3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăCum se împart taberele în PSD

Cum se împart taberele în PSD

Comitetul Executiv Național al PSD a fost convocat pentru luni, pentru a tranșa situația din partid. Inițial, ședința CEx urma să aibă loc pe 29 ianuarie, pentru a discuta restructurarea propusă de premierul Mihai Tudose. Lucrurile s-au precipitat după ce Mihai Tudose a cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, o apropiată a președintelui PSD Liviu Dragnea. Premierul a acuzat-o că l-a mințit în ceea ce privește acceptul unui angajat MAI de a deveni șeful Poliției. Liviu Dragnea a fost în turneu în Moldova pentru a căuta sprijin și, după vizitele sale, o serie de lideri apropiați ai președintelui PSD au cerut întrunirea de urgență a conducerii centrale. Oamenii lui Dragnea vorbesc pe față de schimbarea lui Tudose din funcția de premier. Devansarea ședinței se explică prin faptul că Dragnea a calculat că are majoritate în CEx dar se teme că o va pierde în favoarea lui Tudose dacă mai așteaptă până pe 29 ianuarie. După anunțul privind convocarea de urgență a CEx, au ieșit la rampă și susținătorii lui Tudose, din Guvern și din filialele locale.

 

Atacuri oficiale și neoficiale

Primele informații despre eventualitatea debarcării lui Tudose au apărut în timpul vizitei pe care Liviu Dragnea a efectuat-o în filialele PSD din Moldova. Potrivit zvonurilor care au circulat în PSD, Liviu Dragnea ar fi vorbit despre despre nominalizarea vicepremierului Paul Stănescu la Palatul Victoria. Actualul ministru al Dezvoltării, Paul Stănescu, l-a însoțit pe Dragnea în turneu în Moldova, pentru semnarea unor contracte din cadrul PNDL.

Atât Dragnea cât și Stănescu au negat existența acestor discuții. „Eu încă sper ca Mihai Tudose să rămână premier”, a declarat Liviu Dragnea. În acest fel, liderul PSD a pozat într-un  lider împăciutor, după ce fidelii săi puseseră pe tapet demiterea lui Mihai Tudose. Deputatul Cătălin Rădulescu a cerut convocarea CEX pentru a decide dacă  ”după ieşirea necontrolata şi nestatutară a premierului Tudose , mai susţinem echipa Tudose -Ciolacu la guvernare”.  Și liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a vorbit despre ”un deznodământ nu chiar plăcut”  , adică ”un ministru încearcă să ia măsuri într-un minister şi premierul îi cere demisia, mai rămâne ca CEx al PSD să îi ceară demisia premierului”.

Și alți lideri ai PSD au cerut întrunirea de urgenţă a CEx, care, pare, în acest moment să-l avantajeze pe Liviu Dragnea. Printre  aceștia s-au numărat primarul Capitalei, Gabriela Firea, președintele Comisiei SRI Claudiu Manda, vicepreşedinții PSD Rovana Plumb și Ecaterina Andronescu.  Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu a avut propria explicație pentru convocarea ședinței. ”Și-a băgat dracul coada în PSD.Nu l-am indentificat. La Grindeanu dracul a fost Ponta, acum dracul nu este de la noi, ci din exteriorul partidului şi încearcă să facă un lucru mai grav în interiorul partidului”, a comentat Ștefănescu. Șeful PSD Arad, Dorel Căprar, a dat asigurări că va merge ”până la capăt” cu Liviu Dragnea.

 

Riposta taberei Tudose

După ce Dragnea a convocat ședința CEx, unii dintre membrii Cabinetului s-au poziţionat deschis de partea premierului. ”Îmi doresc ca de această dată organizaţiile locale să fie mai implicate, pentru că nu e normal să decidă doar o mână de oameni. Partidul suntem noi, toţi cei care am muncit pentru a câştiga încrederea românilor. Premierul are responsabilitatea actului de guvernare dar trebuie să aibă şi decizia”, a argumentat Felix Stroe, ministru al Transporturilor și președinte al PSD Constanța.  

La rândul său, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a afirmat că responsabilitatea actului de guvernare aparţine prim-ministrului şi echipei sale, precizând că orice decizie guvernamentală trebuie luată în interiorul Guvernului. Executivul este unul politic, dar premierul „trebuie să fie în orice situaţie şeful Guvernului”, a  punctat şi ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre. El consideră că şeful Guvernului „ştie cu ce miniştri poate lucra şi ce oameni nu corespund exigenţelor lui de lider”. Alți miniștri au evitat să se poziționeze clar, rezumându-se la apeluri pentru rezolvarea crizei.

Au ieșit la rampă și baronii locali din tabăra lui Tudose. Liderul PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a atras atenția  că o nouă schimbare de guvern ar fi ”o sinucidere politică” pentru PSD, că o demisie a premierului sau o nouă moţiune de cenzură împotriva propriului Cabinet ar duce partidul din nou la mâna preşedintelui Klaus Iohannis şi la un vot în Parlament, ambele situaţii creatoare de incertitudini. Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău s-a poziționat și el în tabăra premierului, declarând că ”Guvernul Tudose are toată susținerea mea”. Filiala PSD Buzău este controlată de vicepremierul Marcel Ciolacu.

 

 

Firea: Amândoi au greșit

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat că liderul PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Mihai Tudose au obligaţia să înceteze imediat disputele politice, să găsească o cale de colaborare, arătând că agenda începutului de an este dominată de tensiunile din PSD, de ”împărţirea în tabere, grupări, zone de interes”. Firea le reproşează amândurora că au greşit, criticându-l pe Dragnea pentru lipsa unei consultări în forurile partidului la nominalizarea premierilor Grindeanu şi Tudose. ”O analiză democratică reală, în forurile de conducere ale partidului, ne-ar fi ferit de cele două crize politice”, a punctat edilul. Premierului îi reproşează că ştia de la început structura Guvernului, iar ”dacă nu îi plăcea Trabantul nu trebuia să se urce în el”. ”Structura politică a guvernului o stabileşte Coaliţia majorităţii parlamentare iar modul de funcţionare îl stabileşte premierul”, este soluția identificată de Firea.

 

 

Cine face parte din CEx

*membrii Biroului Permanent Naţional ( preşedintele PSD, preşedintele executiv, vicepreşedinţii, premierul )

* preşedinţii organizaţiilor judeţene

* preşedintele PSD Bucureşti și șefii organizațiilor de sector

*liderii grupurilor parlamentare

 *liderul PSD din Parlamentul European

*președintele PSD Diaspora

*preşedintele PSD Republica Moldova

* Președinții TSD, OFSD, OPSD, LAL, PES Activists România.

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă