1.5 C
București
joi, 1 decembrie 2022
AcasăPoliticăExpert Forum cere Guvernului să nu măreasca subvenţiile partidelor

Expert Forum cere Guvernului să nu măreasca subvenţiile partidelor

Organizația Expert Forum (EFOR) a cerut Guvernului să nu majoreze sumele primite de partide, după ce anul trecut, sub conducerea lui Florin Cîțu, ele au fost mărite substanţial la finalul anului, până la 253 de milioane lei, cea mai mare valoare din istoria recentă a României.

În 2021 suma ar urma să fie şi mai mare, întrucat legea bugetului prevede deja 162 de milioane de lei înainte de suplimentare; dacă ce a propus acum guvernul Cîţu se materializează, aceasta va urca la 265 milioane lei, arată EFOR.

„Suntem mult peste ce se practica în epoca Dragnea, când actualii guvernanţi criticau mecanismul”, precizează Expert Forum.

EFOR a arătat că partidele nu cheltuie mai mult de jumătate din sumele primite, iar peste 60% din bani merg spre promovare şi mai ales presă. „Considerăm ca această suplimentare reprezintă un act motivat politic, parte din campania internă pentru şefia PNL – ceea ce e inacceptabil! Alocările suplimentare nu se justifică şi pot ajunge să dezechilibreze şi mai mult viaţa politică, afectând în paralel independenţa jurnalistică prin cumpărarea bunăvoinţei presei”, mai precizează organizația.

Potrivit standardelor internaţionale subvenţiile bugetare au rolul de a susţine funcţionarea şi dezvoltarea partidelor, dar ele nu trebuie să devină sursa principală sau chiar exclusivă de finanţare a acestora. În plus EFOR a arătat că aceşti bani se cheltuie netransparent, controalele fiind insuficiente.

„Solicităm insistent partidelor de la guvernare şi în special premierului Florin Ciţu să anuleze astfel de iniţiative clientelare, periculoase pentru jocul democratic, şi să nu transforme finanţarea politică într-un mecanism de cumpărare de influenţă. Mai mult, reamintim ca anul trecut premierul declara că va reduce subvenţiile, ceea ce nu a făcut – iar acum chiar le măreşte”, susține EFOR.

Cele mai citite

Aurescu la OSCE: Rusia a folosit tactica proliferării conflictelor în zona Mării Negre

În cadrul Consiliului Ministerial de la OSCE, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat că de-a lungul ultimilor trei decenii, Rusia a folosit tactica...
00:00:49

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit cu Xi Jinping la Beijing

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping la Beijing joi, (1 decembrie), și a semnat o carte de condoleanțe...

Autorități spaniole: Mai multe scrisori-capcană au fost depistate în Spania

Autorităţile spaniole au confirmat joi că mai multe scrisori-capcană, ''similare'' cu cea care a explodat miercuri în ambasada Ucrainei, au fost interceptate în Spania,...
Ultima oră
Pe aceeași temă