Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Romulus Georgescu

Actualizat: 26.07.2018 - 16:56

Dan Șova s-a "reîncarnat" în Petre Daea

  • De ce sunt grave gafele lui Daea și Dăncilă
  • În Balcani este un butoi cu pulbere

Romulus Georgescu

Actualizat: 26.07.2018 - 16:56

Petre Daea a susţinut că porcii infestaţi trebuie incineraţi, afirmând că este o muncă extraordinară, exact ca la Auschwitz. ”Nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente, singura metodă este sacrificarea. Porcii se incinerează, este o muncă extraordinară. Acolo este ca la Auschwitz. Efective de porci care se asomează, trec în partea cealaltă şi se pun pe foc, o fac medicii veterinari care sunt la limita rezistenţei, să stai cu 2000- 3000 de porci care trebuie sacrificaţi zilnic”, a spus ministrul Petre Daea, Antena 3. Ulterior, Daea și-a cerut scuze public printr-un comunicat,  susținând că a vrut să prezinte ”situaţia deosebit de grea cu care se confruntă în această perioadă crescătorii de porci” şi să îşi exprime ”durerea sufletească”. De asemenea, Daea și-a exprimat respectul pentru toţi membrii comunităţii evreieşti.

PNL, USR și Mișcarea România Împreună i-au cerut demisia. Ambasada Statului Israel a transmis joi că îşi exprimă ”consternarea” şi ”dezamăgirea” faţă de afirmaţiile ministrului Agriculturii ”care a comparat sacrificarea porcilor bolnavi cu uciderea evreilor nevinovaţi în lagărul de la Auschwitz”. ”Sperăm, totuşi, că o astfel de asociere a fost făcută de ministrul Daea din pricina lipsei de informare aprofundată asupra a ceea ce înseamnă Holocaustul şi Auschwitz, fără intenţia de a dezonora memoria milioanelor de victime”, subliniază reprezentanţa diplomatică în comunicat. 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a reacţionat printr-un mesaj pe Facebook, spunând că declaraţia reprezintă "o gafă" şi regretă că un ministru al Guvernului PSD-ALDE a făcut o asemenea afirmaţie. Dragnea a mai susţinut că PSD a condamnat întotdeauna declaraţiile sau derapajele antisemite, el adresând scuze comunităţii evreieşti, în nume propriu şi în numele coaliţiei PSD-ALDE.

Potrivit estimărilor istoricilor, în lagărul de concentare nazist de la Auschwitz au murit  peste 1,1 milioane de oameni, din care 90% evrei. Deținuții erau uciși în camere de gazare și arși într-un crematoriu.  La nivel mondial, orice comentariu nefericit în privința Holocastului provoacă reacții dure. În 2012, România s-a confruntat cu un scandal asemănător după ce Dan Șova, prietenul liderului PSD Victor Ponta, a negat Holocaustul evreilor din România.

 

Butoiul cu pulbere din Balcani

Cu câteva ore înainte de ieșirea lui Daea, premierului Viorica Dăncilă făcuse, la rândul său, o gafă de natură diplomatică. Dăncilă a susţinut miercuri o conferinţă de presă comună cu premierul muntenegrean Duško Marković, în care a spus că se bucură să fie la Pristina (capitala Kosovo), în loc să spună Podgorica, care este capitala Muntenegrului. ”Mă bucur să fiu astăzi la Pristina, în prima vizită a unui prim-ministru român în Muntenegru”, a spus Dăncilă. Translatorul a sesizat greşeala şi a spus Podgorica, care este, de fapt, capitala Muntenegrului.  Guvernul muntenegrean a eliminat din înregistrarea conferinţei de presă momentul când Dăncilă rosteşte ”Pristina”. Executivul de la Bucureşti a întrerupt transmisiunea live a conferinţei de presă, iar ulterior nu a mai publicat vreo înregistrare cu aceasta. 

Muntenegru și Kosovo au aparținut fostei Iugoslavii. Muntenegru, stat independent din 2006, este locuit majoritar de muntengreni și de sârbi. Kosovo și-a autoproclamat inependența față de Serbia în 2008, fiind locuit în proporție de 92% de albanezi. România este printre cele cinci state din UE care nu recunosc independența Kosovo. În 2013, premierul Victor Ponta s-a oferit să recunoască independența Kosovo. A fost blocat de președintele Traian Băsescu, care a invocat posibilitatea  ca precedentul Kosovo să fie aplicat în Transnistria.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine