Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Digital şi gratuit, pentru alegeri transparente în România

Soluțiile tehnologice open-source, dezvoltate de voluntarii Code for Romania, sunt disponibile gratuit, pentru orice cetățean, din țară sau din străinătate.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 22.11.2019 - 17:52

VotDiaspora.ro este website-ul care trasformă într-o formă simplă și interactivă pașii pe care trebuie să îi urmeze românii din Diaspora pentru a putea vota în străinătate, oferindu-le informații despre actele necesare pentru vot dar și un tool digital prin intermediul căruia găsesc cu ușurință cea mai apropiată secție de votare.

Proiectul a tradus, în câțiva pași ușor de urmărit, un document tehnic de câteva zeci de pagini emis de autorități. La aceasta s-a adăugat posibilitatea de a găsi pe o hartă interactivă cea mai apropiată secție de votare din Diaspora de locul unde este cel ce o caută.

Proiectul este utilizat cu succes la fiecare rundă de alegeri din România, din anul 2016 până în prezent, înregistrând la turul I de la prezidențialele din 2019, în mai puțin de două săptămâni, peste 160.000 de accesări unice.

Prezența la vot, incidente raportate de către observatori și top real time al candidaților sunt disponibile în mod gratuit, pe RezultateVot.ro.

RezultateVot.ro este platforma care traduce datele oferite de către Biroul Electoral Central într-un mod în care cetățeanul să poată vedea rapid și în timp real informații precum prezența la vot, agregată din țară și din Diaspora, cât și rezultatele votului, exprimat în funcție de candidat.

În plus, www.rezultatevot.ro oferă live informații din aplicația Monitorizare Vot, despre activitatea observatorilor independenți. Următoarele actualizări ale platformei vor cuprinde informații istorice ale votului din România, din 1990 și până astăzi.

Monitorizare Vot este un proiect unic în România – și unul dintre singurele din lume – utilizat până acum la observarea votului independent de mai mult de 6.800 de observatori acreditați.

Prima versiune de Monitorizare Vot s-a lansat în anul 2016, la alegerile parlamentare, și la nici șase luni a fost premiat drept cel mai bun proiect de participare civică, la Gala Societății Civile. În anul 2018 deja era reimplementat în Polonia, într-un moment istoric – primele alegeri observate independent.

De atunci, au mai trecut câteva runde de alegeri și două referendumuri, în care aplicația a fost utilizată de peste 6.800 de observatori independenți, din România și Polonia, și a gestionat peste 300.000 de mesaje trimise de către observatori. Aplicația este accesibilă doar observatorilor independenți acreditați.

Pentru alegerile prezidențiale, Monitorizare Vot este folosit de observatorii acreditați de către Coaliția Fiecare Vot, informează Europa FM.

Comentarii

loading...