5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăCum arată triumviratul din fruntea PSD

Cum arată triumviratul din fruntea PSD

La congres au participat aproape 4.000 de delegaţi, iar votul a fost pe buletine. Alegerile s-au desfăşurat într-un singur tur, astfel că primul clasat a fost declarat câştigător. Premierul Viorica Dăncilă a obținut, fără emoții, postul de președinte al partidului. Pentru funcţia de preşedinte al partidului au candidat Viorica Dăncilă (2828 de voturi), Liviu Pleşoianu (715), Șerban Nicolae (375) și Ecaterina Andronescu (50). Dăncilă îşi propune ca în calitate de preşedinte al PSD să readucă partidul pe primul loc în opţiunile românilor, afirmând că Partidul Social Democrat este cel mai românesc partid. 

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a fost ales preşedinte executiv al PSD, el obţinând 2463 de voturi. Vineri, cu o zi înainte de congres, Teodorovici anunțase că nu mai candidează pentru postul de președinte executiv, dar în ziua congresului a reintrat în cursă.  Contracandidaţii săi au fost: Daniel Suciu – 1358 voturi, Daniel Florea – 129 voturi şi Marius Bota (care s-a retras) – 19 voturi. După ce a fost ales, Teodorovici a mărturisit că nu știe ce înseamnă noua funcție. ”Sunt emoţionat, nu ştiu ce înseamnă preşedinte executiv, e ceva ce mi-am dorit tot timpul să fiu pentru ca problemelor pe care oamenii le aduc să le găsesc rezolvarea” a spus Teodorovici la finalul congresului extraordinar al PSD.

Secretar general al PSD a fost ales Mihai Fifor, cu 2366 voturi. Gabriel Petrea a obţinut 717 voturi, Felix Stroe – 189, iar Codrin Ştefănescu – 466 voturi. Rodica Nassar – 77 voturi.  

 

Dragnea, invocat

Primul congres ținut după arestarea lui Liviu Dragnea a fost marcat de modul în care social-democrații se raportează la înfrângerea în alegeri dar și la fostul lor președinte. Pe holuri, mulți dintre delegații la congres își exprimau umirea că, pentru prima dată la un congres PSD, votul nu este controlat de lideri, așa cum se întâmpla inclusiv pe vremea lui Liviu Dragnea.  

Viorica Dăncilă a pus accentul pe promisiuni de natură economică (de pildă finalizarea unei autrostrăzi) și a încercat să se detașeze de vechiul discurs, caracterizând PSD drept un partid pro-european.

Ecaterina Adronescu le-a spus pesediștilor că PSD a pierdut alegerile europarlamentare și pentru că nu a știut să oprească știrile false. „Căile nevăzute ale online-ului trebuie să ne preocupe pentru că ele au făcut diferența în aceste alegeri”, a spus ea.

În schimb, numele lui Liviu Dragnea a fost invocat de unii dintre candidații pentru funcții, care au revendicat, implicit, ”moștenirea” politică a fostului lider. De fiecare dată, rostirea numelui fostului președinte a fost primită cu aplauze de delegații la congres. Tonul a fost dat de Liviu Pleșoianu. ”Sentința de condamnare a lui Liviu Dragnea nu a fost fixată întâmplător la o zi după alegeri. A insemnat miză electorală, ceea ce e oribil, și trofeu electoral, ceea ce e de două ori oribil”, a comentat acesta.  Pleșoianu a acuzat în discursul său lipsa de solidaritate a unor lideri ai partidului față de social-democrații asaltați de ”forțele iadului” și de ”monștrii răi” reprezentați de către ”noua Securitate”.  Codrin Ştefănescu, a susţinut, la congres, că PSD a fost vânat şi hărţuit ani de zile, iar astăzi, Liviu Dragnea este pur şi simplu deţinut politic. Mihai Fifor a declarat, în cadrul congresului, că PSD nu îşi uită liderii şi că nu crede că cineva din sală l-a uitat pe Liviu Dragnea sau pe Adrian Năstase.

 

Orpișan, huiduit

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, unul din puținii lideri care l-au criticat pe Liviu Dragnea, a fost huiduit la congresul PSD când dorea să ţină un discurs. Oprişan a urcat pe scenă, a venit la pupitru, i-a salutat pe cei prezenţi. În acel moment, huiduielile şi fluierăturile s-au intensificat, iar Oprişan a renunţat să mai vorbească şi a coborât de pe scenă. „Huo!”, „Du-te acasă, nesimțitule!”, „Lasă-ne!”, ”L-ai trădat pe Dragnea”, s-a auzit din sală în momentul când Oprișan a urcat pe scenă. Oprișan a dat vina, ulterior, pe organizațiile de Dolj, Olt și Teleorman, susținând că el nu se simte jignit. „PSD a fost jignit. Eu voi continua să spun ce gândesc, indiferent dacă le place sau nu unora”, a spus el. ”Eu sunt adversar de multă vreme și nu am fost de acord cu ideile lor, i-au pus pe delegați să se răzbune, fiindcă am fost intrasigent față de Liviu Dragnea și voi rămâne în continuare. Poți să vorbești cu fluierăturile a trei organizații despre principiile PSD. Organizația Olt, Dolj și Teleorman. Da cu premeditare, pentru că eu am anunțat faptul că vreau să vorbesc la Congres, încă de aseară în CEx”, a declarat Marian Oprișan.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă