10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăCum a reușit PSD să se mobilizeze astfel încât să rămână pe...

Cum a reușit PSD să se mobilizeze astfel încât să rămână pe primul loc

Intrarea AUR în Parlament și rezultatul obținut de această nouă formațiune, mai ales în diaspora, au fost printre surprizele acestor alegeri.

În cifre absolute, PSD a obținut 1.703.893 (30.00%) din voturi la Camera Deputaților, adică cu peste 200.000 de voturi mai mult decât PNL, care a luat 1.482.309 (26.10%), după numărarea a 99,91% din voturi, fără diaspora. La Senat, PSD a obținut 1.730.310 (29.71%) față de PNL care are  1.507.509 (25.8%). Ziua votului a fost însă marcată de absenteism, ceea ce a influențat în mod evident rezultatele finale. Dacă ne uităm la rezultatele din 2016, PSD a obținut atunci peste 3,2 milioane de voturi atât la Camera Deputaților, cât și la Senat. Astfel, față de momentul alegerilor din 2016, PSD pare a fi pierdut 1,5 milioane de voturi. 

Mobilizarea electoratului PSD

Una dintre armele folosite de PSD și de această dată a fost mobilizarea electoratului din fiefurile sale electorale. Astfel, chiar pe fondul unei prezențe scăzute la vot, chiar un record negativ, votanții care s-au mobilizat cel mai mult la urne au fost din fiefuri PSD, conduse de lideri puternici – Mehedinți, Teleorman și Olt. Cu toate acestea, cea mai scăzută prezență s-a înregistrat tot în județe câștigate de PSD – Vaslui, Ialomița și Iași.

Pe de altă parte, așa cum arată hărțile la momentul închiderii ediției, 22 de județe au fost câștigate de PSD – dovedind încă o dată că Moldova, Muntenia și Oltenia sunt social-democrate. Liberalii au reușit să se impună în 13 județe, majoritatea din Ardeal. Ce este interesant este că tendința observată la locale s-a menținut, iar PNL a câștigat și la parlamentare în județele unde a câștigat și la locale, județe care anterior erau conduse de PSD  – Constanța, Vrancea și Giurgiu.

La rândul său, USR PLUS a reușit să își mențină ceea ce a câștigat și la alegerile locale – Bucureștiul, Brașovul și Timișul. USR PLUS a obținut la Camera Deputaților 902.531 (15.89%) din voturi, iar la Senat – 932.235 (16.01%).

Surprinza AUR

Formațiunea extremistă condusă de George Simion a reușit nu numai să acceadă în legislativ, dar și să obțină rezultate impresionante. Astfel, la Camera Deputaților, AUR a primit 532.827 dintre sufragii (9.38%), în timp ce la Senat, 539.236 dintre românii au votat pe această formațiune (9.26%).

Rezultatele sunt cu atât mai surprinzătoare în diaspora, unde AUR s-a poziționat per total pe locul doi, după USR PLUS, însă a câștigat detașat în mai multe state. Astfel, în Italia și Cipru, formațiunea lui Simion a reușit să se claseze prima, în timp ce în secțiile electorale din Spania și Franța, AUR s-a poziționat a doua în preferințele românilor din diaspora.

AUR nu a câștigat însă nicio circumscripție electorală, ceea ce înseamnă că nu vor primi voturi în plus prin redistribuire.

PMP la limita intrării în Parlament

Formațiunea fostului președinte Traian Băsescu, se afla ieri la limita de 5% a pragului electoral și era de așteptat să mai primească în ajutor voturi din diaspora, eventual din secțiile organizate în Republica Moldova. Intrarea în Parlament a PMP ar da o mână de ajutor pentru coalizarea forțelor de dreapta și ar lăsa mai puține voturi către redistribuire, de unde s-ar duce în mare parte către PSD.

La rândul său, UDMR a reușit să obțină un scor la nivel național de peste 5,9% și să își mențină fiefurile tradiționale din Harghita, Covasna, Mureș și Satu Mare.

Cele mai citite

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă