Dana Gîrbovan: este imperios necesară declasificarea protocolului SRI – Ministerul Public

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, susține că este imperativ ca protocolul dintre SRI și Ministerul Public să fie declasificat și publicat.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 18.03.2018 - 12:12

Reacția sa vine după ce premierul Viorica Dăncilă a cerut vineri desecretizarea protocoalelor secrete de colaborare întocmite de SRI cu diverse instituţii. De asemenea, ministrul Justiției, Tudorel Toader a anunţat la rândul său că va cere luni ca Ministerul Public şi DNA să facă aceleaşi lucruri privind protocoalele încheiate cu serviciul secret.

Iată postarea integrală de pe Facebook a judecătoarei Dana Gîrbovan: „Este imperativ ca protocolul dintre SRI și Ministerul Pubic să fie declasificat și publicat de îndată. Faptul că tot mai multe voci cer declasificarea protocolului din 2009 semnat între SRI și Ministerul Public este un demers pozitiv și necesar pentru refacerea încrederii în justiție. Reamintesc că sunt deja 3 ani de când eforturile UNJR pentru declasificarea oricăror acte secrete ce vizează justiția au rămas fără nici un răspuns pozitiv de la autorități. Un membru marcant al Comisiei SRI a răbufnit după anunțul Guvernului: .  De la nenumărate declarații publice și interviuri pe această temă, la demersuri oficiale către autoritățile române și europene, ajungând până la acțiuni în justiție, UNJR a făcut absolut tot ce a depins de noi, în limitele competențelor pe care le avem, pentru a lămuri această chestiune extrem de importantă pentru independența justiției din România.  

 Este obligația fiecărei persoane publice cu atribuții în domeniu să lămurească acest episod spinos, ce a afectat, în toți acești ani, în mod negativ justiția. Publicarea acestor protocoale este obligația pe care acești oficiali o au față atât față de fiecare cetățean al acestei țări, cât și față de Constituție, pe care au jurat să o respecte. În 2017 am acordat un interviu pentru Mediafax pe exact această temă, unde am vorbit – din nou – pe larg despre aceste protocoale și despre hotărârile CSAT ce au stat la bază lor. Am explicat de ce acestea au afectat independența justiției, dreptul la un proces echitabil și separația puterilor în stat, adică exact fundamentul statului de drept.

Reamintesc doar că protocolul din 2009 dintre SRI și Ministerul Public, secret în acest moment, s-a făcut în bază unei hotărâri a CSAT din 2005, care e tot secretă. Prin aceste acte secrete s-a adăugat la lege și în contra legii, dându-li-se agenților SRI atribuții să facă "echipe mixte" cu procurori și acte de urmărire penală, ceea ce prin lege SRI-ul avea interzis să facă.

Altfel spus, în România membră UE, cu un Mecanism de verificare și cooperare (MCV) mult clamat, în cadrul căruia este anual "evaluată" justiția din România, a fost semnat un protocol secret între organe de urmărire penală și servicii de informații, prin care acestea de urmă au fost implicate în acte specifice de cercetare penală, în contra unei legi în vigoare care le interzicea exact acest lucru.

Pentru clarificarea tuturor acestor probleme și pentru că atât justiția, cât și serviciile de informații, să poată începe procesul de recâștigare a încrederii românilor, este imperativ că protocolul dintre SRI și Ministerul Public să fie declasificat și publicat de către cei care l-au semnat.

Vă readuc la cunoștință răspunsul pe care l-am primit de la CSAT pe această temă și care confirmă că în bază hotărârii CSAT din 2005 s-a semnat protocolul din 2009.”

Comentarii