Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cum vrea Dăncilă să evite votul din Parlament

Cum vrea Dăncilă să evite votul din Parlament

Premierul Viorica Dăncilă a decis să nominalizeze trei reprezentanți ai ALDE pentru posturile de miniștri rămase vacante după ieșirea partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu de la guvernare. În acest fel, Dăncilă vrea să evite votul Parlamentului pentru restructurare.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 12.09.2019 - 08:58

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, ieri, că îi va trimite preşedintelui Klaus Iohannis şase noi propuneri de miniştri, dintre care trei provin de la ALDE, la ministerele care au aparţinut de facto ALDE.

Premieurl Viorica Dăncilă a anunţat că nominalizează în Guvern reprezentaţi ALDE la Mediu - Graţiela Gavrilescu, Energie - Ion Cupă, Relaţia cu Parlamentul - Ştefan Băişanu. Dăncilă a mai anunţat că va trimite preşedintelui Klaus Iohannis şi nominalizarea lui Dan Chirilă la MAI şi pe cea a Cameliei Gavrilă la Educaţie.

Prin această decizie, Viorica Dăncilă vrea să evite votul din Parlament pentru restructurarea Guvernului, după ce tot ea a cerut în ședința CEx a social democraților să vină cu Guvernul la vot. Motivul pentru care premierul s-a răzgândit ține de lipsa unei majorități care să asigure aprobarea restructurării. Cooptarea unor nemulțumiți din ALDE în Guvern a fost discutată în cadrul unor întâlniri desfășurate, ieri, la Palatul Victoria și în Parlament.

 

Strategia PSD

Prin cooptarea unor membri ALDE, Viorica Dăncilă vrea să susțină că nu se schimbă compoziția politică a Guvernului și nu este necesar votul în Parlament. Remanierea nu presupune vot în Parlament, ci presupune trimiterea unor propuneri de miniștri la Președintele Klaus Iohannis, care le poate respinge așa cum de altfel șeful statului a făcut pâna acum cu celelalte propuneri venite de la Palatul Victoria. În schimb, Constituția prevede că, dacă se schimbă compoziția politică a Guvernului, votul Parlamentului este obligatoriu.

În PSD s-au discutat în ultimele zile  despre riscul ca restructurarea să nu treacă la vot. PSD a forțat o interpretare a Constituției, sugerând că nu este nevoie de majoritatea de 233 de voturi pentru a aproba noua structură a Guvernului după ieșirea ALDE de la guvernare. Mai mulți lideri i-au transmis premierului că dacă vine în Parlament riscă să nu obțină voturile necesare. Deși nu ar fi însemnat că Guvernul este demis, ar fi fost o lovitură de imagine pentru Executiv, înainte de moțiunea de cenzură a Opoziției.

 

Meleșcanu, exclus din ALDE

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat în plenul Senatului că Teodor Meleşcanu nu mai este membru al acestui partid. ”Urmare a alegerii domnului Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului, în baza deciziei statutare din forurile ALDE, domnul Meleşcanu îşi pierde de drept calitatea de membru ALDE şi membru în grupul senatorial”, a afirmat Tăriceanu. El a adăugat că grupul ALDE se desfiinţează pentru că nu mai are şapte membri care au fost aleşi pe lista aceluiaşi partid. Şeful ALDE cere acum constiturea unui grup nou în care senatorii partidului său să activeze alături de cei din Pro România lui Victor Ponta.

 

 

Comentarii

loading...