9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăCum arată noua „Biblie“ a social-democraților. Discursul președintelui PSD

Cum arată noua „Biblie“ a social-democraților. Discursul președintelui PSD

Liderul PSD a susținut că defăimarea propriei ţări este o faptă foarte gravă, care expune România la riscuri, iar PSD va apăra suveranitatea statului, inclusiv printr-o lege.

Dragnea a afirmat că social-democrații vor duce până la capăt modificarea legilor justiţiei şi a codurilor penale şi că vor iniţia legi noi pentru organizarea şi funcţionarea serviciilor de informaţii.

„Legile de funcţionare ale serviciilor secrete vor fi actualizate după standardele de transparenţă a omoloagelor europene. Comisiile parlamentare de anchetă îşi vor finaliza concluziile în cel mai scurt timp posibil, iar concluziile vor fi fructificate atât judiciar acolo unde va fi cazul – şi sunt convins că va fi cazul –, cât şi prin îmbunătăţirea cadrului legislativ privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale românilor“, a declarat Liviu Dragnea. Comisia parlamentară pentru legile justiției, condusă de Florin Iordache (PSD), își va relua activitatea săptămâna viitoare. Legile justiţiei şi modificările la codurile penale vor fi adoptate până la finalul actualei sesiuni parlamentare.

Noi coordonate de politică externă

Liderul PSD a anunțat și schimbări în privința politicii externe. Potrivit liderului PSD, actuala guvernare va întări Parteneriatul cu SUA, însă în anumite condiții.

„Avem un parteneriat foarte bun pe partea de apărare, dar eu cred că această ţară, România, are dreptul să beneficieze şi de o componentă economică. Noi ne-am respectat toate angajamentele militare, vrem să avem şi beneficii materiale“, a afirmat Dragnea. El a spus că guvernarea actuală vrea să construiască relaţii speciale în domeniul economic şi în industria de apărare cu Germania, Franţa şi Marea Britanie. „Noi am realizat, şi nu altcineva, obiectivul de 2% pentru Apărare. Nu vrem ca acest 2% să plece din ţară, vrem ca cea mai mare parte a echipamentelor militare să se producă în România“, a subliniat Dragnea. 

„O dată pentru totdeauna trebuie să abordăm cu curaj, pragmatism şi cu continuitate uriaşul potenţial de dezvoltare pe care îl avem într-o relaţie de colaborare cu China“, a afirmat Dragnea. Liviu Dragnea a afirmat că a avut discuţii în ultimele luni şi vrea realizarea unui sistem de cooperare cu Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Republica Moldova. Preşedintele PSD va lua în considerare acordarea de ajutoare financiare în vara acestui an categoriilor de persoane cu venituri mici şi foarte mici din Republica Moldova.

Liderul PSD a susţinut şi necesitatea dezvoltării relaţiilor cu Israelul, transmiţându-i ministrului de Externe că este inadmisibil ca România să nu aibă de mai bine de un an ambasador în această ţară.

Încurajarea natalității

Preşedintele PSD spune că va fi lansat un program de încurajare a natalităţii, care să dea curaj viitorilor părinţi, considerând că România are foarte mare nevoie de copii. Dragnea a adăugat că este obligaţia statului să ofere „condiţii generoase de stimulare a natalităţii“. „Demografia are nevoie de politici clare, dedicate; mai mult ca niciodată, România are nevoie de copii, are nevoie de mame şi de taţi, iar pentru asta statul român trebuie să ofere condiţii generoase de stimulare a natalităţii“, a spus Liviu Dragnea.

„Avem un proiect mai amplu pentru români: Proiectul gROwth, care pe lângă creşterea veniturilor, are în vedere multe alte măsuri pentru români. Proiectul vizează în ansamblu viaţa celor care muncesc, are în vedere îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru salariaţi; facilităţi pentru deplasarea la locul de muncă; deduceri pentru asigurări de sănătate private“, a menționat Liviu Dragnea.

În opinia liderului PSD, „se tot vorbeşte despre Proiectul de ţară“, dar acesta nu există şi, de asemenea, nu există nici un scop naţional „căruia să îi dedicăm un ideal, care să ne liniştească“. El a explicat faptul că distanţa dintre România şi statele dezvoltate este foarte mare şi „nu poate fi recuperată cu paşi mici“.   

Documentele congresului

Congresul PSD a adoptat, sâmbătă, cinci convenţii propuse de Liviu Dragnea, acesta spunând că lucrurile care vor fi realizate prin proiectele pe care le va implementa PSD vor rămâne şi viitoarelor guverne, „dacă vor mai fi altele“.

Convenţiile adoptate vizează următoarele teme: adoptarea monedei euro (Liviu Dragnea vorbeşte despre anii 2023-2024), educaţia, cultura, egalitatea de gen şi România 2040 – principalele linii strategice pentru următorii 20 de ani.

Cele mai citite

București, pe locul trei în topul orașelor cu cele mai accesibile locuințe din Europa, după Bruxelles și Sofia

Surpriză! Bucureștiul se află printre orașele europene cu cele mai accesibile locuințe, conform unui studiu recent. Clasamentul se bazează exclusiv pe prețul mediu pe...

România va avea o echipă în finala EHF European League! Gloria Bistrița și Dunărea Brăila se duelează în penultimul act

Formațiile CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud şi HC Dunărea Brăila vor fi adversare în semifinalele EHF European League, conform tragerii la sorţi efectuate astăzi la...

Trafic de droguri la Brașov. DIICOT a reținut doi inculpați

La data de 25 martie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă