Foto: Inquam Photos

De cine se teme liderul PSD, Marcel Ciolacu. Ministrul Sănătății devine al doilea om din Guvern

Proiectul de lege pe tema carantinei i-ar aduce ministrului Sănătății prea multă putere, susține Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 09.07.2020 - 09:55

Proiectul de lege pe tema carantinei, care a fost aprobat de Guvernul Orban și se află acum pe masa Parlamentului, i-ar oferi "puteri discreţionare" ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, a avertizat, miercuri, Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților.

Dacă acest proiect va fi aprobat în Parlament, ministrul Sănătății ar avea dreptul "de a dispune cele mai grave măsuri de privare de libertate când există un risc iminent, la simpla propunere a Institutului Naţional de Sănătate Publică, care de altfel îi este subordonat", consideră liderul PSD.

Acest proiect de lege nu este clar în ceea ce privește durata maximă a lipsirii de libertate, iar "datele ştiinţifice" invocate în proiect nu constituie un criteriu juridic care să permită lipsirea de libertate, fiindcă ele nu oferă deloc predictibilitate.

"Am auzit azi cele mai importante voci ale societăţii civile punctând alte exemple de derapaje dramatice pe care această lege le provoacă. De aceea, vom invita mâine (joi – n.n.) principalele ONG-uri din România specializate în apărarea drepturilor omului la dezbaterea acestei legi în comisii. Îi vom asculta şi le vom prelua propunerile. Să vedem dacă PNL va considera şi societatea civilă un duşman al poporului, pe modelul CCR", a anunțat Marcel Ciolacu.

Guvernul Orban a solicitat Parlamentului să dezbată și să supună la vot acest proiect de lege în regim de urgență, în cadrul sesiunii extraordinare care se desfășoară în prima jumătate a lunii iulie. Până ce acest proiect de lege va fi aprobat și promulgat, atât pacienții cu coronavirus, care ar trebui să stea internați în spital, cât și suspecții de coronavirus, care ar trebui să fie cazați în spații de carantină, sunt liberi să plece acasă. Nici măcar izolarea la domiciliu nu mai este, în acest moment, obligatorie. Drept urmare, într-o singură zi, numai din centrul de carantină al Primăriei Capitalei au plecat acasă 65 de persoane.

 

IMPLICAȚIE  Pacienți cu Covid ies pe stradă

La această situație s-a ajuns după ce CCR a decis, la data de 25 iunie 2020, că măsurile restrictive aplicate bolnavilor sau suspecților cu Covid-19 nu pot fi impuse printr-o Ordonanță de Urgență emisă de Guvern, ci doar printr-o lege.

Adoptarea acestei legi, cu sau fără modificări decise de Parlament, este urgentă, întrucât în România pandemia se agravează.

“Suntem pe a doua pantă ascendentă. Acum trei săptămâni, trei săptămâni jumătate, eram pe transmitere 0,6-0,7, acum suntem pe transmitere comunitară de 1,4”, a explicat ministrul Nelu Tătaru.

 

“Un partid care îşi spune liberal vrea să transforme statul într-un regim totalitar. Izolarea prevede nu doar separarea fizică, ci şi aplicarea obligatorie a unui tratament inclusiv asimptomaticilor - cum s-a întâmplat deja, neconstituţional, în multe spitale”

Marcel Ciolacu,

Președintele PSD

Comentarii