trădează interesele ţării, dând exemplu pilda lui Iuda. “Unii, în mod vizibil, practică, astăzi, acelaşi lucru cu interesele statului român”, a spus Coldea.

“Cred că e momentul potrivit să reamintesc un celebru personaj biblic care în urma cu circa 2000 de ani a trădat pentru 30 de arginţi. Ce dacă ulterior l-au apucat remuşcările? Lucrurile nu s-au putut repara şi răul făcut nu a putut fi reparat. Evident, ca orice trădător, destinul lui a sfârşit tragic. Din această perspectivă constat cu îngrijorare faptul că unii, în mod vizibil, practică, astăzi, acelaşi lucru cu interesele statului român. O fac la vedere, extrem de vocal şi fără pic de ruşine. Ba mai mult, chiar par să îşi facă un titlu de glorie din asta, afectând instituţii fundamentale şi capacităţi democratice de apărare şi protecţie a statului român. Poate ar fi bine cu toţii să reflectăm la acest episod biblic şi la altfel de personaje”, a declarat Florian Coldea după audierea în comisia parlamentară.

Cele mai citite

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă