Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Dăncilă: România şi PSD vor fi avocaţii permanenţi şi implicaţi pentru extinderea UE

România şi Partidul Social Democrat vor fi avocaţii permanenţi şi implicaţi pentru extinderea UE spre Balcanii de Vest, a declarat marţi premierul Viorica Dăncilă, lider al PSD.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 08.10.2019 - 17:06

"România şi Partidul Social Democrat vor fi avocaţii permanenţi şi implicaţi pentru extinderea Uniunii Europene spre Balcanii de Vest, spre Republica Moldova şi Georgia. (...) Privind realităţile politice de pe continentul nostru, trebuie să recunoaştem că este nevoie de un impuls mult mai puternic în ceea ce priveşte politica de extindere a Uniunii Europene. Ultima lărgire a UE, cea din 2013, când Croaţia a devenit stat membru al UE, a deschis drumul Uniunii Europene către Balcanii de Vest, iar datoria noastră este să continuăm această direcţie", a afirmat Viorica Dăncilă, la Forumul regional cu tema "Integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană", organizat de PSD, la Palatul Parlamentului.

Potrivit premierului, UE se confruntă la ora actuală cu o serie de probleme complexe şi presiuni interne şi externe care pun la încercare solidaritatea statelor membre şi, în acest context, apetitul pentru extindere al Uniunii pare unul diminuat, iar atenţia se concentrează pe alte teme.

"A nu decide acum integrarea Balcanilor de Vest într-o formulă credibilă şi cu o agendă previzibilă ar fi o greşeală strategică majoră, în condiţiile în care UE nu mai este singurul jucător din Balcanii de Vest. Din punctul meu de vedere, însă, proiectul UE este o promisiune către toate statele europene democratice, o promisiune care, aşa cum am menţionat, trebuie onorată, fiindcă face parte din nucleul fundamental al valorilor europene. Referitor la poziţia celor care spun că statele regiunii nu sunt pregătite pentru integrare, le reamintim că procesul negocierii de aderare este unul complex. Pe durata lui este esenţial să folosim energia pozitivă declanşată de începerea negocierilor pentru a accelera progresele, altfel statele din Balcani vor deveni teatrul de confruntări între oboseala de a extinde UE, manifestată la nivelul statelor din Europa Occidentală, şi cea a aşteptării, pentru statele din Balcani. Este în interesul nostru, ca social-democraţi din această regiune, să susţinem această promisiune şi să sprijinim extinderea UE către Balcanii de Vest", a subliniat Dăncilă.

Viorica Dăncilă a reamintit că istoria integrării României în Uniunea Europeană a fost marcată de solidaritatea manifestată de familia social-democrată cu ţara noastră.

"Eu consider că Partidul Social Democrat din România are datoria politică şi morală să întoarcă această solidaritate către prietenii partidelor de centru stânga. Pentru acest lucru avem datoria să întărim cooperarea regională şi să dăm un semnal puternic către Bruxelles că proiectul extinderii trebuie să rămână la vârful agendei europene. Trebuie să afirmăm clar la Bruxelles dreptul la un viitor european pentru întreaga regiune balcanică, dreptul la pace şi prosperitate în fiecare ţară balcanică", a afirmat preşedintele PSD.

Preşedinta social-democraţilor s-a declarat onorată că PSD găzduieşte acest forum dedicat drumului european al ţărilor din Balcanii de Vest. "Îmi doresc ca forumul nostru să fie un pas important în structurarea mai bună a suportului regional al forţelor politice de centru-stânga în vederea aderării ţărilor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană", a mai spus Dăncilă.

Comentarii

loading...