Acordul fusese aprobat, anterior, de Biroul Politic Central al ALDE.
Tăriceanu a precizat că cei 23 de parlamentari ai formaţiunii sale vor fi prezenţi „până la ultimul” la votul de învestitură a Guvernului Orban.
„Acest acord reprezintă o bază pentru a da votul pentru învestirea Guvernului”, a spus Tăriceanu, după semnarea acordului.
El a adăugat că a discutat cu PNL despre „proiectele de infrastructură, mai cu seamă din zona Moldovei, pentru că (…) din punct de vedere al infrastructurii este rămasă în urmă” faţă de celelalte regiuni geografice.
„Am menţionat explicit ca proiectele demarate să fie menţinute în programul de guvernare pentru a putea parcurge etapele următoare şi a putea fi finanţate Aceste proiecte nu sunt în faza în care să necesite pentru 2020 o finanţare suplimentară. (…) Aceste proiecte trebuie să parcurgă paşii necesari pentru a intra în finanţare, cel mai probabil în 2021, lucru care înseamnă şi execuţia lor”, a menţionat Tăriceanu.
Potrivit acestuia, un alt proiect la care ţine ALDE este Strategia Dunării.
Printre prevederile acordului politic, care include 12 „cerinţe”, se numără guvern monocolor PNL, modificarea legislaţiei din Justiţie doar prin dezbatere parlamentară şi interzicerea migraţiei parlamentarilor, aleşilor locali şi a membrilor de la un partid la altul.
Alte puncte din acord vizează păstrarea cotei unice de impozitare a veniturilor, restructurarea formei actuale a Guvernului, susţinerea alegerii primarilor în două tururi de scrutin şi revenirea la alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene prin vot indirect, corectarea de urgenţă a prevederilor OUG 114/ 2018, continuarea proiectelor de investiţii în domeniul energetic, listarea la bursă a Companiei Hidroelectrica, realizarea unei imagini clare, complete a proiectelor mari de investiţii, adoptarea în Parlament a unei legislaţii privind lobby-ul având la bază modelul european, punerea bazelor unui fond de investiţii după modelele de succes ale altor ţări europene.