Elan Schwartzenberg, despre plecarea în Israel: „Nu am fugit deloc. În 2012 nu exista niciun dosar”

În interviul acordat postului B1 TV, Elan Schwartzenberg a declarat că a solicitat o întrevedere cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, cu intenția de a se preda, însă a fost refuzat, după care a fost notificat că va fi audiat prin comisie rogatorie.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Actualizat: 23.02.2018 - 21:47

Elan Schwartzenberg a menționat că a aflat în mod informal că va fi anchetat de la un angajat SRI.

”Nu am fugit deloc. În 2012 nu exista niciun fel de dosar. Am plecat în vacanță, în 2012, iunie-iulie, cu fiul meu. Cu un avion privat, de la Țiriac Air, la Nisa. Înainte să plec, cineva din SRI, din cercul extrem de apropiat al lui Florian Coldea, a venit și mi-a spus: ”V-au luat televiziunea, prin fals, ostil. Le e teamă de ce urmează să faceți. Vor încerca să vă facă înscenări, cu multe dosare.” Exista un grup de interese de la nivelul de sus al statului care își dorea televiziunea. Omul de la SRI mi-a spus: ”pleacă puțin din țară”. Mi s-a spus ireal ce îmi spunea. Am plecat în concediu și urma să mă întorc în câteva luni, în septembrie. Mă sună un procuror de la DNA, Dan Badea, în 11 august, când eram pe barcă, care mi-a zis că în două zile trebuie să mă duc la el la birou. I-am spus că nu știu dacă el e procuror sau e o farsă. I-am zis că îi voi trimite avocații. A fost violent cu mine, mi-a spus că îmi va face mandat. Am continuat vacanța de la Monaco în Israel. M-am sfătuit cu avocați și m-au sfătuit să nu mă întorc, până nu se limpezesc lucrurile.

Un avocat de-al meu i-a scris lui Kovesi, în engleză, că vreau să vin la DNA. Doamna Kovesi a făcut două lucruri: a răspuns brutal. A răspuns în română, în două rânduri, că îmi refuză audiența, se crede un os regal, și că mă citează prin comisie rogatorie. Apoi, la câteva zile, cei de la DNA, cu mascații, au spart 20 de apartamente de la București, la prietena mea, fratele meu, care aveau o singură vină, că mă cunoșteau. Mascații și spartul ușilor la 6 dimineața e apanajul teroriștilor sau al traficanților de droguri. Am avut mandat de siguranță națională și în 2009. Nu știu de ce, că nu am făcut terorism. M-aș bucura dacă mi s-ar răspunde câte mandate am avut și din ce motive”, a relatat Elan Schwartzenberg.

Comentarii