Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu Benjamin Netanyahu, omologul său israelian

Dragnea și Dăncilă, simultan în Israel. Dăncilă a discutat cu Netanyahu despre mutarea ambasadei

Președintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea și premierul Viorica Dăncilă se află amândoi în Israel, în cadrul unor vizite oficiale. Dragnea vrea să mute Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim, dar decizia aparține președintelui Iohannis.

Share

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 25.04.2018 - 15:58

Premierul Viorica Dăncilă a avut,  astăzi, o întrevedere cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Israel, a anunțat Guvernul României. Potrivit acestuia, premierul israelian a salutat adoptarea de catre Guvernul Romaniei a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea ambasadei Romaniei la Ierusalim. În cadrul discuțiilor”a fost evidențiat interesul ambelor părți de a organiza cea de a treia ședință comună de guvern la nivel înalt (G2G) în cursul anului 2018”. Guvernul mai susține că Dăncilă a vorbit cu Netanyahu despre ”cooperarea in domeniul militar, strategic si al securitatii cibernetice”. Premierul este însoţit şi de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.

 La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, efectuează o vizită în Israel, în aceeași perioadă (25-26 aprilie) la invitaţia premierului  Netanyahu, potrivit unui memorandum aprobat de conducerea Camerei Deputaților. Oficial, vizita are loc în contextul aniversării a 70 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-israeliene, precum şi a 70 de ani de la declararea independenţei statului Israel. Liviu Dragnea va avea convorbiri cu premierul israelian. Conducerea Camerei Deputaţilor a aprobat suportarea cheltuielilor pentru transportul internaţional, cazarea, diurna, asigurări de sănătate şi contra accidentelor şi a cadourilor simbolice.

 

Război politic la București

 

Recent, Liviu Dragnea a anunțat că Guvernul Dăncilă a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Însă, atribuția înființării de ambasade revine președintelui. ”Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice”, prevede Constituția României (articolul 91).

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat decizia anunţată de Dragnea, cerând guvernului discernământ şi responsabilitate. După o încercare eşuată de a contacta telefonic pe Viorica Dăncilă - pentru că premierul nu a răspuns la apel - Iohannis a avut o discuţie, totuşi, cu premierul. „Înţeleg că de fapt Guvernul a vrut să creeze un fel de platformă de discuţie. Ceea ce nu e greşit. De aici până la mutarea ambasadei e cale lungă. (...) A fost o discuţie în jurul temei mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Am explicat doamnei Dăncilă câteva chestiuni şi, în final, cred că a înţeles un pic mai bine”, a declarat preşedintele. 

Liviu Dragnea a stabilit de mai multă vreme o relație apropiată cu premierul Israelului. Liderul PSD a mai avut o întâlnire cu Benjamin Netanyahu în perioada 11-13 iulie 2017. Dragnea se bazează pe servicii oferite de consultanți politici israelieni.  La trei zile după ce a anunțat mutarea ambasadei României la Ierusalim, Dragnea a primit o scrisoare de la Netanyahu. Acesta a remarcat declaraţia şefului PSD în privinţa mutării ambasadei României la Ierusalim ca o dovadă a „prieteniei profunde” între români şi israelieni și l-a invitat pe Dragnea la  Ierusalim.

 

 

Adrian Mlădinoiu, fost aghiotant al lui Dragnea, în prezent secretar de stat în cadrul SGG, a fost în vizita oficială în Israel, în perioada 22 - 25 aprilie

 

Comentarii

loading...