Dăncilă: Rectificarea bugetară trebuia adoptată astăzi

Rectificarea bugetară ar fi trebuit să fie adoptată în şedinţa de joi a Guvernului, a afirmat prim-ministrul Viorica Dăncilă, precizând că, din păcate, preşedintele Klaus Iohannis nu a convocat CSAT pentru avizarea acestei rectificări.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 23.08.2018 - 13:48

”Rectificarea bugetară este unul dintre cele mai importante proiecte ale Guvernului, care ar fi trebuit să fie adoptat în cadrul şedinţei de astăzi (joi - n.r.). Din păcate, preşedintele României nu a găsit deschiderea sau poate nu a avut timp să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru analizarea şi avizarea primei rectificări bugetare din acest an, deşi proiectrul de află în dezbatere publică încă de pe data de 6 august”, a declarat Viorica Dăncilă la începutul şedinţei Executivului.

Ea afirmat că, în aceste condiţii, Guvernul a luat decizia de acere preşedintelui convocarea în regim de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

”Am prevăzut mai mulţi bani pentru sănătate, educaţie, administraţie locală, pentru acele domenii care au avut o bună execuţie bugetară, însă cu încadrarea de deficit bugetar de 2,97% din PIB”, a mai spus Dăncilă. 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că, pornind de la evenimentele din 10 august, a văzut un asalt împotriva unor instituţii ale statului, prima ţintă fiind Jandarmeria. Ea i-a acuzat pe cei care nu au reuşit să câştige puterea în urma alegerilor că vor să o preia prin ”mijloace nedemocratice”. Dăncilă le-a spus membrilor Executivului că nu au dreptul să cedeze.

”Pornind de la evenimtenle din 10 august, am văzut în aceste zile un asalt împotriva unor instituţii ale statului. Prima ţintă este Jandarmeria, dar sunt şi alte instituţii care sunt luate în acest colimator. Nu vreau să apăr sau să absolv pe cineva de o vină, dar consider că o persoană sau o instituţie poate să fie acuzată doar în baza unor probe concludente. Răspunsul nostru, al Guvernulu, la toate aceste procese care au loc în spaţiul public trebuie să fie unul cât se poate de echilibrat şi de responsabil”, a afirmat Viorica Dăncilă, în prima sa apariţie publică după protestul din 10 august.

Dăncilă le-a spus membrilor Executivului că nu au dreptul să cedeze.

”Spre deosebire de liderii politici ai opoziţiei, noi nu avem dreptul să cedăm şi să intensificăm această scindare şi această dezbinare la nivelul societăţii. Noi avem resposabilitatea de a asigura o bună guvernare, o guvernare în interesul oamenilor. Iată de ce apelul meu la toţi miniştrii, dar şi la toţi şefii instituţiilor din subordine este să evite această spirală a conflicului, în care încearcă să ne atragă cei care nu au fost capabili să câştige puterea în alegeri şi care acum încearcă să dobândească această putere prin alte mijloace nedemocratice”, a subliniat premierul.

Viorica Dăncilă a spus că răspunsul guvernanţilor la aceste ”provocări” trebuie să fie ”faptele”.

”Răspunsul nostru la toate aceste provocări trebuie să fie faptele şi proiectele concrete pentru români. De aceea, mă bucur că şi în cazul şedinţei de Guvern de astăzi, adoptăm acte normative cu un efect pozitiv asupra economiei, dar şi asupra nivelului de trai al oamenilor”, a precizat ea.

Comentarii