Premierul Viorica Dăncilă a transmis, ieri, preşedintelui Klaus Iohannis, propunerile de desemnare a miniştrilor interimari pentru portofoliile Transporturilor şi Dezvoltării Regionale. Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a fost propus pentru asigurarea interimatului la ministerul Transporturilor, iar ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a fost propus pentru preluarea interimatului la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de numire a celor doi ca interimari.
”Este vital însă, având în vedere contextul actual, să găsim soluţii definitive privind numirile titularilor pentru cele două funcţii”, a subliniat prim-ministrul Viorica Dăncilă. ”Pentru punerea în aplicare a Programului de Guvernare este nevoie de implicarea deplină a tuturor membrilor Cabinetului, atât în cadrul şedinţelor de Guvern, cât şi în activitatea fiecărui ministru, în domeniul său de activitate, cu efecte concrete pentru români, precum plata salariilor şi asigurarea continuităţii activităţii. Totodată, este vital ca la prima reuniune a Guvernului României cu Colegiul Comisarilor europeni, care va avea loc în această săptămâna la Bucureşti, să participe titulari ai tuturor portofoliilor, cu atribuţii depline în exercitarea funcţiilor”, arată Executivul.
Evoluția scandalului
Guvernul precizează că aşteaptă în continuare motivarea preşedintelui României cu privire la refuzul pentru propunerile înaintate anterior de numire a miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării, aşa cum prevede Constituţia României şi cum precizează deciziile Curţii Constituţionale.
Practic, după 40 de zile, niciunul dintre cele două ministere nu are un ministru titular. Guvernul a transmis preşedintelui revocarea miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării, propunându-i pe Lia Olguţa Vasilescu şi Ilan Laufer, însă, în 20 noiembrie, preşedintele Iohannis a evitat revocarea titularilor de la cele două ministere – Lucian Şova şi Paul Stănescu – respingând implicit şi numirile Liei Olguţa Vasilescu şi a lui Ilan Laufer. În 21 noiembrie, Lia Olguţa Vasilescu a fost propusă la Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor. Ulterior, Şova și-a dat demisia de la Transporturi pe 22 noiembrie, iar Paul Stănescu şi-a anunțat demisia de la Dezvoltare pe 26 noiembrie. Chiar dacă Legea de funcționare a Guvernului prevede că demisionarii mai pot face parte din Executiv încă 15 zile, prezența lor în fruntea ministerelor s-a prelungit. Șova a organizat o serie de acțiuni, în timp ce Stănescu a fost o prezență discretă. Însă, indiferent de prestația publică a fiecăruia, un ministru demisionar nu mai are autoritate asupra subordonaților săi.
În 7 decembrie, Guvernul s-a adresat Curţii Constituţionale (CCR) iar potrivit deciziei CCR șeful statului trebuie să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.
Motivarea de la Cotroceni întârzie
Preşedintele Klaus Iohannis, a semnat, abia pe 3 ianuarie, decretele privind vacantarea posturilor de miniştri de la Ministerul Dezvoltării şi de la Ministerul Transporturilor. A doua zi, preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că va refuza propunerile înaintate de prim-ministrul Viorica Dăncilă pentru portofoliile de la Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Transporturilor. De menționat că șeful statului nu a spus la ce set de propuneri va face referire motivarea pe care juriștii de la Palatul Cotroceni o vor redacta în perioada următoare. Aspectul este important din punct de vedere juridic, pentru că decizie mai veche a CCR prevede că șeful statului poate refuza, o singură dată, motivat, o propunere de remaniere.
Acum, la cele două ministere au fost propuși doi interimari, dar și eficiența acestora poate fi pusă sub semnul întrebării, de vreme ce aceștia vor conduce câte două ministere: Finanțele și Dezvoltarea (Eugen Teodorovici) respectiv Fondurile Europene și Transporturile (Rovana Plumb).