6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăCULISE. Toader se ascunde de Dragnea în spatele ambasadelor

CULISE. Toader se ascunde de Dragnea în spatele ambasadelor

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost chemat, ieri, la cabinetul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaților. Întâlnirea a venit după alte runde de discuții pe aceeși temă: ordonanțele de urgență care vizează legile justiției. Miercuri, a avut loc o nouă ședință de guvern în care ordonanțele dorite de Liviu Dragnea nu au fost aprobate. Potrivit unor surse din PSD, în discuțiile cu Liviu Dragnea, Toader ar fi propus o soluție de compromis: un proiect care să vizeze o parte din articolele analizate de Curtea Constituțională (CCR). Liderii PSD i-au cerut, însă, un pachet complet care să vizeze toate modificările Codurilor penale și contestația în anulare pentru deciziile completurilor de cinci judecători.

Discuțiile se poartă într-un context extern delicat. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, miercuri, după ce în Colegiul comisarilor s-a discutat despre situaţia statului de drept, că România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect şi a avertizat Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să nu creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari.

Ambasadele a 12 state s-au declarat profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile şi afirmă că OUG care par a fi în discuţie pot avea impact negativ asupra independenţei justiţiei. ”Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupţiei şi subminării independenţei sistemului judiciar. Aşteptăm ca procesul de reformă să se bazeze pe un proces incluziv care să implice toate părţile, prin consultări ample”, se afirmă în declarația susținută de Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Statele Unite.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că a fost surprinsă de declaraţiile prim-vicepreşedintelui CE Frans Timmermans, spunând că au produs neclarităţi şi că nu le-a înţeles rostul, urmând să aibă o discuţie cu acesta. Ea a răspuns şi criticilor formulate de 12 ambasade, afirmând că a încercat să discute cu ambasadorii respectivi, dar nu s-a putut şi le-a solicitat acestora să arate respect pentru România.

Printr-un comunicat, PSD califică mesajul celor 12 ambasade referitor la situaţia din justiţie drept ” o lipsă de curtoazie faţă de un Guvern desemnat de o majoritate legitimă din Parlament” şi încurajează Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul pentru implementarea parteneriatelor strategice şi pe titularii acestora, Teodor Meleşcanu (ALDE)  şi Ana Birchall (PSD) ”să iasă din starea de pasivitate şi de surprinzătoare discreţie ” şi să discute ”deschis” cu partenerii occidentali.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă