8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăDe ce fuge PSD de oferta lui Iohannis pentru SIE

De ce fuge PSD de oferta lui Iohannis pentru SIE

Președintele PSD Liviu Dragnea a amânat votul din Parlament pentru numirea lui Gabriel Vlase în fruntea SIE. Inițial, Marian Neacșu, secretarul general al PSD, afirmase că votul din plenul Parlamentului pentru Vlase va avea loc marți. Ulterior,  Liviu Dragnea a prezentat un alt scenariu. ”Să vorbesc puţin despre propunerea pentru SIE. Într-adevăr am primit o adresă de la preşedinte, şi eu şi Călin Popescu Tăriceanu, cu o propunere pentru SIE. Şi acuma ca să citez un clasic în viaţă, încerc să îmi aduc aminte. Această adresă aduce mai multe întrebări decât clarificări, o să o citesc până o să înţeleg, poate e nevoie să facem o dezbatere pe această temă, o să vă comunic”, a declarat Dragnea la școala de vară a PSD, ironizând ieșirea lui Iohannis pe tema revocării Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA.

De fapt, Liviu Dragnea nu are încredere în Gabriel Vlase, considerat un apropiat al fostului premier Mihai Tudose. În plus, Dragnea se aștepta să fie consultat de președintele Iohannis în legătură cu propunerea, ceea ce nu s-a întâmplat.  În acest caz, Dragnea intenționa să îl propună pe senatorul Claudiu Manda, cel care conduce Comisia SRI. Dacă Vlase ar deveni șeful SIE, Dragnea se teme că numărul social-democraților care susțin această tabără va crește.

 

Calculele lui Dragnea

Pe 21 iunie, Dragnea are un nou termen în dosarul de abuz în serviciu și liderul PSD nu își dorește un nou șef al SIE instalat în funcție. Dacă Dragnea ar fi condamnat, planul său de a lăsa partidul pe mâinile premierului Viorica Dăncilă ar fi pus în pericol de prezența lui Vlase în fruntea SIE, crede liderul PSD. Chiar și dacă Dragnea este achitat nu vrea să creeze un pol de putere în partid.

Teoretic, Dragnea are soluții pentru a bloca numirea lui Vlase la SIE. O variantă ar fi fost  adoptarea unei rezoluții a conducerii PSD prin care să arate că, nefiind o propunere a partidului, nu poate fi acceptată. O astfel de rezoluție ar fi un element de presiune pentru ca Vlase să nu candideze. O altă variantă este un vot împotriva lui Vlase în plenul reunit al Parlamentului. Vlase a fost apărat, deja, de unii lideri ai PSD, inclusiv de secretarul general adjunct Codrin Ștefănescu. Acesta a reamintit că Vlase a condus ședințele Camerei Deputaților în care au fost modificate legile justiției și nu poate fi omul ”statutului paralel”, așa cum l-au acuzat unii lideri de opinie apropiați de PSD. De asemenea, Vlase are o relație bună cu foarte mulți dintre deputații PSD. Scenariul ar fi unui riscant, pentru că dacă UDMR și o parte din parlamentarii Coaliției ar vota, alături de Opoziției, pentru Vlase, Dragnea ar suferi o înfrângere de rău augur.

În aceste condiții, pentru Dragnea este destul de dificil să anunțe, oficial, că respinge propunerea de la Cotroceni. În plus, din toamna lui 2016, de când șefia SIE este vacantă, Dragnea a cerut, de mai multe ori, postul pentru PSD, reclamând faptul că șefia SRI este deținută de un fost membru PNL. În aceste condiții, Dragnea pare să mizeze pe o amânare, urmând să iasă la atac după 21 iunie, dacă va fi achitat.

 

Tăriceanu are încredere în Vlase

În schimb, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu crede că Gabriel Vlase, este persoana potrivită pentru șefia SIE, spunând că este un om care i-a făcut o impresie bună și nu are rezerve față de loialitatea acestuia. Cu toate acestea, liderul ALDE spune că în Coaliție nu s-a discutat un calendar privind numirea lui Vlase. Liderul ALDE afirmă că preşedintele şi-a dat seama că, dacă ar fi venit cu o altă propunere, care să nu fie din cadrul Coaliţiei PSD-ALDE, nu ar fi avut nicio şansă să treacă prin Parlament. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă