3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăCum se împart taberele în PSD după apariția scrisorii anti-Dragnea

Cum se împart taberele în PSD după apariția scrisorii anti-Dragnea

Primarul Capitalei Gabriela Firea, vicepremierul Paul Stănescu și vicepreședintele PSD Adrian Țuțuianu au semnat o scrisoare prin care cer demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al PSD şi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Ei propun asigurarea interimatului conducerii PSD de către Viorica Dăncilă, preşedinte executiv al partidului, până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019.

Cei trei susţin democratizarea vieţii interne de partid şi asigurarea funcţionării statutare a structurilor interne. Aceştia vor menţinerea coaliţiei PSD-ALDE şi negocierea susţinerii parlamentare a Guvernului de către UDMR, minorităţi naţionale, parlamentari independenţi. Liviu Dragnea a convocat Comitetul Executiv pentru vineri, pentru a tranșa situația din partid.

 

Dragnea, obstacol în calea legilor justiției

Semnatarii scrisorii îi reproșează lui Liviu Dragnea faptul că PSD a scăzut în sondaje la 20-25%, față de 47% cât a obținut la alegerile din 2016, deși rezultatele economice ale guvernării sunt ”pozitive”.  De asemenea, preşedintele partidului, Liviu Nicolae Dragnea, este cotat în sondajele de opinie cu 7%-12% din preferinţele electoratului, cu mult sub cota partidului, susțin semnatarii.

”Moţiunea de cenzură împotriva propriului guvern, instalarea a nu mai puţin de trei guverne în 19 luni, schimbările neexplicate ale unor miniştri, sunt elemente percepute în mod negativ de electoratul PSD”, afirmă disidenții, deși au pus chiar ei umărul la unele dintre deciziile menționate. Pentru prima dată, însă, în PSD i se reproșează lui Dragnea că a devenit un obstacol în calea modificării legilor justiției. ”Iniţiativele PSD în zona reformării Justiţiei, justificate din perspectiva democratizării societăţii româneşti, a respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale, au fost atacate de opoziţia parlamentară şi o parte a societăţii civile, ca fiind demersuri exclusiv în interesul liderului PSD, domnul Liviu Dragnea. Prin urmare, se poate afirma, fără rezerve, că liderul PSD a devenit, prin vulnerabilitatea sa juridică, un obstacol în adoptarea acestor reglementări”, afirmă semnatarii. Lui Dragnea i se reproșează promovarea în instituțiile publice a unor persoane cu ”evidente carenţe profesionale” dar și ”conducerea discreționară a partidului”.

 

Cine sunt adversarii liderului PSD

Semnatarii au refuzat să facă publice numele membrilor CEX care susțin demersul, pe motiv că îi protejează de intervențiile lui Liviu Dragnea. Chiar și așa este clar că Liviu Dragnea se confruntă cu cea mai serioasă amenințare de când a preluat șefia PSD, care depășește în amploare disputele cu Sorin Grindeanu sau Mihai Tudose. Dacă Gabriela Firea și Adrian Țuțuianu au nemulțumiri mai vechi față de Dragnea, Paul Stănescu, prieten și partener de vânătoare cu Liviu Dragnea, s-a reorientat în ultima perioadă. ”A sosit timpul să spunem lucrurilor pe nume, într-un cadru cât mai larg, pentru că numai aşa putem lua deciziile corecte”, a explicat Stănescu implicarea sa în demers.

În plus, demersul este susținut și de secretarul general al PSD, Marian Neacșu, considerat până de curând, unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea. Acesta a afirmat că a încercat o mediere între Dragnea și disidenți care, însă,  a eșuat. Neacșu susține că i-a spus direct lui Dragnea ce are de spus. ”Eu personal cred că o retragerea preşedintelui ar fi utilă şi partidului şi domniei sale. Vreau să vă spun că acest lucru i l-am spus în această formă”, a afirmat Neacșu. Nemulțumiților li s-a alăturat și fost vicepremier Marcel Ciolacu. Printre adversarii lui Liviu Dragnea se mai numără Niculae Bădălău (Olt), Marian Oprișan (Vrancea), Felix Stroe (Constanța), Ion Mocioalcă (Caraș-Severin), Robert Negoiță (București- sectorul 3), Dan Tudorache (Bucureşti – Sector 1), Rodica Nassar (București – Sector 2) sau  Ion Rotaru (Brăila).

 

Cine sunt susținătorii lui Dragnea

Cu scrisoarea în care i se cere demisia asumată public, Liviu Dragnea îi acuză pe semnatarii acestora că fac jocul președintelui Iohannis, ai serviciilor și DNA. 

”Voi da curs solicitării să citesc acea epistolă, nu am citit-o pe toată, dar cât am apucat să citesc am înţeles, de fapt, care este cea mai mare supărare din acea scrisoare: să nu ne mai certăm cu Iohannis, de fapt, să ne aliniem cu Iohannis, cu SRI, cu SPP, cu DNA şi cu partidele de opoziţie. Eu, ca preşedinte, nu pot să duc şi nu voi duce acest partid să devină o unealtă a acestor instituţii care nu trebuie să se implice în politică”, a declarat Liviu Dragnea, în Parlament. El a spus că în Comitetul Executiv al PSD, convocat pentru vineri, va vorbi ”suficient de bine, de mult şi de apăsat”.

Printre șefii de filiale care îl susțin pe Dragnea se numără Maricel Popa (Iași), Ionel Arsene (Neamț), Doina Fedorovici (Botoșani), Dragoș Benea (Bacău), Olguța Vasilescu (Dolj), Florin Cârciumaru (Gorj), Constantin Rădulescu (Vâlcea), Marius Dunca (Brașov), Aurelia Fedorca (Satu Mare), Dan Nica (Galați), Mihai Fifor (Arad), Adrian Gâdea (Teleorman). 

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat ieri, că scrisoarea apărută în PSD este un act de trădare din partea unor colegi pe care Liviu Dragnea i-a susţinut în funcţii, atât în partid cât şi în Parlament. ”Avem de-a face cu un complot. Scrisoarea acestor oblojiţi o văd ca pe un act de trădare şi asta le-o spun public ca să înţeleagă toţi membrii de partid, toţi simpatizanţii. Actul de trădare vine de la nişte colegi care au fost susţinuţi în funcţii colosale : Ţuțuianu este printre primii oameni în stat, fost ministru al Apărării, actual vicepreşedinte al Senatului, domnul Paul Stănescu, colegul şi prietenul nostru, este vicepreşedinte al partidului, vice-prim-ministru, ministrul Dezvoltării, Gabriela Firea este primarul general al Capitalei şi vicepreşedinte de partid, susţinută total de Liviu Dragnea”, a declarat Codrin Ştefănescu.

 

Subiectul trebuie închis la CEX

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat că doar „rău-voitorii” nu văd lucrurile bune pe care le-a văzut partidul şi a adăugat că trebuie „să punem cruce” discuţiilor în şedinţa CEX.  „Haideţi să oprim aceste conflicte interne. PSD a făcut lucruri foarte bune şi doar cei care sunt rău-voitori sau nu vor să vadă toate lucrurile bune pe care PSD-ul le-a făcut. Trebuie să ne oprim cu aceste discuţii, dezbateri, nemulţumiri în plan extern, aşa cum apar acum în media, le discutăm în partid, punem cruce, mergem mai departe, avem multe lucruri de făcut, de la referendum, continuarea guvernării şi aşa mai departe”, a precizat Iordache.

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, se declară ”mâhnită” după apariția scrisorii. „Această scrisoare este o lovitură incorectă aplicată într-un moment prost ales, având în vedere marea responsabilitate de anul viitor, când vom da un test de maturitate, când avem două rânduri de alegeri – europarlamentare și prezidențiale – și mai ales pentru că suntem responsabili pentru guvernare”, a spus Rovana Plumb.

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a preferat o reacție ironică. ”Scrisoarea este foarte moderată, nu cere decât demisia lui Dragnea. Să facă un pas în spate. Un pas în spate este o idee foarte vagă, ar putea să facă un pas la stânga, la dreapta sau chiar în sus”, a declarat Buzatu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă