9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăCSM a decis: Toader nu a afectat independența justiției cu declarațiile privind...

CSM a decis: Toader nu a afectat independența justiției cu declarațiile privind cazul “Belina”

“Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât admiterea plângerii prealabile formulate de domnul Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, privind revocarea hotărârii plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 1472/19.12.2017. (majoritate: 9 voturi – admitere; 5 voturi – respingere, 1 – abţinere: domnul Tudorel Toader, ministrul Justiţiei)”, se arată în minuta deciziei.

Pe 19 decembrie 2017, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis sesizarea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, referitoare la declaraţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, despre dosarul “Belina” şi a stabilit că afirmaţiile acestuia au afectat independenţa sistemului judiciar.

Pe 26 septembrie 2017, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat CSM să analizeze dacă afirmaţiile ministrului Justiţiei referitoare la dosarul “Belina” sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar.

“În cursul zilei de 26 septembrie 2017, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a făcut o serie de consideraţii de natură juridică, în contextul unor întrebări ale reprezentanţilor mass-media despre o cauză aflată în lucru la procurorii DNA, cunoscută drept ‘dosarul Belina’. Astfel, ministrul Justiţiei a afirmat, între altele, că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii, ci judecătorii de contencios administrativ”, preciza, la acea dată, DNA.

Potrivit DNA, declaraţiile ministrului Justiţiei cu privire la o anchetă penală în curs, care are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor.

“Sub acest aspect, procurorul şef al DNA a solicitat CSM să analizeze dacă aceste afirmaţii sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, întrucât, prin declaraţiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justiţiei a indus ideea (…) că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal”, spunea DNA.

În susţinerea cererii adresate CSM, procurorul şef al DNA aprecia că “exprimarea publică a unui punct de vedere trebuie, în mod obligatoriu, să respecte principiul responsabilităţii, deontologia profesională şi buna credinţă”.

“Acreditarea ideii că procurorii DNA nu investighează fapte ce reprezintă încălcări ale legii penale este de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfăşurată de DNA. Preluarea afirmaţiilor şi de către alte publicaţii a contribuit la amplificarea acestor consecinţe, cu afectarea independenţei întregului sistem judiciar şi manipularea opiniei publice”, susţinea Laura Codruţa Kovesi.

Anul trecut, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spunea că legalitatea unei hotărâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ, şi nu de către procuror.

“De principiu, hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale cum se spune, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că este un ordin de ministru, verificarea legalităţii actelor normative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. Ştiţi că multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanţele de contencios administrativ, spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci o verifică judecătorul specializat în contencios administrativ”, spunea Toader, întrebat la acel moment cum comentează decizia DNA de a ancheta emiterea unei hotărâri de guvern în dosarul “Belina”.

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă