13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăDemnitari care au picat testul politicii externe

Demnitari care au picat testul politicii externe

Săptămâna trecută, în timpul unei vizite în Muntenegru, premierul Viorica Dăncilă a susţinut o conferinţă de presă comună cu premierul acestei țări, în care a spus că se bucură să fie la Priștina (capitala Kosovo), în loc să spună Podgorica, care este capitala Muntenegrului. ”Mă bucur să fiu astăzi la Priștina, în prima vizită a unui prim-ministru român în Muntenegru”, a spus Dăncilă. 

Translatorul a sesizat greşeala şi a spus Podgorica, care este, de fapt, capitala Muntenegrului.  Guvernul muntenegrean a eliminat din înregistrarea conferinţei de presă momentul când Dăncilă rosteşte ” Priștina”. Executivul de la Bucureşti a întrerupt transmisiunea live a conferinţei de presă, iar ulterior nu a mai publicat vreo înregistrare cu aceasta. 

Viorica Dăncilă nu este la prima eroare în politica externă. Pe 12 mai, premierul Viorica Dăncilă l-a salutat pe Papa Francisc într-o combinaţie de română şi engleză, spunându-i: „Sfinţia Voastră, I am very glad for this opportunity” (sunt foarte bucuroasă pentru această oportunitate). În engleză, formula de adresare este „Your Holiness“ (Sfinţia Voastră). Guvernul român a publicat pe site imagini fără sonor de la întâlnirea premierului cu Papa. Mai mult, Dăncilă a anunțat că Papa Francis va vizita România. Însă, Dăncilă a fost pusă într-o situație jenantă pentru că informația privind vizita Papei Francisc nu a fost confirmată în comunicatul de presă al Vaticanului.  De asemenea, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, Francisc Doboș, a precizat, dacă se va stabili o astfel de vizită, anunțul ”va fi făcut simultan de cele două părți: Statul Vatican și Președinția României”. Preşedintele Klaus Iohannis a comentat ironic: ”Daţi-mi voie să cred că nu a înţeles doamna foarte bine despre ce s-a vorbit acolo”.

 

Colecție de gafe

Gafele au marcat și vizita în România a premierului Estoniei, Juri Ratas. După un zbor de două ore şi jumătate alături de premierul estonian, pentru inaugurarea rutei Tallinn-Constanța, premierul Viorica Dăncilă a uitat cum îl cheamă pe înaltul oaspete. În plus, la ceremonia oficială steagul țării baltice a fost pus invers.

Pe 8 iunie, Dăncilă s-a încurcat, din nou, în propriile vorbe, în timp ce făcea declarații despre vizita făcută în Portugalia. În loc să vorbească de „preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene“ de către România, premierul a nimerit „preluarea preşedinţiei României“. De asemenea, ea a vorbit despre ”dezvoltarea relației privilegiate dintre România și Portugalia”. Și Italia a primit același statut privilegiat. ”România şi Italia sunt parteneri privilegiați”, afirma Dăncilă pe 19 aprilie.

Într-un interviu din 11 iulie, Viorica Dăncilă a afirmat că le-a transmis preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintelui CE, Frans Timmermans, că doar în şapte state europene există infracţiunea de ”abuz în serviciu”. Şeful Executivului a adăugat că preşedintele CE i-ar fi spus că va sprijini România în ridicarea Mecanismului de Verificare şi Cooperare atunci când ţara noastră va prelua preşedinţia Consiliului UE, din ianuarie 2019.

Varianta Comisiei Europene este diferită. Ulterior întrevederii, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a transmis premierului Viorica Dăncilă că o încurajează să revină la „un discurs politic normal în ţară”, precizând că este crucial ca România „să nu facă paşi înapoi în progresele înregistrate” în contextul MCV, potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand.  

 

Primul ministru a făcut nenumărate gafe în doar șase luni de mandat

În numai șase luni de mandat, Dăncilă pare că a acumulat numeroase gafe de politică externă. Totuși, de-a lungul timpului și alți lideri politici au făcut greșeli în acest domeniu sensibil.

În 2011, ministrul de Externe de atunci, Teodor Baconschi, a declarat într-un interviu că România ar putea denunţa unilateral Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), în condiţiile în care acesta este invocat de statele membre Franţa şi Germania drept motiv pentru amânarea aderării ţării noastre la Schengen. Comisia Europeană a precizat, prin vocea purtătorului de cuvânt Mark Gray, că renunţarea la MCV în domeniul Justiţiei nu poate fi făcută unilateral de România. Cu alte cuvinte, oficialul român a greșit procedura.

„În mod procedural, suprimarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare ar fi bazată pe o decizie a Comisiei Europene, după ce vor fi împlinite cele patru jaloane ale reformei justiţiei care sunt corelate”, a declarat Gray.

La rândul său, fostul preşedinte Traian Băsescu a făcut, în 2012, în conferinţa de presă comună cu omologul croat Ivo Josipovic, o confuzie între Croaţia şi Craiova, însă a observat rapid greşeala sa de exprimare şi s-a corectat.

 

Colecția lui Marga

Un campion al gafelor este și fostul ministru de Externe Andrei Marga. În 2012, el a trimis către cancelariile occidentate informaţii cu privire la părerea USL faţă de situaţia politică din ţară. Atunci, el a fost ironizat de jurnaliştii nemţi, care au spus că ministrul „nu ştie să facă diferenţa dintre stat şi partid”. Un alt moment penibil a fost când Germania a zdrobit speranţele aderării României la Schengen.

„Deschiderea frontierelor pentru România e imposibilă.” Nici măcar parţial, cu spaţiul aerian şi maritim, au spus germanii, după ce Marga afirmase că are ”un sentiment lăuntric” că România va adera în toamna lui 2012.

Marga a rămas celebru și după declarațiile în care îl lăuda pe președintele Rusiei, Vladimir Putin. „Putin e un om foarte competent, ar fi bine ca liderii din Europa şi de la noi să fie la fel de competenţi”, afirma Marga.

În 2012, senatorul PSD Dan Șova, un apropiat al liderului PSD Victor Ponta, a negat Holocaustul evreilor din România. Ponta l-a iertat pe Șova, pe motiv că acesta este ”ignorant”, și nu antisemit.  Nici fostul premier Victor Ponta nu a fost ocolit de scandalurile de politică externă. În 2015, Ponta a participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene de la Baku, deși acestea erau boicotate de liderii Uniunii Europene. Dintre toţi liderii politici europeni, la festivităţile din Azerbaidjan s-au afişat numai preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, Alexandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, şi Recep Erdogan, preşedintele Turciei.

 

Greșelile lui Iohannis

Deși a ironizat-o de multe ori pe Viorica Dăncilă pentru gafele făcute, președintele Klaus Iohannis are și el propriile erori. ”Cine știe ce înțelegeri secrete face Dragnea în Israel cu evreii, dar sper să aibă bunul simț să explice românilor, când se întoarce, ce a făcut acolo”, a comentat Iohannis, recent, după vizita lui Dragnea în Israel. După numai câteva ore, președintele a revenit cu precizări și și-a prezentat scuzele pentru cuvântul ”evrei”. Președintele Asociației Europene a Evreilor, Rabinul Menachem Margolin, s-a declarat îngrijorat de afirmațiile lui Klaus Iohannis.

În 2015, în timpul discursului de la finalul reuniunii Consiliului European Extraordinar, Iohannis a încurcat Marea Mediterană cu Marea Neagră în timp ce făcea referire la tragediile imigranților ilegali care mor încercând să ajungă în Europa.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă