11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăDana Garbovan: 'O Românie normală este una în care justiția nu este...

Dana Garbovan: ‘O Românie normală este una în care justiția nu este folosită în bătălii politice’

Klaus Iohannis a refuzat să o accepte pe Dana Garbovan ca Ministru al Justitiei. 

Iohannis a lansat acuzații grave la adresa fostei judecătoare. Astfel, conform președintelui, Dana Gârbovan este ”total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care cred și eu”.

Fosta judecătoare a anunțat că îşi retrage demisia din magistratură, precizând că ”o Romanie normala este una in care statul respecta drepturile fiecarui roman si unde justitia nu este folosita in batalii politice” și că ”jocurile si calculele politice se dovedesc, insa, mai importante decat solutiile reale pentru justitie, de care sa beneficieze cetatenii.”

”Am luat act de decizia Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, de a respinge propunerea privind numirea mea in functia de ministru al justitiei. Voi raspunde public, punctual, motivelor presedintelui, inclusiv aceluia ca propunerea ce ma vizeaza este “total impotriva valorilor democratice”, dupa ce acesta isi va motiva in scris si publica hotararea.

Am acceptat aceasta propunerea de nominalizare pentru functia de ministru tehnocrat al justitiei urmarind implementarea unor obiective absolut necesare pentru readucerea justitiei la normalitate: conditii optime de munca pentru judecatori si procurori, respect pentru drepturile omului, garantii de independenta.”

Judecătoarea Gabriela Baltag, membră a CSM, a declarat, după decizia președintelui, că ”am văzut fiecare adevărata față a celor care invocă permanent teorii privind independența justiției”.

”În realitate, independența justiției nu l-a preocupat deloc pe președinte.Sper să-și găsească alte construcții electorale fiindcă ar fi o blasfemie să mai rostească vreodată expresia ,, justiție independentă!””, a punctat judecătoarea.

“Justiția a avut o șansă iar aceasta a purtat, până mai recent, numele judecătoarei Dana Gârbovan.

Astăzi am văzut fiecare adevărata față a celor care invocă permanent teorii privind independența justiției! Sper că nu mai are nimeni vreo îndoială; totul este numai la nivel de aparență!

Prin decizia luată – de respingere a propunerii doamnei judecător Dana Gârbovan în funcția de ministru al justiției – au căzut toate măștile propagandei privind statul de drept!

În realitate, independența justiției nu l-a preocupat deloc pe președinte. Avem dovada concretă prin decizia luată! Este greu să găsească în fruntea acestei importante instituții o persoană după viziunea, chipul și asemănarea Domniei Sale!”

Curtea Constituţională a României (CCR) a sesizat Comisia de la Veneţia, ca urmare a situaţiei create de întâlnirea dintre consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu şi judecătorul CCR Petre Lăzăroiu.

Petre Lăzăroiu, care a votat în favoarea revocării Laurei Codruţa Kovesi, a declarat presei cum a fost căutat de consilierul prezidenţial Simina Lăzărescu, care i-a spus că se pune în discuţie revocarea sa, după ce un ONG i-a cerut acest lucru preşedintelui Iohannis.

“Cu toţii (n.r.: judecătorii CCR cu care a discutat) am ajuns la aceeaşi concluzie că trebuie să ies public pentru că şi dânşii au înţeles că există o stare de pericol. Iniţial am vrut în aceeaşi zi să sesizăm Comisia de la Veneţia”, a declarat Petre Lăzăroiu, judecător CCR dupa ce a povestit evenimentul:

“Ieri, 14 iunie, orele 14:30 – 15:00, am avut o întâlnire cu consilierul prezidențial pe probleme juridice, doamna Simina Tănăsescu, la cererea acesteia, nu la cererea mea. Printre altele, mi-a spus că are o sarcină ingrată și, când am ajuns în birou la dânsa, mi-a arătat pe o hârtie, care a circulat acum ceva vreme de la fundația VeDem Just care cerea, nici mai mult, nici mai puțin, președintelui CCR să pună în discuție mandatul meu. I-am spus că este o aberație, dar dumneaei mi-a zis că președintelui i se cere un decret de revocare a mea din funcție. I-am spus că președintele nu are această prerogativă, pentru că revocarea se face doar de către plenul CCR. Mi-a răspuns: `Da, așa este, numai că dacă noi nu dăm curs și președintele nu emite decretul, asociația ne va da în judecată, iar dacă-l emitem, ne vei da tu în judecată`. Zic: `Evident că o să vă dau în judecată`. Nu știu dacă doamna profesor a vorbit în nume personal sau în numele președintelui, dar, după felul în care am fost anunțat, după felul în care s-a purtat discuția, cred că se intenționează emiterea unui decret, chiar dacă este fără valoare juridică, de revocare a mea. Repet, președintele nu are posibilitatea legală de a da acest decret, a spus Lăzăroiu 

 

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă