27 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomePoliticăDupă energie electrică, România mai dă Republicii Moldova încă 25,5 milioane euro...

După energie electrică, România mai dă Republicii Moldova încă 25,5 milioane euro pentru educație și servicii de utilitate publică

România oferă un nou ajutor Republicii Moldova de 25,5 milioane de euro pentru educație și servicii de utilitate publică.

Comitetul de Coordonare pentru Managementul Acordului de asistenţă bilaterală România – Republica Moldova, reunit la Palatul Victoria, a aprobat mai multe note-concept în baza cărora vor fi transferaţi aproximativ 25,5 milioane de euro pentru demararea implementării proiectelor în domenii strategice, precum educaţie şi îmbunătăţirea serviciilor de utilitate publică.

Potrivit unui comunicat al Guvernului transmis joi, a doua reuniune a Comitetului de Coordonare pentru Managementul Acordului de asistenţă bilaterală România – Republica Moldova a avut loc miercuri, la Palatul Victoria, sub coordonarea şefului Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean, transmite agerpres.ro.

“La această reuniune au participat reprezentaţii ministerelor de linie, în calitate de operatori de program, în vederea aprobării propunerilor de proiecte transmise de către Cancelaria de Stat a Republicii Moldova. Având în vedere rolul constant al României în sprijinirea dezvoltării Republicii Moldova şi de factor de stabilitate şi dezvoltare regională, conform notelor-concept aprobate, vor fi transferaţi aproximativ 25,5 milioane de euro pentru demararea implementării proiectelor în domenii strategice, precum educaţie şi îmbunătăţirea serviciilor de utilitate publică, parte din ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro prevăzut în acordul bilateral de asistenţă tehnică şi financiară”, se arată în comunicat.

România sare din nou în ajutor Republicii Moldova cu 25,5 milioane de euro pentru sprijinul diverselor proiecte investiționale

Astfel, precizează sursa citată, prin cele 57 de proiecte investiţionale prevăzute în proiectul “Satul European”, se va asigura creşterea accesului la servicii îmbunătăţite de apă şi canalizare a peste 95.000 de persoane.

Totodată, pentru asigurarea unui proces educaţional de calitate, vor fi dotate 135 de instituţii de învăţământ secundar, cu echipamente de laborator pentru cabinetele de fizică, chimie şi biologie. În plus, vor fi achiziţionate 125 de microbuze şi 14 autobuze şcolare, special amenajate pentru transportul copiilor cu dizabilităţi.

Comitetul de coordonare se întruneşte periodic, pentru monitorizarea implementării proiectelor, cât şi pentru aprobarea unor noi propuneri venite din partea Cancelariei de Stat a Republicii Moldova.

În comunicat se reaminteşte că în data de 11 februarie 2022, prim-miniştrii României şi Republicii Moldova au semnat Acordul între cele două guverne privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.

“Perioada de implementare este de 7 ani de la intrarea în vigoare a Acordului. Pentru finalizarea proiectelor şi activităţilor aflate în derulare, în vederea asigurării absorbţiei complete de către Republica Moldova a fondurilor puse la dispoziţie de către Guvernul României, implementarea Acordului poate fi prelungită pentru o perioadă de maximum 3 ani”, se mai menţionează în comunicat. 

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Motivul pentru care astăzi trebuie să bei o cafea în plus

Ziua Internațională a Cafelei a fost stabilită de Organizația Internațională a Cafelei în 2015, cu scopul de a aduce un omagiu fermierilor de...
00:00:50

VIDEO: Fanii U2, entuziasmați după concertul de debut de la Sphere

Fanii rockeri irlandezi ai U2 au fost încântați după concertul inaugural de vineri seară de la Las Vegas Sphere, numind locația ca fiind "impresionantă"...

Veronika Kudermetova a câștigat turneul WTA 500 de la Tokyo

Tenismena rusă Veronika Kudermetova a câştigat turneul WTA 500 de la Tokyo, după ce a învins-o în finală pe americanca Jessica Pegula, în două...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies