8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăCu ce nominalizări se duce Dăncilă la Cotroceni?

Cu ce nominalizări se duce Dăncilă la Cotroceni?

După respingerea Rovanei Plumb de către Comisia Juridică a Parlamentului European, președintele PSD Viorica Dăncilă este așteptată să ia o decizie în privința numelui cu care România va merge din nou la Ursula van der Leyen.

Potrivit unor surse politice, premierul are deja câteva nume pregătite, pe care le va prezenta miercuri, la consultările convocate de președitele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Posibili candidați la propuneri

– Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, și Rovana Plumb au fost cele două propuneri trimise de Guvernul Dăncilă în prima fază la Bruxelles pentru a ocupa un portofoliu în Comisia Europeană.

– Luminiţa Odobescu este ambasadorul României la UE, fiind  susţinută inclusiv de preşedintele Klaus Iohannis, precum și de liderul grupului Renew, Dacian Cioloș.

Însă, după ce în public au apărut informații că ar fi votat pentru Codruța Kovesi, este foarte puțin probabil ca premierul Viorica Dăncilă să o mai susțină în fața șefului statului.

– Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe

– Ramona Mănescu, în prezent ministru de Externe, are experianță ca europarlamentar, după ce a activat în parlamentul European mai mulți ani. 

– Victor Negrescu este fostul ministru pentru Afaceri Europene, care a demisionat din această funcție chiar înainte ca România să preia președinția Consiliului UniuniiEuropene.

Președintele Klaus Iohannis a trimis luni o scrisoare premierului Viorica Dăncilă prin care o invită la consultări, miercuri, 2 octombrie a.c., ora 12:00, la Palatul Cotroceni, pe tema nominalizării persoanei pentru funcția de membru al Comisiei Europene, scrie Stirileprotv.ro

Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European (JURI) a respins luni candidatura Rovanei Plumb pentru postul de comisar european pentru Transporturi, au declarat pentru Agerpres surse de la Bruxelles. Împotriva candidaturii Rovanei Plumb au fost 13 voturi, iar în favoarea sa 7.

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă