12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăFifor: Militarilor li se cere să continue subordonarea faţă de un şef...

Fifor: Militarilor li se cere să continue subordonarea faţă de un şef al Apărării recuzat

“Trăim zilele acestea momente delicate pentru Armata României. Schimbarea şefului Statului Major al Apărării, indiferent cum se numeşte el, este un moment major pentru orice armată a lumii. Aşa cum este definit de lege, şeful Statului Major al Apărării este militarul cel mai înalt în rang din armată, el fiind, de facto, şeful militar. Lui i se subordonează toate celelalte categorii de forţe şi, vreme de patru ani, conduce armata. (…) Mandatul este limitat, în mod explicit, la patru ani. Cu posibilitatea prelungirii cu încă un an. Cel care generează înlocuirea şefului SMAP şi propune o nouă persoană pentru portofoliu, este ministrul apărării. Este strict atributul său”, a scris Mihai Fifor, pe Facebook, citează Mediafax.

Fostul ministru arată că legea stipulează şi cine poate ocupa această funcţie, respectiv locţiitorul şefului SMAP sau unul dintre cei trei şefi ai categoriilor de forţe.

“Propunerea trebuie avizată de primul-ministru, numirea fiind atributul preşedintelui statului. Eventuala prelungire trebuie să urmeze aceeaşi procedură. Legea e clară şi în acest sens. La ora aceasta, Decretul de prelungire a mandatului generalului Ciucă a fost publicat şi este în vigoare, fără vreo propunere din partea ministrului, fără aviz al Premierului. Situaţia creată pune Armata României şi ţara într-o situaţie imposibilă. Militarilor li se cere să continue subordonarea faţă de un şef al Apărării recuzat de ministrul sau, care a propus oficial un înlocuitor pentru viitorul mandat”, mai arată Mihai Fifor.

Acesta se întreabă retoric cum va putea colabora ministrul apărării, Gabriel Leş, cu şeful Statului Major pe care în acest moment îl consideră ilegitim şi în afara mandatului.

“Asta în condiţiile în care am preluat practic Preşedinţia Consilului Uniunii Europene, în cadrul căreia România este chemată să joace un rol esenţial pentru definirea viitorului relaţiei NATO-UE, relaţie vitală pentru apărarea colectivă. Ca să nu mai vorbesc de toate programele şi proiectele uriaşe aflate în derulare sau în curs de contractare. Sunt ani buni în care s-au construit relaţiile speciale pe România le are cu aliaţii săi şi, mai ales, cu partenerul strategic SUA. Un singur lucru nu i s-a putut vreodată reproşa României şi acest lucru a fost prestaţia din punct de vedere militar. (…) Cui foloseşte atragerea Armatei României în jocul politic, adevărata capcană-tentaţie otrăvită pentru orice militar?”, completează Fifor.

Fostul ministru mai arată că “derapajul trebuie oprit, e imperios revenirea la dialog instituţional, la spiritul legii, care reglează mecanismele extrem de fine ale instituţiei armatei”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, referitor la prelungirea cu un an a mandatului şefului Statului Major al Apărării Nicolae Ciucă, că, din punctul său de vedere, nu poate fi sesizată Curtea Constituţională pentru că legea îi permite semnarea decretului de prelungire. premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, că decretul pentru prelungirea mandatului şefului SMG, Nicolae Ciucă, semnat de preşedintele Klaus Iohannis, nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.

Preşedintele Klaus Iohannis a prelungit, cu un an, mandatul generalului Nicolae Ciucă în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie. Decretul de prelungire a fost publicat sâmbătă în Monitorul Oficial, după o serie de controverse. Anterior Administraţia Prezidenţială a acuzat întârzieri în publicarea decretului în Monitorul Oficial, precizând că împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate. Preşedinţia a amintit că Monitorul Oficial al României este publicaţia oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituţie, de Legea nr. 202/1998, precum şi de alte acte normative.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă