12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăPoliticăCriza politicăVIDEO - Președintele Iohannis, consultări cu partidele parlamentare. Se caută un nou...

VIDEO – Președintele Iohannis, consultări cu partidele parlamentare. Se caută un nou premier

Președintele Iohannis a început consultările cu partidele parlamentare pentru a se căuta un nou premier.

Ora 14. Președintele Klaus Iohannis discută cu delegația USR. Aceștia au stabilit luni să îl propună pe Dacian Cioloș premier și să îi propună președintelui o listă de reforme pentru refacerea coaliției de guvernare.

YouTube video

Ora 13: Delegaţia PSD a intrat la discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis. Din delegaţie fac parte Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Ionuţ Pucheanu – primar Galaţi, Corneliu Ştefan – preşedinte CJ Dâmboviţa,  Corina Ene – primar comuna Căbeşti, judeţul Bihor.

YouTube video

Ora 12: şeful statului a început consultările cu delegaţia PNL, condusă de Florin Cîţu. Alături de preşedintele PNL mai sunt prim-vicepresedintii: Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

YouTube video

Luni, 11 octombrie 2021, este prima zi de consultări. Prima delegație care sosește la Palatul Cotroceni este cea a PNL. Discuțiile cu președintele Iohannis ar începe la ora 12. Este posibil ca PNL să-l propună ca premier tot pe Florin Cîțu, deși acesta a fost demis prin moțiune de cenzură. Alina Gorghiu, vicepreședinte PNL, recunoștea că PNL nu are o majoritate parlamentară care să-l susțină pe Cîțu pentru a redeveni premier.

În PNL există și un grup minoritar care îl dorește ca premier pe Ludovic Orban, fost președinte al partidului. Orban, deși încă este în fruntea Camerei Deputaților, nu face parte din delegația trimisă de PNL la Cotroceni. Delegația PNL va fi condusă la Cotroceni de Florin Cîțu.

Președintele Iohannis începe consultările cu partidele

După PNL, a doua delegație care ar ajunge luni la Cotroceni este cea a PSD, la ora 13. Senatorul Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, spunea că nu e sigur că PSD merge luni la negocieri. Dacă totuși PSD ajunge la Cotroceni, premierul propus de PSD poate fi medicul Alexandru Rafila, parlamentar PSD. Este însă posibil ca PSD să prefere un guvern de tehnocrați.

Ulterior vor ajunge la Cotroceni delegații ale USR, AUR, UDMR și ale celorlalte minorități naționale. Este foarte probabil să existe și o a doua zi de discuții la Cotroceni, în această săptămână.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Top 5 electrocasnice care îți pot face viața mai ușoară

În societatea de azi, tehnologia a revoluționat cu adevărat felul în care oamenii lucrează și trăiesc, iar electrocasnicele moderne au devenit o parte integrantă...

Ciucă și Ciolacu caută alt candidat pentru Primăria Capitalei, în locul lui Cîrstoiu

Liderii PNL și PSD, în frunte cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, sunt reuniți la Palatul Victoria, unde caută un alt candidat la Primăria...

Trafic de droguri la Satu Mare. Trei persoane au fost reținute

La data de 22.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare au decis reținerea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă