Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Mihai Tudose și Liviu Dragnea se pregătesc de confruntarea decisivă

Cum arată schema restructurării Guvernului. Tudose și Dragnea , confruntarea finală

La vârful PSD s-a întocmit, deja, o listă a ministerelor care urmează să dispară. Comasarea unor ministere, vehiculată de unii dintre liderii PSD, poate duce la un nou vot în Parlament. Liderii PSD se contrazic pe tema restructurării.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 04.01.2018 - 15:53

Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a afirmat, ieri, că Guvernul ar putea fi restructurat, urmând să cuprindă 16 sau 17 ministere. Guvernul actual are 24 de ministere, dar există și un vicepremier fără portofoliu (Marcel Ciolacu) și doi miniștri delegați. El a susținut că se ia foarte serios varianta se fie înființat Ministerul Fondurilor Europene, ca instituție de sine stătătoare.
Potrivit unor surse din PSD, Ministerul Apelor și Pădurilor ar ruma să treacă la Ministerul Mediului. Ministerul Economiei și cel al Finanțelor ar urma să formeze o singură instituție. Ministerul Cercetării ar urma să treacă la Ministerul Educației. Ministerul Românilor de Pretutindeni va trece la Ministerul de Externe. Ministerul Turismului, Ministerul pentru Dialog Social și Ministerul pentru IMM-uri vor deveni departamente ale unor ministere mai mari.
Numărul doi din PSD a mai spus că un congres extraordinar ar face bine partidului.
În ultima perioadă au apărut informații că președintele PSD Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose se pregătesc pentru o confruntare care vizează atât controlul Guvernului cât și al partidului. Bădălău a părăsit tabăra lui Liviu Dragnea și după o încercare de apropiere de premierul Mihai Tudose, încearcă să joace pe cont propriu.

Stănescu, împotriva restructurării
Un alt lider PSD, vicepremierul Paul Stănescu, spune, pe de altă parte, că Guvernul Tudose nu ar trebui restructurat. „Nu cred că este momentul să se întâmple acest lucru, să se comaseze ministere. Cred că Guvernul funcţionează foarte bine. Nu cred că trebuie făcute comasări sau alt gen de lucruri făcute în Guvern. Eu cred că Guvernul - în calitate de membru al Guvernului, confirm că Guvernul la această oră funcţionează foarte bine. În structura actuală”, a spus vicepremierul Paul Stănescu.
În ceea ce priveşte un Congres extraordinar, Stănescu spune: „Deocamdată eu spun că nu este cazul. Pentru că nu sunt motive”. Deși era perceput drept un susținător al lui Liviu Dragnea, Paul Stănescu s-a poziționat, în ultima vreme, în tabăra premierului Mihai Tudose.
Comitetul Executiv al PSD a fost convocat pentru lunea viitoare pentru a discuta atât în privința restructurării guvernamentale cât și asupra convocării unui congres extraordinar. Restructurarea Guvernului este discutată în condițiile unor divergențe între Mihai Tudose și Liviu Dragnea. Tudose ar vrea să o schimbe pe Carmen Dan din postul de ministru de Interne, dar Dragnea nu vrea să renunțe la încă un om de încredere, după ce Sevil Shhaideh a părăsit Guvernul.

Ședință decisivă la PSD
Potrivit Constituției, dacă se schimba structura sau compoziția politică a guvernului, este nevoie de un nou vot de încredere in Parlament. În cazul în care se ajunge la un nou vot în Parlament, ar fi necesar un compromis între taberele din PSD. Fără sprijinul lui Dragnea și al lui Bădălău, noua lista a Guvernului nu are șanse să treacă de Parlament.
În ceea ce privește congresul extraordinar, Liviu Dragnea vrea să aibă o reconfirmare a sprijinului PSD, fără a risca nimic. Potrivit statutului PSD, președintele este ales de toți membrii de partid și nu de congres. ”Congresul nu are ca scop schimbarea lui Liviu Dragnea, are trei linii. Linia pe care va merge partidul in urmatorii ani de zile. Ne gândim serios că trebuie să anunţăm un candidat pentru prezidenţiale. Trebuie deja să îl aruncăm pe piaţă şi trebuie să facem unele modificări în statutul partidului, pe care Ponta nu a vrut să le faca pe vremuri şi ne-a îngreunat”, a declarat Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD.
Conducerea PSD are pe agendă și găsirea unui succesor la Ministerul Apelor și Pădurilor, după demisia Doinei Pană. În PSD se discută despre o posibilă comasare a ministerului Apelor cu cel al Mediului. O decizie finală depinde și de poziția ALDE, partid care deține acest post prin Grațiela Gavrilescu.

 

Comentarii

loading...