6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăDeși vechea conducere s-a întors pentru a debloca temporar situația, cuțitele se...

Deși vechea conducere s-a întors pentru a debloca temporar situația, cuțitele se ascut la ICR

Mirel Taloș și Krizbai Bela au revenit în ICR, după ce Secretariatul General al Guvernului (SGG) le-a transmis o notă prin care i-a anunțat că mandatele lor nu sunt încheiate.

Taloș și Krizbai au revenit în ICR, de o săptămână și jumătate, după ce timp de o lună Institutul a fost decapitat, iar salariile nu au putut fi plătite, nici facturile achitate. Odată cu reîntoarcerea ordonatorului principal de credite, plățile au putut fi făcute, Institutul având chiar somații de plată de la unii furnizori de servicii.

Chiar dacă Taloș a întrebat SGG încă din aprilie care este situația sa, Secretariatul a lăsat o lună să treacă până la furnizarea unui răspuns. În acest timp, cuțitele se ascut și taberele s-au împărțit foarte clar. Ceea ce lipsește însă este tocmai activitatea de bază a Institutului: proiectele.

Situația pare că nu se vrea a fi rezolvată nici de partidele de guvernământ. Senatul nu a luat nicio poziție pentru numirea unei noi conduceri până în prezent și nici nu a lucrat în vreun fel la deblocare.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a răspuns în urmă cu două săptămâni la o întrebare adresată de România liberă, spunând că vicepremierii Dan Barna (USR PLUS) și Kelemen Hunor (UDMR) își vor asuma proiectul de modificare al legii de funcționare al ICR. Deși spunea că termenul de depunere era în aceeași săptămână, proiectul nu a apărut la Parlament nici măcar acum.

Găștile din ICR

Chiar dacă ICR-ul pare momentan blocat, cineva totuși lucrează la consolidarea propriei poziții. Directorul Centrului Cărții, Andrei Novac, unul dintre oamenii apropiați de Uniunea Scriitorilor din România (USR), este și unul dintre pretendenții la șefia ICR. Despre Novac, România liberă a mai scris ca având un comportament catalogat ca nepotrivit în cadrul Institutului și care are plângeri făcute de subalterni la mai multe instituții ale statului și procese cu aceștia.

După ani de zile în care Gala Uniunii Scriitorilor din România a avut loc la București,  în sălile Teatrului Național, dintr-o dată, festivitatea s-a mutat la malul mării. Săptămâna trecută, USR a acordat premiile pentru anul 2020, la Mamaia, la Melody Gold Ballroom, fiind organizate în colaborare cu Consiliul Judeţean Constanţa. La realizarea Galei au contribuit Consiliul Judeţean Constanţa (preşedinte: Mihai Lupu), Ministerul Culturii, Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”, potrivit anunțului oficial.

Mutarea nu este însă întâmplătoare – Andrei Novac este ginerele președintelui CJ Constanța, Mihai Novac, fiind căsătorit cu fiica acestuia – Flavia Lupu. Filiala Constanța s-a poziționat deja ca susținătoare a lui Florin Cîțu la șefia partidului, atât prin vocea lui Mihai Lupu, cât și prin cea a lui Vergil Chițac, primarul Constanței. Cîțu și secretarul general al Guvernului, Tiberiu Gorun, l-ar vrea pe Novac viitor director al ICR, în timp ce Ludovic Orban ar fi mai degrabă de partea lui Taloș.

Mihai Lupu și președintele USR, Nicolae Manolescu, la Gala Uniunii Scriitorilor din România.

 

Premii

De altfel, și Novac a fost premiat de Uniunea Scriitorilor în trecut, el primind „Premiul Cartea de Poezie a anului 2018”. Modul în care USR a acordat premii a fost pus de multe ori sub semnul întrebării. Gabriel Chifu, Ovidiu Genaru, Andreea Răsuceanu şi Laszlo Alexandru se numără printre laureaţii Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2020. Problema este că Gabriel Chifu este vicepreședinte al USR, ceea ce înseamnă că Uniunea a premiat un om din conducerea sa, iar premierea fost criticată aspru de scriitorul Cezar-Paul Bădescu.

Scriitorul Cezar Paul Bădescu

 

„Două știri din ultima vreme sunt din același film: Editura Academiei Române îi publică o carte lui Dan Voiculescu și Uniunea Scriitorilor din România îi decernează Premiul Național lui Gabriel Chifu. Vorbim deci de întâile organizații culturale ale României, cele care se laudă că reprezintă excelența și care sunt creditate de autorități în consecință, dar care promovează de fapt impostura. Ce spune asta despre aceste organizații? Desigur, că sunt profund cangrenate. Partea proastă e că spune lucruri nu tocmai plăcute și despre cultura română, pe care ele zic că o reprezintă. O cultură mică și marginală, e adevărat, dar parcă nu merită și lovitura asta. Dacă o asociație de bloc afirmă că cei mai respectabili membri ai comunității sunt un interlop și o prostituată, ce va spune asta despre ceilalți locatari?”, a scris Bădescu, pe Facebook, referindu-se la premierea lui Chifu. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă