Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Dragnea: preferă protecţia Jandarmeriei Române

E mult, e puţin, e lipsit de orice formă de risc să-ţi asumi folosinţa unei arme/unei instituţii de forţă, aşa cum e Jandarmeria, tu politician? Tu, partid de politicieni?

Share

Rl online 0 comentarii

31.01.2018 - 11:59

După ce Liviu Dragnea a vorbit de câteva ori despre veninosul Lucian Pahonţu, şeful SPP, lăsând să se înţeleagă că serviciul condus de acesta nu este şi nu poate fi unul de încredere, prima măsură luată de alter-ego-ul său, premierul Viorica Dăncilă, a fost să renunţe la serviciile instituţiei în discuţie, preferând protecţia Jandarmeriei Române, o armă a Ministerului de Interne, condus de Carmen Dan.

 
Dragnea susţine că Pahonţu i-ar fi spus unui apropiat al lui Stănescu să-i transmită acestuia că liderul social-democrat va fi executat.

„Este un coleg de-al nostru, Paul Stănescu - probabil că de aia are şi probleme acum sau poate că este o simplă coincidenţă - el a spus în mai multe întâlniri publice în ţară, la întâlniri ale CExN, că un bun prieten de-al lui a fost trimis de domnul Pahonţu care a spus că nu vorbeşte în numele dumnealui - eu cred că vorbea doar în numele dumnealui - şi a spus că undeva prin martie eu o să fiu executat şi că dumnealui să stea deoparte că o sa fie protejat şi chiar o să ajungă preşedintele partidului”, a povestit Dragnea.

 
Dacă aşa stau lucrurile, e foarte grav, iar directorul SPP ar fi trebuit să răspundă, exemplar, pentru lipsa lui de profesionalism. Există legi şi răspundere pentru încălcarea lor.

Liviu Dragnea a preferat, însă, nu să declanşeze demersurile necesare pentru demiterea lui Pahonţu, ci să scoată întreg serviciul din dispozitiv, pentru a-l înlocui cu formaţiuni ale Jandarmeriei.

Dealtfel, liderul PSD a mai apelat la protecţia jandarmilor, un astfel de moment derulându-se în ziua în care s-a prezentat la DNA. Garda s-a dovedit a fi foarte zeloasă (uneori, chiar prea zeloasă), ceea ce, evident, lui Dragnea i-a plăcut, hotărând, iată, să folosească serviciile jandarmilor în continuare.

E posibil ca politicienii să se fi gândit că măsura ar putea îmbrăca o formă de legalitate prin forţarea Legii Jandarmeriei Române!? Iată ce spune aceasta la art. 19 cu 1, lit. t (2): „La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în situaţii care nu suferă amânare, la propunerea inspectorului general, ministrul Administraţiei şi Internelor poate aproba asigurarea temporară a protecţiei unor persoane, obiective, bunuri, valori şi transporturi speciale, altele decât cele stabilite prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile legii”.

Să presupunem că situaţia majorităţii parlamentare şi a guvernului propus de aceasta nu suferă amânare, în consecinţă, Jandarmeria acţionând, nu-i aşa, legal.

Dar este şi moral ca o structură politică, forţând legea, să-şi facă pavăză personală dintr-o structură militară, naţională?

N-ar putea fi acesta un prim pas către manipularea unei structuri care, conform atribuţiilor sale, îşi poate extinde protecţia de la persoana fizică (de protejat), la paza obiectivului/clădirii în care aceasta îşi desfăşoară activitatea, la delimitarea/controlul zonelor limitrofe acestora?!

Pe scurt, dacă nu cumva Jandarmeria, indiferent de aprobările Primăriei Generale, va proteja zona extinsă din frontul clădirii Guvernului, interzicând, direct şi fără negociere, organizarea de mitinguri în Piaţa Victoriei?

Sigur, ar fi putut face asta şi până acum, dacă protestatarii n-ar fi obţinut aprobarea primarului. N-au făcut-o, însă, considerând mitingurile ca fiind spontane, deci imposibil de aprobat, instituţional, în prealabil.

Ceea ce acum, în calitate de paznic protector al obiectivelor, uman şi material, n-o vor mai accepta. De acum, nu va mai fi vorba despre dreptul la miting/protest spontan, ci despre protecţia obiectivului.

Dealtfel, am înţeles exact cum sună viitorul, chiar din vocea ministrului MAI, care a declarat, imediat după audierile din comisii, cu priviri şi voce de oţel: „Cu aceste mitinguri trebuie să intrăm în legalitate. Eu înţeleg foarte bine rostul acestora. Dar ele trebuie să se supună legii, aprobărilor”.

În aceeaşi notă s-au exprimat şi cei doi şefi de arme (Poliţie şi Jandarmerie), care o flancau.

În consecinţă, Dragnea şi guvernul său au împuşcat doi iepuri dintr-un foc: au scăpat de SPP, care le „spiona” partidul şi liderul, fără, însă, a-i raporta acestuia din urmă prea multe despre ceilalţi, şi s-a înconjurat de jandarmi pe trei inele concentrice.

Comentarii

loading...