Foto: Arhivă

CCR a anunţat Comisia Europeană că refuză să mai vină la discuţii pe tema MCV

Curtea Constituţională a României (CCR) a anunţat o decizie dură în raport cu autorităţile Comisiei Europene.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 17.03.2018 - 21:56

Plenul Curţii Constituţionale a transmis delegaţiei Comisiei Europene, venită în vizită în România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), că nu mai doreşte ca instituţia CCR să fie implicată în discuţiile pe acest subiect.

În ziua de joi, 15 martie 2018, CCR a primit, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), vizita delegaţiei Comisiei Europene, condusă de Julien MOUSNIER şi compusă din Jeanne DE JAEGHER, Ingo WEUSTENFELD, Irina STEFURIUC și Maria ARSENE.

Din partea Curții Constituționale au participat Valer DORNEANU, președintele Curții, Claudia-Margareta KRUPENSCHI, director al cabinetului președintelui, magistrat-asistent șef şi BENKE Károly, magistrat-asistent şef.

"În debutul întâlnirii, președintele Curții Constituționale a transmis salutul său și al membrilor Curții Constituționale delegației Comisiei Europene, exprimând aprecieri față de activitatea sa și calitatea rapoartelor acesteia privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV), caracterizate prin acuratețe, obiectivitate și  profunzime analitică, apreciind, totodată, ca fiind pozitiv modul în care sunt reflectate unele aspecte din activitatea Curții Constituționale.

În continuare, domnul președinte a informat membrii delegației asupra opiniei Plenului Curții Constituționale cu privire la participarea sa în continuare la aceste întâlniri. Pornind de la rolul, locul și atribuțiile Curții Constituționale în cadrul statului de drept, care o obligă să aibă o poziție de neutralitate în relațiile dintre autoritățile publice și îi impun obligația de rezervă în ceea ce privește exprimarea unor puncte de vedere ce fac obiectul dezbaterilor publice, cu eventuale conotații politice,  Plenul Curții și-a manifestat dorința de a nu mai fi implicat în programul delegațiilor Comisiei Europene în contextul MCV. De altfel, Curtea Constituțională nu este vizată de problematicile/obiectivele urmărite prin instituirea MCV. În discuțiile cu privire la realizarea obiectivelor MCV, Curtea nu se poate angaja în aprecieri la adresa unor instituții vizate în rapoartele MCV, în sensul de a analiza și evalua activitatea acestora.

Membrii delegației au apreciat această poziție a Curții și au subliniat faptul că niciodată nu au privit întâlnirile cu membrii Curții ca pe o modalitate de monitorizare sau control a acesteia", informează un comunicat al CCR.

Comentarii