13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăDIICOT începe urmărirea penală în dosarul deschis după pângerea făcută de Orban...

DIICOT începe urmărirea penală în dosarul deschis după pângerea făcută de Orban împotriva Vioricăi Dăncilă

Procurorii au început urmărirea penală pentru fapte, in rem, încă din data de 7 iunie, infracţiunile fiind de înaltă trădare şi divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională.

Procurorul-şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, anunţa marţi că plângerea depusă de Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă este în lucru, precizând că încă nu au venit informaţiile solicitate de la SRI.

“Este în lucru. Ştiu că s-au făcut solicitări, exact cum vă spuneam, pe data de 6 iunie şi aşteptăm rezultatele”, a declarat Daniel Horodniceanu. Întrebat dacă au venit răspunsurile de la Serviciul Român de Informaţii, Daniel Horodniceanu a răspuns negativ. “Nu au venit, nu. Din ce ştiu eu nu, dar trebuie verificat”.

În plângere, liderul PNL, Ludovic Orban, îi acuză pe Liviu Dragnea şi pe premierul Viorica Dăncilă de „difuzarea de informaţii cu caracter secret, uzurparea de funcţie şi refuzul de informare a Preşedintelui României” în cazul memorandumului privind mutarea Ambasadei Israelului.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, declara, săptămâna trecută că a sesizat Parchetul General „în calitate de cetăţean” de faptul că Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea au difuzat informaţii cu caracter secret. Plângerea este şi pentru uzurpare funcţie.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a dispus trimiterea plângerii depuse de Ludovic Orban contra premierului Viorica Dăncilă structurii de parchet competente, respectiv DIICOT.

 

Băsescu: O plângere neispirată, care se va solda cu “nimic”

Fostul șef se stat a declarat că plângerea penală formulată de preşedintele PNL, Ludovic Orban, împotriva premierului Viorica Dăncilă este una “neinspirată” şi care se va solda cu “nimic”.

“Suntem într-o situaţie inedită în care Opoziţia face o plângere penală prim-ministrului cu acuzaţia de înaltă trădare. Mai sunt vreo două-trei (acuzaţii – n.r.), dar înaltă trădare, adică greu de susţinut o astfel de acuzaţie, este efect al faptului că premierul a efectuat o vizită în Israel la invitaţia omologului israelian şi asta a şi stârnit reacţii, nu numai la noi. (…) Cred că a fost neinspirată ca acţiune, mai ales prin motivarea pe care a dat-o. Părerea mea este că se va solda cu nimic”, a declarat Traian Băsescu, sâmbătă, la România Tv.

Liderul PMP a mai spus, pe de altă parte, că nu crede că Parchetul va intra într-un “joc” care să conducă la suspendarea premierului de către şeful statului.

“Dacă, prin absurd, Parchetul ar intra, nu va intra preşedintele”, a completat el.

Fiind întrebat de ce nu vede posibilă varianta ca şeful statului să ajungă la suspendarea prim-ministrului din moment ce i-a cerut de mai multe ori demisia, Băsescu a spus: “Una e să-i ceri cu vorba şi alta e să te compromiţi într-un act oficial, pentru că niciodată nu se va putea materializa acuzaţia de înaltă trădare”.

Cele mai citite

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă