Foto: Președinția României

Democrația în stare de urgență. Cum se pot organiza alegeri

Guvernul a decis că alegerile locale, care erau planificate pentru data de 28 iunie 2020, vor fi amânate, fără a se indica deocamdată momentul în care va fi organizat acest vot.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 07.04.2020 - 21:54

Luni seară, la ultima ședință a Executivului, Guvernul Orban a decis că mandatele aleșilor locali – primari și consilieri, adică ale celor aflați în prezent în funcție, vor fi prelungite în mod automat, până cel târziu la data de 31 decembrie 2020. Motivul acestei amânări este starea de criză generată de epidemia de coronavirus, care a impus declararea stării de urgență și care, la rândul ei, urmează a fi prelungită cu încă o lună de zile.

„Amânăm data alegerilor locale. Urmează să o stabilim”, a declarat premierul Ludovic Orban.

“Trei instituții au inițiat un proiect de OUG de prelungire a mandatului aleșilor locali până nu mai târziu de 31 decembrie 2020”, a explicat, la rândul ei, vicepremierul Raluca Turcan.

Drept urmare, Ordonanța de Urgență emisă luni, 6 aprilie, prelungește mandatul actualilor primari și consilieri și simplifică procedurile pentru depunerea listelor electorale.

„În același timp, inclusiv procedura pentru pregătirea alegerilor trebuie simplicată. Partidele vor prezenta o singură listă de susținători cu 25.000 de semnături, dintre care 500 de alegători in fiecare județ și în Municipiul București”, a mai declarat Raluca Turcan.

Autoritățile României nu iau însă în calcul o soluție care deja se aplică în alte țări, aceea a alegerilor desfășurate prin internet sau prin corespondență. România are o calitate bună a internetului, iar autoritățile centrale și cele județene, plus Primăriile și filialele partidelor politice, sunt practic integral legate la internet. Populația urbană are acces la internet, iar pentru cei din mediul rural se poate organiza vot prin corespondență. Dacă s-ar exploata această infrastructură, alegerile locale și cele parlamentare s-ar putea desfășura eficient, asigurând astfel un drept democratic al cetățenilor – acela de a-și alege reprezentanții și conducătorii.

„Este evident că nu se pot desfășura activități de campanie, alegerile trebuie organizate într-un context sigur”

Raluca Turcan,

Vicepremier

IMPLICAȚIE Când ar merge românii la vot

Sunt luate în calcul mai multe momente privind reprogramarea alegerilor locale, la nivelul Executivului fiind în discuție luna septembrie sau octombrie. Pe de altă parte se analizează și propunerea ca alegerile parlamentare, care erau planificate în noiembrie 2020, să fie organizate simultan cu alegerile locale.

Comentarii