6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăEuroparlamentarul Nicu Ștefănuță a interpelat Comisia Europeană pe tema Schenghen. Răspunsul a...

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a interpelat Comisia Europeană pe tema Schenghen. Răspunsul a venit abia acum!

Pe data de 22 martie 2023, Nicu Ștefănuță a înaintat Comisiei o interpelare în care a prezentat un studiu ce evidențiază impactul negativ asupra mediului cauzat de neapartenența României la spațiul Schengen. Comisia a revenit cu un răspuns abia acum.

Acest studiu nu doar că a demonstrat pierderile financiare de miliarde de euro anual, dar a arătat și că vehiculele, din cauza timpilor de așteptare la frontieră, emit o cantitate semnificativă de dioxid de carbon.

Mai exact, se estimează că 46.000 de tone de dioxid de carbon sunt emise anual de vehiculele aflate în așteptare la controlul de frontieră, doar pentru că România și Bulgaria nu fac încă parte din spațiul Schengen.

EP Plenary session – Joint debate – Fit for 55 – Nicu Ștefănuță, eurodeputat român afiliat grupului politic al verzilor (Greens/EFA)

Faptul că nu suntem în Schengen ne costă nu doar miliarde de euro anual ci și sănătatea noastră și a copiilor noștri, pentru că suntem expuși la mii de tone de dioxid de carbon, doar pentru că se stă inutil la cozi în vămi! Când se va termina cu umilința? Când vom fi și noi tratați ca ceilalți europeni?” spune europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

În cele din urmă Comisia a răspuns printr-o scrisoare oficială în care a transmis următoarele cuvinte:

Extinderea spațiului Schengen rămâne o prioritate politică pentru Comisie, iar în colaborare strânsă cu Președinția Consiliului și Parlamentul European, ne angajăm să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a asigura ca, în cursul anului 2023, Consiliul să adopte măsurile necesare cât mai curând posibil, astfel încât România și Bulgaria să poată adera la spațiul Schengen.”

Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO.

Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Youtube.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă