Crin Antonescu: „Victor Ponta mi-a spus că a negociat cu Băsescu numirea lui Kovesi"

Crin Antonescu a comentat acuzaţia lansată marţi de către Liviu Dragnea că în 2013 a fost numită Laura Codruţa Kovesi la DNA, Tiberiu Niţu la Parchetul General şi Alina Bica la DIICOT după o hărtiuţă primită de Victor Ponta de la SRI.

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 14.03.2018 - 11:52

Crin Antonescu a confirmat într-o intervenție telefonică la antena 3, că Victor Ponta a negociat cu Traian Băsescu numirea Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA.

 "Eu nu am de unde să știu dacă a fost sau nu impusă. Ministerul Justiției fusese asumat în Guvernul USL de PNL. Eu am propus în numele PNL în acord cu domnul Ponta pe doamna Pivniceru, pentru că nu era un om politic, cu prestigiu în lumea justiției pentru că mi se părea persoana potrivită care să facă față acestei provocări, de numire a noilor șefi de instituții. Doamna Pivniceru a adoptat anumite principii, pe o anumită procedură, deschizând, scoțând din spațiul negocierilor politice aceste numiri. În orice caz fără a fi avut nimic cu Kovesi, am pornit explicit și public de la ideea să se mai schimbe șefii de la Parchetul General și DNA, pentru că fuseseră ani de suspiciuni cu legătura lor cu Băsescu. Procedura pornise, Mona Pivniceru făcuse câteva drumuri la Bruxelles, și la un moment dat domnul Ponta mi-a spus că a negociat cu Traian Băsescu numirea lui Kovesi. Mi-a spus că asta e formula de compromis, pe care eu o susțin. Eu nu știu dacă domnul Ponta primea o directivă. Până aici Liviu Dragnea spune adevărul și nici Victor Ponta nu-l contrazice. Ce s-a aflat în spatele deciziei eu nu știu”, a declarat Antonescu.

Fostul lider liberal a susţinut că PNL în această perioadă, prin ministrul Mona Pivniceru, a mers pe varianta unor numiri decise în bază de concurs, dar Victor Ponta a ales varianta unor negocieri politice.

 "Legat de momentul numirii procurorilor, nu ştiu culisele, nu ştiu cum a ajuns Victor Ponta la decizia respectivă. Se cunoaşte că Ministerul Justiţiei era asumat de PNL şi de comun acord cu Victor Ponta eu am propus-o pe doamna judecător Pivniceru pentru că nu era un om politic, era un personaj cu prestigiu consolidat în justiţie şi trebuia să rezolve problema aceasta complicată a numirii procurorilor.

Doamna Pivniceru a pornit pe ideea de a deschide un concurs pentru numiri, de a căuta oameni noi. Eu nu aveam nimic de împărţit cu doamna Kovesi, dar porneam pe ideea că e bine să mergem şi pe altă variantă date suspiciunile şi discuţii politicieni de legături cu Băsescu. Mona Pivniceru a lucrat în sensul acesta până când Ponta i-a cerut să facă nişte numiri negociate politic, lucru la care şi eu şi doamna Pivniceru ne-am opus. Doamna Pivniceru a demisonat şi eu n-am mai dorit să ne asumăm Ministerul Justiţiei în aceste condiţii şi Ponta şi-a asumat ministerul. Se ştie că m-am opus public nu acestor persoane propuse ci ideei că acestea sunt propuse după negocieri cu Băsescu.

Nu ştiam la vremea respectivă de Elena Udrea sau de Maior sau de altcineva. De Maior puteam bănui, de Elena Udrea mărturisesc că atunci nu", a dezvăluit Crin Antonescu.

 

Comentarii