Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Dorneanu, vizită controversată în Rusia

Dorneanu, vizită controversată în Rusia. Președintele CCR a ignorat o recomandare din partea MAE

Președintele Curții Constituționale (CCR) Valer Dorneanu participă în aceste zile la Forumul Juridic Internațional de la Sankt-Peteresburg, organizat cu sprijinul președintelui Federației Ruse. MAE i-a recomandat să nu participe.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 17.05.2018 - 16:48

Valer Dorneanu recunoaște că Ministerul Afacerilor Externe de la București i-a recomandat să nu participe la eveniment. ”Vizita în Rusia are loc la invitația Curţii Constituţionale a Federaţiei Ruse cu prilejul aniversării a 25 de ani de la înființare și a Forumului Juridic Internațional de la Sankt Petersburg.  Când s-a primit recomandarea MAE vizita era deja perfectată și biletele de avion cumpărate”, a declarat Dorneanu, potrivit Digi 24.ro.  Șeful CCR susține că ar fi avut o discuție cu MAE și ”problemele au fost lămurite”.

Forumul Juridic Internaţional, are loc la Sankt Peteresburg și potrivit site-ului manifestării este ”este organizat cu sprijinul Ministerului Justiţiei din Federaţia Rusă şi a preşedintelui Federaţiei Ruse”.

 Majoritatea invitaților la forum provin din spațiul ex-sovietic și din Africa, potrivit site-ului manifestării.

 Lista invitaților

 Printre participanții la forum se numără Farkhad Abdullaev, membru al Curții Constituționale din Azerbaidjan, Konstantin Aranovsky, Nikoly Bondar -  judecători la Curtea Constituțională din Federația Rusă. De asemenea, printre participanți se numără Sergey Astahov, Anatoly Bereziy, Irina Bukina, Yuri Ivanenko - judecători la Curtea Supremă a Rusiei. Sunt colegi de forum cu Dorneanu,  Hildah Chibomba, președintele Curții Constituționale din Zambia, Haider Daffala, judecător din Sudan, Solongo Damdinsuren, Curtea Constituțională din Mongolia, Manana Delba, Curtea Supremă din Abhazia, Osama Elbalol, judecător din Sudan. Își vor împărtăși experința și  Mukhabat Gulzor, Curtea Constituțională din Tadjikistan, Abdel Hassan, Curtea Constituțională din Egipt, Farkhat Khusnutdniov, președintele Curții Constituționale din Tatarstan, Luke Malaba, judecător în Zimbabwe sau  Petr Miklashevich, Curtea Constituțională din Belarus.

 CCR a ieșit din MCV

Vizita vine în contextul distanțării CCR față de instituțiile europene. Preşedintele Curţii Constituţionale (CCR), Valer Dorneanu, a anunțat, recent, că instituția pe care o conduce nu mai vrea să fie implicată în Mecanismul de Coperare şi Verificare şi că va discuta cu comisia MCV doar despre activitatea Curţii, nu şi a altor instituţii, cum sunt Parlamentul, instanţele de judecată, Parchetul, deoarece Curtea nu are dreptul să facă afirmaţii publice despre aceste instituţii.

 

Comentarii