7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăCu sau fără referendum în ziua euroalegerilor?

Cu sau fără referendum în ziua euroalegerilor?

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat, recent, Curtea Constituţională a României (CCR) în legătură cu modificarea legii care interzice organizarea referendumului la aceeași dată cu desfăşurarea alegerilor europarlamentare, informează Administraţia Prezidenţială. Șeful statului a depus această contestație luând în calcul să organizeze un referendum pe teme de justiție, dacă Guvernul va emite un act normativ care să vizeze amnistia și grațierea.

Şeful statului susţine că, în sesizarea transmisă CCR, o asemenea normă legislativă care interzice organizarea unei consultări populare odată cu desfăşurarea alegerilor europarlamentare încalcă prevederile constituţionale. Preşedintele aminteşte că Legislativul a încercat de mai multe ori, prin proiecte de lege, să interzică organizarea referendumurilor la aceeaşi dată cu desfăşurarea alegerilor în PE, care au fost declarate neconstituţionale de către CCR.

„Autoritatea legiuitoare este liberă să opteze pentru orice soluţie legislativă în materie referendară, însă fără a interfera cu competenţele celorlalte autorităţi publice în acest domeniu, precum şi fără a le modifica statutul constituţional ori atribuţiile prevăzute în Legea fundamentală. Or, norma prin care se interzice organizarea de referendumuri la aceeaşi dată cu data desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European afectează norme şi principii constituţionale”, arată preşedintele Iohannis în sesizarea depusă la CCR.

Argumentele președintelui

În legătură cu organizarea referendumului cu privire la probleme de interes naţional, acest drept este exclusiv al preşedintelui ţării, iar prevederile se găsesc în art. 80 din Constituţie. De asemenea, la art. 90 în Legea fundamentală este prevăzut că „Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional”.

Prin urmare, şeful statului invocă faptul că modificarea legislaţiei electorale încalcă mai multe decizii anterioare ale Curţii Constituţionale. Astfel, Iohannis reaminteşte că CCR a decis că: „referendumul se poate desfăşura oricând în cursul anului, dacă Parlamentul a fost consultat sau a aprobat propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României. Aşadar, potrivit Constituţiei, nu există nicio altă condiţie care să interzică organizarea şi desfăşurarea referendumului simultan cu alegerile prezidenţiale, parlamentare, locale sau alegerile pentru Parlamentul European ori într-un anumit interval de timp anterior sau posterior alegerilor menţionate. Ca atare, acolo unde legea nu distinge, nici interpretul nu poate să o facă.

În consecinţă, condiţiile stabilite de legiuitor pentru desfăşurarea referendumului prin legea criticată adaugă la prevederile Constituţiei, ceea ce determină neconstituţionalitatea acestora.Art. 90 din Constituţie prevede: „Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional”.

 

Întâlnire Iohannis-PNL

Faptul că pregătirile pentru euroalegeri au intrat în linie dreaptă este dovedit și de întâlnirea pe care preşedintele Klaus Iohannis a avut-o cu liberalii, discuţiile fiind confirmate de către liderul PNL, Ludovic Orban. Acesta a explicat că discuţiile au vizat în principal agenda europeană, iar surse politice susţin că s-a vorbit şi despre europarlamentare. „Am fost împreună cu mai mulţi colegi din conducere. Tematica principală a discuţiei a fost legată de agenda europeană în perioada Preşedinţiei Consiliului UE deţinută de România”, a afirmat Ludovic Orban.

Întrebat dacă au fost abordate şi subiecte legate de justiţie, cum ar fi recursul compensatoriu, Ludovic Orban a răspuns: „Nu, tematica principală a fost de ce presupune agenda europeană, care sunt priorităţile României, cum putem să susţinem toate demersurile preşedintelui şi noi de la nivelul grupului parlamentar sau din grupul PPE din care facem parte. De asemenea am discutat despre evenimente importante care urmează să aibă loc peste şase luni, cum e evenimentul reuniunea PPE împreună cu Comitetul Regiunilor care va avea loc pe 16 martie. De asemenea, de reuniunea PPE şi în mod evident am discutat în vederea coordonării agendei europene şi unei acţiuni comune în beneficiul României la nivel european“.

Conform surselor citate, şeful statului le-a transmis liberalilor că este foarte optimist şi încrezător că vor câştiga atât alegerile europarlamentare, cât şi pe cele prezidenţiale. Cu toate că discuţiile au vizat modul în care privesc campania electorală pentru cele două tururi de scrutin, nu au fost abordate listele candidaţilor la alegerile europene. Întâlnirile între preşedintele României şi liberali vor avea loc de două ori pe lună pe tot parcursul anului, au adăugat sursele menţionate.

Klaus Iohannis le-a cerut liberalilor să îşi intensifice şi activitatea în Opoziţie. De asemenea, sursele au precizat că Ludovic Orban şi Klaus Iohannis au discutat şi în privat. „Se înţeleg foarte bine şi este o dinamică bună între ei”, au explicat sursele politice.

Potrivit unei decizii luate la nivelul UE, euroalegerile vor avea loc în intervalul 23-26 mai, fiecare țară fiind liberă să își aleagă o anumită dată în această perioadă.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă