6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăRomânia, sub asediu. Cum s-a ajuns la violențele din „Vinerea Neagră“

România, sub asediu. Cum s-a ajuns la violențele din „Vinerea Neagră“

Primii manifestanți s-au strâns în Piața Victoriei încă de vineri de la ora prânzului, totul părând să anunțe o demonstrație pașnică, asemănătoare cu restul mitingurilor anti-PSD.

În următoarele ore, numărul manifestanților a crescut la  câteva mii și în jurul orei 16.30 au apărut și primele incidente. Unii protestatari au rupt gardurile instalate de jandarmi şi au alergat spre Palatul Victoria, ajungând până în faţa clădirii, unde câţiva dintre ei au aruncat cu sticle. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene şi au reuşit să împingă mulţimea din faţa sediului Palatului Victoria înspre locul de desfăşurare a manifestaţiei.  De la o portavoce li s-a cerut jandarmilor să nu mai dea cu gaze, pentru că sunt copii.

În jurul orei 18.00, numărul manifestanților depășise 10.000. În timp ce în restul pieței protestul se desfășura normal, spre Calea Victoriei un grup format din persoane agresive se confrunta cu un cordon de jandarmi. Jandarmeria Română a făcut un apel către protestatarii din Piaţa Victoriei să se delimiteze de grupurile care provoacă violenţe. În jurul orei 19.00, în Piață se aflau peste 20.000 de oameni. Unii protestatari au aruncat cu obiecte în jandarmi. Aceștia au ripostat cu gaze lacrimogene. Manifestanții cer ca jandarmii să scoată agitatorii din mulțime. Poziția oficială a Jandarmeriei a fost însă că nu îi poate extrage pe cei violenți atât timp cât aceștia sunt amestecați în mulțimea de manifestanți pașnici. În jurul orei 20.00, în Piață sunt peste 50.000 de oameni. Oamenii au continuat să vină, deși stația de metrou de la Piața Victoriei a fost închisă de autorități.  Jandarmeria a scos din nou mașina cu tunul cu apă. Acesta a fost folosit pentru scurt timp.  Unii protestatari aruncă cu pietre și bucăți din borduri înspre jandarmi.   

 

Sosirea ultrașilor sporește violența

 

Momentele cele mai dramatice s-au petrecut după ce Jandarmeria a informat că la mitingul din Piața Victoriei au ajuns și membrii galeriilor de fotbal, cerându-le protestatarilor să se delimiteze de aceștia. 

În jurul orei 21.00, oamenii au aprins lanternele telefoanelor mobile și au scandat „Demisia“. Mesajul a fost, însă, eclipsat de faptul că unii protestatari au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, precum petarde sau sticle de plastic, iar scutierii au ripostat cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă. Unii dintre ultrași aruncă petarde spre ceilalți protestatari. Violențe între protestatari și jandarmi au loc din când în când în zona dinspre Iancu de Hunedoara, unde minoritatea violentă este concentrată. Jandarmii erau atacați de indivizi infiltrați printre protestatari. Jandarmeria a cerut să fie eliberat locul, dar nu s-a produs asta. Mulțimea se refugiază înspre bulevardele Titulescu și Ion Mihalache. Alte 60 de persoane au nevoie de intervenții medicale.  În total, până la ora 22.00, peste 200 de persoane au avut nevoie de medic.

În jurul orei 22.00, în piață erau în jur de 100.000 de persoane. Jandarmeria a anunţat că se va interveni în Piaţa Victoriei pentru restabilirea ordinii publice în zona de desfăşurare a protestului. Jandarmii folosesc, din nou, gazele lacrimogene. În jurul orei 23.00 Jandarmeria intervine în forță pentru evacuarea pieței. Scutierii au intrat în forţă în manifestanţi, atacând cu grenade cu gaze lacrimogene şi folosind tunul cu apă. Oamenii au fost luaţi prin surprindere şi au încercat să fugă pe bulevardele din jur.

Cei câţiva protestatari care au fost violenţi pe parcursul mitingului au ripostat la asaltul jandarmilor aruncând cu sticle şi pietre. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat între protestatarii violenţi, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost extrași de un grup de civili care păreau antrenați în astfel de operațiuni de apărare a persoanelor în caz de conflict. Armele celor doi jandarmi care au fost bătuţi în Piaţa Victoriei au fost sustrase. După miezul nopții, jandarmii au intrat pe cai în Piaţa Victoriei, în aplauzele ironice ale celor rămași în Piaţă. Se scandează „Rușine!”. 

Potrivit ISU, 440 de persoane au primit asistență medicală pe parcursul evenimentelor. ”440 de intervenţii pentru acordare asistenţă medicală la faţa locului (24 jandarmi), în urma cărora 65 de persoane au fost transportate la spital (9 jandarmi)”, precizează ISU.   

 

 

Sâmbătă, protest pașnic

Câteva zeci de mii de oameni au protestat sâmbătă seară în Piaţa Victoriei din Capitală, cerând demisia Guvernului. Protestul s-a desfăşurat paşnic, fiind ridicate de către jandarmi doar trei persoane – un bărbat care a tras de gardurile jandarmilor când aceştia voiau să delimiteze spaţiul manifestaţiei, în jurul după-amiezii, un tânăr asupra căruia a fost găsit un cuţit şi un alt bărbat care a forţat dispozitivul forţelor de ordine. Oamenii au scandat „Demisia“ şi „Nu vă fie frică, românii se ridică”, au suflat în vuvuzele şi au agitat steaguri, iar unii dintre protestatari au venit cu flori, pe care le-au împărţit jandarmilor. La manifestaţie au participat şi membri PNL, printre care Ludovic Orban. La protest au fost prezenți intelectuali care au afinități cu mișcarea #rezist. Potrivit ISU Bucureşti-Ilfov, 12 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, două fiind duse la spital, însă fără să fie vorba de agresiuni. Câteva mii de persoane au protestat sâmbătă seară şi în mai multe oraşe din ţară – la Iaşi au ieşit în stradă peste 10.000 de oameni, la Timişoara au fost peste 8.000 de manifestanţi, iar la Sibiu aproximativ 5.000.

 

 

2017 – Forțele de ordine, atacate

În februarie anul trecut, peste 100.000 de persoane au participat la protestul organizat în Piaţa Victoriei din Capitală, nemulţumiţi de decizia Guvernului privind modificarea Codurilor Penale prin Ordonanţă de Urgenţă. Manifestaţia s-a încheiat înainte de miezul nopţii, după ce un grup de ultraşi a început să arunce cu torţe, petarde şi sticle incendiare în jandarmi.  20 de ultraşi violenţi au fost reţinuţi de Jandarmerie, după ce au fost separați de restul manifestanților.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă