12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăDragnea: "Inflația a crescut din cauza factorilor exogeni"

Dragnea: “Inflația a crescut din cauza factorilor exogeni”

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a explicat, după întâlnirea cu Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, că împreună cu cei din BNR s-a convenit un mix de politici guvernamentale care să conducă la o mai bună evoluție a economiei.

”Joi, 3 mai 2018, ca urmare a schimbului de scrisori dintre președintele Camerei Deputaților și guvernatorul Băncii Naționale a României, precum și în continuarea întâlnirilor Guvernului cu Banca Națională a României, a avut loc întrevederea dintre domnul Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, doamna Viorica Dăncilă, prim-ministru, domnul Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice și conducerea Băncii Naționale a României, reprezentată prin domnul Mugur Isărescu, guvernator și domnul Florin Georgescu, prim-viceguvernator.

 În cadrul întrevederii a avut loc un dialog constructiv privind situația și evoluțiile previzibile ale economiei, cu accent pe factorii de influență a ratei de inflație, precum și referitor la perspectivele acesteia pentru anul în curs și 2019. S-a subliniat faptul că o mare parte din creșterea prețurilor înregistrată în ultimele luni a fost cauzată de factori externi, exogeni raportați la acțiunea Guvernului și, respectiv, a BNR.

Pentru asigurarea încadrării ratei inflației în intervalul programat pentru finele anului 2018 și perioada următoare s-a convenit că este necesară continuarea aplicării unui mix eficient și echilibrat de politici fiscal-bugetare și monetare. Dialogul permanent, deschis, bazat pe argumente profesionale și cu respectarea competențelor fiecărei instituții dintre Guvern și Banca Națională a României va fi de natură să permită realizarea acestui obiectiv.

În cadrul discuției s-au validat argumentele privind consolidarea stabilității și predictibilității macroeconomice, precum și existența unor premise clare de creștere a convergenței nominale și reale cu Uniunea Europeană”, arată Liviu Dragnea, într-un comunicat de presă.

Guvernul va crește TVA la 20% din 2019 și că va intoduce impozitarea progresivă a veniturilor

Liviu Dragnea a discutat cu guvernatorul BNR despre economie, inclusiv despre Pilonul II de pensii. Liderul PSD a infirmat că Guvernul va crește TVA la 20% din 2019 și că va intoduce impozitarea progresivă a veniturilor.

”S-a vorbit despre aproape toate subiectele care trebuiau abordate. Sunt păreri destul de convergente între BNR și Guvern, sunt și abordări destul de diferite. Nu intru în niciun fel de detaliu. Am discutat despre plafonarea dobânziilor, dar decizia o va lua Parlamentul, după ce BNR ne va trimite punctul de vedere. Am vrut să stabilim un plan de colaborare foarte sănătos cu Guvernul. Nu e adevărat că vom crește TVA la 20% sau că vom introduce impozitul progresiv. ”, a declarat Liviu Dragnea după întâlnirea cu Mugur Isărescu.

Dragnea: Nu există nicio intenţie a PSD să preia controlul BNR

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a afirmat joi că nu există nicio intenţie a PSD de preluare a controlului asupra Băncii Naţionale a României.

“Nu există nicio intenţie a PSD să preia controlul Băncii Naţionale, ba dimpotrivă. Domnul guvernator are, aşa cum a avut întotdeauna din partea mea (…), sprijin total. (…) Banca Naţională este o instituţie sănătoasă, o instituţie importantă, un pilon fundamental al stabilităţii macroeconomice şi monetare şi conducerea Băncii Naţionale este o conducere cu experienţă şi cu foarte multă expertiză”, a declarat Liviu Dragnea, după o întâlnire avută la Parlament cu premierul Viorica Dăncilă şi cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Nu există niciun indiciu că Români ar fi într-un prag de criză

”Am avut o întâlnire foarte bună. A fost un schimb de scrisori între mine și guvernatorul Isrărescu. Am convenit să facem publice aceste scrisori. Erau stabilite întâlniri între Guvenr și BNR și am convenit să aibă loc o singură întâlnire, aici, la Parlament. A fost o discuție serioasă, despre situația macroeconomică. Și Guvernul, și BNR au convenit că principalele cauze pentru creșterea inflației sunt factorii exogeni, factori din afara Guvernului și a BNR, gaze, energie, petrol. S-a convenit ca să existe o colaborare bazată pe întâlniri frecvente, constante, între BNR și Guvern. Guvernul și-a arătat disponibilitatea să aibă întâlniri înainte de a lua măsuri conforme cu programul de guvernare, să fie o inromare plină de substanță între cele două instituții, iar BNR și-a arătat disponibilitatea. Nu există niciun indiciu că Români ar fi într-un prag de criză sau că ar veni o criză sau că ar urma o instabilitate. Nu e niciun conflict între BNR și Guvern. Contrar celor spuse de unii cu funcții foarte înalte nu e nicio intenție a PSD de a prelua controlul BNR, guvernatorul are sprijinul meu.”, a spus Liviu Dragnea.

“Nu văd niciun motiv pentru demisia premierului”

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a explicat că nu există niciun motiv ca Viorica Dăncilă să demisioneze, așa cum a cerut președintele Klaus Iohannis.

”Eu personal n-am văzut și nu văd niciun motiv serios pentru care doamna prim-ministru ar trebui să demisioneze. Pe de o parte, nu există niciun conflict între Guvern și BNR. Pe de altă parte, să pleci într-o vizită externă eu cred că este un lucru bun, nu un lucru rău.

 “Voi participa, alături de premier, la recepția de la Cotroceni de Ziua Europei”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a anunţat, joi, că atât el, cât şi premierul Viorica Dăncilă vor participa la recepţia de la Palatul Cotroceni, organizată cu prilejul Zilei Europei.

“Eu voi confirma participarea la acest eveniment, la Cotroceni. Doamna prim-ministru mi-a spus acum că şi dumneaei, împreună cu miniştrii, vor onora această invitaţie. Este un eveniment important Ziua Europei şi, de asemenea, eu şi noi vrem să transmitem un semnal că noi n-am susţinut şi nu vrem să încurajăm escaladarea acestui conflict sau a oricărui tip de conflict”, a declarat Dragnea, la Parlament. 

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă