12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăDăncilă: Dacă acuzaţiile la adresa lui Kovesi se vor adeveri, România va...

Dăncilă: Dacă acuzaţiile la adresa lui Kovesi se vor adeveri, România va plăti factura

„Asupra doamnei Laura Codruţa Kovesi planează mai multe suspiciuni. Eu nu spun că este vinovată sau nevinovată. Nu o cunosc pe doamna Kovesi, dar planează anumite lucre asupra doamne Kovesi. A plecat ca procuror general al DNA nu pentru că a vrut dumneai, ci pentru că a existat un raport. Eu cred că era bine să îşi rezolve aceste probleme în ţară, care creează semne de întrebare şi pe urmă să meargă să candideze la Bruxelles. De aceea am spus că e nepotrivită, nu pentru că aş avea ceva împotriva ei. La doamna Kovesi vorbim de procuror european în domeniul justiţiei”, a declarat Viorica Dăncilă, la Digi 24.

Şeful Executivului a amintit şi de faptul că Laura Codruţa Kovesi a fost schimbată de la şefia DNA tot în urma unui raport făcut de Tudorel Toader, ministru al Justiţiei la acea vreme.

„Nu ştiu unde sunt anchetele, dar am înţeles că sunt nişte anchete, dosare la adresa dumneai şi modul în care a gestionat această funcţie în România a fost defectuos, pentru că de aceea a fost şi schimbată. Ştiu că domnul Toader a făcut un raport la adresa ei, iar apoi a fost schimbată de preşedintele Iohannis”, a conchis Viorica Dăncilă.

În dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, condamnat în dosarul FNI, Laura Codruţa Kovesi are calitatea de inculpat, fiind acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Pe 28 martie, Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar de către Secţia de anchetă a magistraţilor, însă măsura a fost contestată în instanţă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus ulterior revocarea măsurii controlului judiciar.

Dăncilă a explicat şi motivele pentru care a acceptat numirea provizorie a lui Vasile Ciurchea la conducerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, deşi a existat în 2012 un dosar la DNA legat de acesta, însă, pe de altă parte, nu o susţine pe Kovesi pentru şefia Parchetului European.

“La domnul Ciurchea este o altă funcţie. Dar la doamna Laura Codruţa Kovesi gândiţi-vă că vorbim de procuror european, deci în domeniul justiţiei. Vă întreb un lucru – şi nu doresc să se întâmple aşa – este numită doamna Laura Codruţa Kovesi şi dacă una din acuzaţiile la adresa dumneaei se va adeveri, ce vom face noi, ca ţară? Nu mă gândesc la doamna Laura Codruţa Kovesi. Mă gândesc la imaginea noastră ca ţară. Din punctul acesta de vedere. Nu din răutate, nu din punct de vedere politic. Nu sunt un om care să acţioneze pornind de la aceste considerente. Dar pentru mine este importantă imaginea de ţară. Este important ca noi, ca ţară, să ne recâştigăm credibilitatea. Şi pornind de la aceste considerente am spus că nu o susţin pe doamna Laura Codruţa Kovesi”, a precizat ea.

Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă