17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăPoliticăCriza politicăUltima zi de negocieri PNL PSD

Ultima zi de negocieri PNL PSD

Ultima zi de negocieri PNL PSD este cea de duminică, 21 noiembrie 2021. Formațiunile care vor forma Coaliția de guvernare trebuie să atribuie fiecare minister unui partid. În privința premierului, acesta va fi, probabil, Nicolae Ciucă. El va renunța, dacă va fi acceptat premier, la funcția de ministru al Apărării.

Ciucă va rămâne senator PNL și va fi reprezentantul PNL în funcția de premier. Drept urmare, funcția de ministru de Finanțe va reveni PSD. Funcția de ministru de Finanțe este socotită cea de-a doua ca importanță din Guvern, după cea de prim-ministru. Din acest motiv, s-a convenit ca premierul și ministrul de Finanțe să provină din partide diferite.

“Am finalizat programul de guvernare, acordul politic, am finalizat cele două variante în care PSD are prim-ministru şi PNL are prim-ministru”, declarase, după discuțiile de sâmbătă, președintele PSD, Marcel Ciolacu.

La negocierile de sâmbătă, președintele PNL, Florin Cîțu, nu a participat. Nu se știe dacă, la negocierile de duminică, 21 noiembrie, el va participa. Florin Cîțu nu va mai fi premier dar este posibil ca el să primească funcția de președinte al Senatului.

Ultima zi de negocieri PNL PSD

După această ultimă zi de negocieri, de duminică, reprezentanții PNL, PSD și UDMR sunt așteptați de președintele Iohannis. Șeful statului a convocat liderii acestor partide la Cotroceni în după – amiaza zilei de luni, 22 noiembrie 2021. Luni este și ziua în care partidele vor avansa o propunere comună de premier către șeful statului.

După consultările de la Cotroceni, marți și miercuri ar fi audieri în Comisiile parlamentare ale miniștrilor propuși. Comisiile vor da fiecărui candidat câte un aviz cu caracter consultativ.

Joi, Parlamentul s-ar reuni în plen pentru a vota noul Executiv și programul său de guvernare. În favoarea Guvernului ar urma să voteze PSD, PNL, UDMR și grupul celorlalte minorități naționale.

Acest calendar a fost anunțat, sâmbătă, de liderul UDMR, Kelemen Hunor. În schema viitorului Cabinet, UDMR ar urma să păstreze ministerele Dezvoltării, Mediului şi Sportului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

CSM amână soluţionarea cererii de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul în care este implicat Vlad Pascu

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, miercuri, pentru data de 24 aprilie, soluţionarea propunerii Inspecţiei Judiciare de...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...
Ultima oră
Pe aceeași temă