15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăContre în Coaliție. PSD propune mărirea salariului minim și a pensiilor, PNL...

Contre în Coaliție. PSD propune mărirea salariului minim și a pensiilor, PNL se opune și cere lămuriri

De la începutul anului viitor ar trebui să existe majorări ale salariului minim pe economie cu cel puțin 10 procente și ale pensiilor, însă momentan Coaliția se dispută și nu a ajuns la nicio soluție clară în acest sens în care trebuie prezentate și fondurile necesare majorărilor.

Ministrul Muncii Marius Budăi a rămas setat pe rediscutarea pensiilor prin programul PNRR chiar dacă acest lucru nu este posibil și face noi promisiuni în fața pensionarilor, dar și a celor cu venituri reduse. Cert este că aceste majorări necesită planuri exacte pentru a fi disponibili și banii care vor trebui dați.

„Vom propune în coaliția politică majorarea salariului minim până la 3.000 de lei, cu păstrarea acelui mecanism de netaxare a unei valori de 200 de lei. Valoarea va fi obligatorie. Aceasta înseamnă că 2800 de lei vor fi taxați, deci efortul suplimentar este pentru acei 250 de lei iar 200 de lei rămân în continuare netaxați.

Ne dorim ca în România să încercăm pe cât posibil să nu mai existe sărăcie în muncă. Dacă tot vorbim de muncă, doar într-o lună de zile, contractele care au fost transformate din part-time în normă întreagă sunt în număr de 100.000. A doua măsură îi vizează pe cei 1,3 milioane de seniori ai României care încasează pensia minimă. Vom propune majorarea pensiei minime de la valoarea de 1.000 de lei la valoarea de 1.100 de lei.

În coaliție vom propune și majorarea punctului de pensie de la valoarea de 1.586 de lei la valoarea de 1.745 de lei”, a declarat Marius Budăi.

Referitor la aceste declarații de majorare, PNL spune că nu au existat discuții în Coaliție, astfel că nu știm care vor fi de fapt rezultatele acestor promisiuni ale social-democraților.

”Pe agenda coaliţiei nu a existat o discuţie legată de mărirea salariului minim pe economie sau o eventuală mărire a pensiilor, dar toate aceste propuneri, firesc este să fie însoţite de un calcul bugetar, de o disponibilitate prezentată în cadrul coaliţiei, de către Ministerul de Finanţe şi binenţelor, de o decizie”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.

Până în acest moment dacă se ține cont de majorarea pensiilor așa cum a fost promisă de ministrul muncii, impactul bugetar al majorării ar fi de 11 miliarde de lei.

Cert este că majoritatea analiștilor economici spun că majorarea salariilor și a pensiilor cu 10-15 la sută nu acoperă scumpirile de anul acesta, iar inflația a atins 15%. INS a arătat că majoritatea prețurilor s-au dublat, astfel că Guvernul trebuie să vină cu majorări mai consistente sau cu programe de ajutorare a populației mult mai viabile și mai generoase pentru a echilibra scumpirile.

România, al treilea salariu din UE

România se află şi în 2022 printre ultimele ţări din UE în privinţa salariului minim, cu 515 euro pe lună, doar Bulgaria şi Letonia având un nivel mai mic, arată datele publicate de Eurostat, dar diferenţele la nivel european nu mai sunt atât de mari atunci când calculele ţin cont de preţurile din diferite ţări.

Dintre cele 27 de ţări membre, 21 au un salariu minim naţional, singurele excepţii fiind Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia.

Inflaţia în zona euro a atins un nou record în august

Potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 9,1% în august, depăşind precedentul maxim istoric de 8,9% înregistrat în iulie. Aceasta este cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică. Cifra anunţată de Eurostat depăşeşte estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 9%, şi este cu mult peste ţinta BCE, de 2%.

În rândul ţărilor din zona euro, cea mai ridicată inflaţie în august se înregistrează în ţările baltice, toate cu o creştere a preţurilor de peste 20%, în frunte fiind Estonia (25,2%), urmată de Lituania (21,1%) şi Letonia (20,8%). La polul opus, cea mai mică creştere a preţurilor se înregistrează în Franţa (6,5%), Malta (7,1%) şi Finlanda (7,6%).

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă