15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăVIDEO/LIVETEXT Dragnea: "Defăimarea propriei ţări prin minciună este o faptă foarte gravă"

VIDEO/LIVETEXT Dragnea: “Defăimarea propriei ţări prin minciună este o faptă foarte gravă”

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a vorbit la Congresul PSD despre egalitatea de gen promovată de social-democraţi, prin stabilirea unei parităţi bărbaţi-femei în rândul vicepreşedinţilor de partid. Cu această ocazie, Dăncilă, care candidează pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, a invitat femeile din România să se înscrie în partid.

“Invit femeile să intre în politică, pentru că aici vocea lor va fi ascultată şi aici, în PSD, munca lor va fi apreciată. Stimate doamne şi domnişoare din România, dacă vreţi să vă implicaţi în politică, şi eu spun că trebuie să vă implicaţi, veniţi în PSD, pentru că aici veţi găsi o uşă deschisă. Toate acestea vi se datorează dumneavoastră domnule preşedinte şi colegilor care au avut încredere în noi”, a afirmat Viorica Dăncilă, de pe scena Congresului PSD.

UPDATE “Noi am decis alocarea a 2% pentru Apărare. Noi nu vrem ca aceşti 2% să plece din România. Cred caătrebuie ca echipamentele militare să se producă în România. E vorba despre miliarde de euro. Vom întări parteneriatul strategic cu SUA, dezvoltând puternic şi componenta economică. Vrem să întărim parteneriatul în domeniul economic cu Germania, Franţa şi Marea Britanie. Trebuie să abordăm uriaşul potenţial de dezvoltare în relaţiile cu China. Absolut toate ţările doresc să aibă relaţii comerciale cu China. La noi, pentru că unii au tot felul de opinii, au existat ezitări. Vreau să nu mai avem aceste ezitări.

UPDATE PSD va iniția procesul de așezare constituțională a instituțiilor nedemocratice care acum ceva timp și-au uitat rostul în societate. Legile serviciilor secrete vor fi actualizate ca să fie ca ale omoloagelor europene. Cetățenii acetei țără să nu mai fie surpavegheați ilegal și să nu mai fie arestați fără motiv. Nu domnia unor instituții, nu domnia unor șef, asta înseamnă rule of law. Atingerea acestor obiective e mai importantă decât orice proiect politic, nu trebuie folosite personal.”, a declarat Liviu Dragnea.

UPDATE Capitalul românesc trebuie protejat. Trebuie încurajat și respectat. Zi de zi capitalul românesc pierde lupta, în România, cu cel străin. E discriminat la licitațiile de stat, speriat de instituțiile de anchetă.

Vom lucra la recuperarea esenței democratice a țării. Ani la rând Constituția a fost încălcată, supravegherea cetățenilor acestor țări prin instituții de forță care nu au acest drept, mecanismele de control trebuie revizuite pentru instituțiile de forță. S-a văzut modul ilegal și ilegitim cum acestea s-au substituit celor democratice. Statul paralel a infiltrat și în politică, și în presă, încă nu mai știi care voce e adevărată sau falsă. Dezbaterea pe legile justiției și pe modificarea Codului Penal a ajuns la acest nivel tocmai din aceste cauze. Această dezbatere își va continua cursul, va fi duspă până la capăt. E un pas de modernizare a societății și vom mere înainte. Vom parcurge toate etapele constituționale. Reforma justiției va continua după un calendar strict, respectând experiența europeană.

UPDATE ”Un capitol major al PSD e reconstrucția capitalului uman. Între 2007 și 2014, din România au plecat milioane de români. E cea mai costisitoare pieredere suferită de acest stat. E o pierdere pe care noi, prin programul de guvernare, am încercat să o limităm. Vom iniția, în regim de urgență, acțiuni și măsuri în acest sens.

E vital să încurajăm natalitatea în formă concretă. Români are nevoie de copii, de mame și de tați. Suntem obligați să oferim condiții generoase de creștere a natalității. Vom lansa un program de încurajare care să dea curaj și garanție viitorilor părinți.

UPDATE Atunci când şefi de instituţii îşi trădează ţara prin acţiuni antiromâneşti, pierdem suveranitate, pierdem respect şi nu câştigăm nimic în schimb. Defăimarea propriei ţări prin minciună este o faptă foarte gravă, care expune România la multe lucruri. Atacul asupra propriei ţări este o insultă asupra tuturor românilor. Suveranitatea este mai preţioasă decât orice luptă pentru putere, decât orice interes local, şi o vom proteja prin legi explicite, dezbătute si votate în Parlament.

Cu un respect profund îndatorat faţă de statele occidentate, care au contribuit şi contribuie la dezvoltarea noastră, afirm să desenul suveranităţii noastre naţionale trebuie făcut în România şi nu în afara ţării. Noi, ca naţie vom fi respectaţi dacă nu vom confunda bunele relaţii cu servilismul. Şi nu vreau să facem asta”, a afirmat preşedintele PSD.

UPDATE “Astăzi ne aflăm într-un blocaj triplu: de viziune, de acţiune şi de voinţă. Oameni buni, e momentul să rupem acest blocaj, să ne găsim resursele de inteligenţă, de voinţă şi să redăm acestei naţiuni dorinţa de a merge înainte. (…)

UPDATE Primul motiv: ne aflăm la finalul unui an de guvernare PSD-ALDE și s-ar impune un bilanț. Trebuie să tragem concluzii politice și să prezentăm rezultatele programului de guvernare pe cifre

Al doilea motiv: avem un nou Guvern și este important să găsim calea

Al treilea motiv: dezbaterile din spațiul public au căpătat o violență extremă, care sufocă societatea și o dezbină. Această luptă se duce între oameni care vor să exercite în mod legitim puterea împotriva unor oameni care vor să dezbine, care vor să păstreze rețelele ilegale de păstrare a puterii.

Al patrulea motiv: vreau să stabilim niște criterii clare pentru a decide o direcție clară a României.

Al 5-lea motiv: pentru a avea o reprezentare corectă a zonelor din țară, o reprezentare politică, dar și o reprezentare de gen. Eu aș vrea să le spun colegilor să țină cont de faptu că eu mă țin de cuvânt cu ceea ce promit la Congres și la un alt Congres proabil că vom discuta despre dreptul bărbaților de a avea reprezentare 30% în conducerea PSD. Eu am să le propun colegilor să înființăm cât mai repede Organizația de bărbați a PSD, hai, cât mai rapid.

Al 6-lea motiv: pentru a spune cu tărie cum vedem noi România și viitorul României

Al 7-lea motiv: Să ne întărim unul pe celălalt.

Al 8-lea motiv: Pentru a spune ce înseamnă pentru noi anul Centenarului și obiectivele noastre în acest an”, a spus Liviu Dragnea, la Congresul PSD.

UPDATE Președintele PSD, Liviu Dragnea, face senzație la Congresul PSD și a spus că ușor, ușor va fi nevoie de o Organizație nouă la nivelul PSD, organizația de bărbați a partidului.

”M-au întrebat mulți ce nevoie aveam noi de acest Congres și mulți au spus că e doar o reglare de conturi. Din câte știu eu și după cum știu eu, atunci când se face Congres toată lumea își dorește să ajungă la Congres. Am să vă dau cel puțin 8 motive pentru care trebuia să facem Congresul de astăzi. Motivele sunt mai multe, nu este simplu.

UPDATE La Congresul PSD, printre cei 4.000 de delegați și-a făcut loc și o prezență mai puțin obișnuită între membrii PSD! Este vorba despre iubita lui Liviu Dragnea, Irina Alexandra Tănase. Ea a fost așezată în primul rând al sălii, între cei mai importanți lideri ai partidului. Irina Tănase o are în stânga ei pe Gabriela Firea, iar în dreapte o are pe Carmen Dan. La cei 25 de ani ai săi, Tănase a atras multe priviri ale bărbaților din sală.

UPDATE Un incident nefericit a avut loc, sâmbătă, la Congresul PSD! Conform primelor informații, un bărbat a leșinat. A fost solicitat sprijin medical și se va lua decizia dacă acesta necesită îngrijiri spitalicești.

UPDATE Kelemen Hunor preşedintele UDMR, este singurul prezentant al Partidului Popular European la Congresul PSD. Acesta şi-a reafirmat susţinerea punctuală în Parlament pentru PSD, pe care o consideră pozitivă, dar a exprimat şi nevoia unui proiect de ţară. 

Cred în posibilitatea şi necesitatea unui dialog politic, indiferent de care parte a eşicherului politic ne aflăm. Întotdeauna vor apărea subiecte sensibile, dar convingerea mea este că putem să ajungem la un acord. România şi cetăţenii ei au nevoie de un proiect de ţară, au nevoie de o perspectivă, să ştie unde vom fi peste 5, peste 10 ani, care ne sunt obiectivele. Aţi câştigat alegerile şi oamenii aşteaptă rezultate. Vă sprijin punctual în parlament şi cred că facem foarte bine. Ne sprijiniţi şi dvs. punctual şi faceţi foarte bine. Maghiarii din România nu sunt duşmanii ţării, aşa cum se aude din foarte multe direcţii, cu intenţia clară de a mări tensiunea dintre comunităţi. Eu cred că dialogul purtat cu PSD în ultiman este un dialog util, responsabil, orientat spre viitor. Sunt convins că suntem pe un drum bun, drumul construcţiei viitorului nostru comun. Succes ţării este şi succesul comunităţii maghiare. Eşecul României ar fi şi eşecul comunităţii maghiare. Noi nu dorim eşecul ţării.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu Vreau să vă aduc la cunoștință despre acțiunile “la rupere”. Eram și atunci, dar și acum, în luptă cu statul paralel. Klaus Iohannis ne-a arătat că este președintele statului paralel, nu președintele tuturor românilor.

UPDATE Bănicoiu se retrage. Bătălia pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, la Congresul de la Sala Palatului, devine tot mai încinsă. Viorica Dăncilă, favorita lui Liviu Dragnea pentru această funcţie, ar putea avea probleme serioase.

Oficial, în cursă s-au înscris, pe lângă premierul Viorica Dăncilă, foştii miniştri Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu. Potrivit unor surse din partid, Bănicioiu a luat decizia să se retragă din cursă. Fostul ministru al Sănătăţii din Guvernul Ponta va anunţa că o susţine pe Ecaterina Andronescu.

UPDATE Marian Oprişan, preşedintele PSD Vrancea, cere măsuri împotriva protestatarilor care s-au strâns la Sala Palatului, unde are loc Congresul PSD, deşi nu au o autorizaţie de protest.

“În primul rând, autorităţile statului ar trebui să ia măsurile care se impun la orice manifestare neautorizată. Aşa este în toată lumea occidentală şi peste tot. Continuând în maniera asta nu putem decât să ne facem de râs în lume, din acest punct de vedere. Oriunde, în orice ţară civilizată, se protestează conform legii, într-un candru democratic, cuprins de lege. Eu le transmit să aibă răbdarea necesară ca PSD să-şi termine mandatul până în 2020, iar în 2020 vor avea o viaţă mai bună, vor fi mai demni şi vor avea o poziţie mult mai bună în Europa decât au avut până în momentul de faţă”, a declarat Oprişan la sosirea la Sala Palatului.

UPDATE Nicolae Bădălău ”Eu nu fac compromisuri, nu am făcut niciodată”, a spus Bădălău în legătură cu desemnarea sa pentru preşedinte al Consiliului Naţional al PSD.

Întrebat pe cine susţine la funcţiile de preşedinte executiv şi secretar general, el a răspuns: ”Doamna premier şi domnul Neacşu”.

În legătură cu faptul că congresul PSD este cu final cunoscut, Bădălău a spus: ”Dacă e un congres cu final cunoscut, sunt oameni care au experinţă politică şi administrativă şi e normal, sunt oameni cu care am lucrat foarte mulţi ani”.

”Domnii protestatari ar trebui să meargă la Guvern, la Parlament”, a mai declarat Bădălău.

UPDATE Ion Iliescu, președintele de onoare al PSD, a luat o decizie radicală chiar în ziua Congresului formațiunii! Iliescu a anunțat că nu va merge la acest eveniment, fiind primul de la care lipsește. Nina Iliescu, soția președintelui de onoare al partidului, a spus, pentru România TV, că acesta nu poate merge din cauza unei probleme mai vechi de la picior. ”Este ca un om de 88 de ani”, le-a declarat Nina Iliescu jurnaliștilor.

La Congresul din 2015 al PSD, Ion Iliescu a avut un discurs foarte dur și critic. El le-a reproşat colegilor săi că au o “slabă legătură” cu mediul intelectual.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE, a ajuns sâmbătă, înainte de ora 11, la Sala Palatului, unde are loc Congresul extraordinar al PSD. La sosirea, liderul ALDE a fost aplaudat de delegaţii şi simpatizanţii PSD strânşi în faţa Sălii Palatului.

Tăriceanu a sosit la Sala Palatului cu doar câteva minute de Liviu Dragnea. Cei doi lideri ai Coaliţiei nu au intrat împreună.

Întrebat cu ce gânduri vine la Congresul PSD, Tăriceanu a răspuns scurt: “Cred că lucrul ăsta o să-l auziţi atunci când o să vorbesc.”

UPDATE Liviu Dragnea a ajuns și el la Sala Palatului, acolo unde are loc Congresul PSD! Liderul social-democraților a fost primit cu aplauze de anumiți delegați. El le-a mulțumit, i-a salutat, iar cu unii a dat mâna.

”La orice Congres am emoții. Știți la ce am venit astăzi aici? La Congresul PSD!”, a spus Liviu Dragnea.

Bucuria lui Dragnea a fost umbrită de scandările celor de la Rezist, care scandau ”Hoții, hoții!”. Doina Pană l-a însoțit pe Liviu Dragnea. Ea a primit câteva cuvinte neașteptate de la un delegat: ”Doamnă, când aţi apărut a răsărit soarele!”, i-a spus acesta.

 

 

 

Social-democraţii se reunesc sâmbătă în Congres extraordinar la Sala Palatului, prilej cu care 24 de candidaţi vor cere votul forului de conducere pentru funcţiile de preşedinte executiv, secretar general şi vicepreşedinţi regionali ai PSD.Nu vor fi alegeri pentru funcţia de preşedinte al PSD.

Aproape 4.000 de delegaţi sunt aşteptaţi la congresul care va începe la ora 11.00, la Sala Palatului.

Participanţii trebuie să aprobe modificarea Statutului PSD, astfel încât în BPN să fie 16 vicepreşedinţi, câte doi – un bărbat şi o femeie – pe fiecare regiune.

Toţi delegaţii vor vota preşedintele executiv şi secretarul general, cele mai mari şanse avându-le Viorica Dăncilă şi Marian Neacşu, care sunt susţinuţi de Liviu Dragnea. Pentru vicepreşedinţi, delegaţii vor vota pe regiuni, iar pentru majoritatea funcţiilor există un singur candidat.

Preşedintele partidului rămâne Liviu Dragnea, pentru această funcţie nefiind organizate alegeri. De asemenea, deşi iniţial Liviu Dragnea a susţinut că doreşte să ceară un vot de reconfirmare în funcţie la congres, în cele din urmă a spus că nu mai are de ce să ceară acest vot, pentru că organizaţiile judeţene au adoptat rezoluţii de susţinere a sa.

Comisia de numărare a voturilor este condusă de Claudiu Manda.

În congres ar urma să fie prezentate şi unele documente programatice, care însă nu au fost dezvăluite nici membrilor Comitetului Executiv. Nu este clar dacă acestea vor viza şi justiţia. Preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, spunea vineri că trebuie să sea vorbească şi despre justiţie: „Documentul va face referire şi la justiţie cu siguranţă pentru că este un lucru important, îndelung discutat”. 

Discursurile vor fi ”foarte puternice şi pornite din suflet”, după cum spune Codrin Ştefănescu.

Candidaturile au fost validate vineri, într-o reuniune a Comitetului Executiv Naţional al PSD, în ajunul căreia mai mulţi lideri ai PSD şi-au anunţat candidatura la o funcţie de conducere în partid. Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu s-au înscris la preşedinte executiv, funcţie pentru care va candida şi premierul Viorica Dăncilă, după ce organizaţia Bucureşti-Ilfov şi-a exprimat susţinerea în acest sens. Pentru funcţia de secretar general şi-au depus candidatura Codrin Ştefănescu şi Marian Neacşu.

La Congresul de la Sala Palatului, toţi cei care şi-au exprimat dorinţa să candideze vor fi trecuţi pe buletinele de vot, după cum a anunţat vineri preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

“Astăzi au fost câteva hotărâri adoptate în Comitetul Executiv Naţional al PSD. Am propus colegilor mei să se aprobe şi candidaturile care nu îndeplineau toate condiţiile, pentru cei patru colegi, respectiv doamna Andronescu, domnul Bănicioiu, amândoi pentru funcţia de preşedinte executiv, domnul Cătălin Rădulescu, pentru funcţia de vicepreşedinte pe Regiunea Sud, şi domnul Codrin Ştefănescu, pentru funcţia de secretar general. Deci avem 24 de candidaţi aprobaţi. Toţi cei care şi-au exprimat dorinţa să candideze vor fi trecuţi pe buletinele de vot”, a declarat Dragnea, după Comitetul Executiv Naţional al PSD.

El a anunţat că îl va propune pe actualul preşedinte executiv al PSD, Niculae Bădălău, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional şi, totodată, că în cadrul CExN al PSD au fost aprobate propunerile de modificare la statut.

Liviu Dragnea a precizat că nu se pune problema ca mandatul său la şefia partidului să fie prelungit. “Eu sunt în mandat”, a subliniat preşedintele PSD.

Nu în ultimul rând, primarul sectorului 5, Daniel Florea, şi-a retras candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte PSD la regiunea Bucureşti – Ilfov, “pentru a rămâne armonie în organizaţie”.

Vicepreşedintele PSD Nicolae Bănicioiu a salutat vineri decizia de a valida toate candidaturile pentru congresul partidului, exprimându-şi convingerea că acest lucru s-a întâmplat la presiunea delegaţilor asupra reprezentanţilor lor în CExN.

“Mi-am exprimat nemulţumirile şi în interiorul şedinţei, prefer să nu vi le spun aici. Le-am spus colegilor mei, cred că le-a înţeles şi preşedintele partidului şi ceilalţi colegi din conducere, dar marea reuşită a zilei de astăzi şi o salut este validarea tuturor candidaturilor şi eu vreau să mulţumesc pentru asta colegilor care vin la Bucureşti, delegaţi, care sunt convins că au făcut ei presiunile necesare pentru a-i convinge pe reprezentanţii lor în CExN să voteze pentru acest lucru şi iată cum buturuga mică răstoarnă carul mare, pentru că jocurile subterane şi ascunse ale unora nu se potrivesc cu socotelile oamenilor”, a spus Bănicioiu.

Acesta a menţionat că va discuta cu un alt candidat la funcţia de preşedinte executiv al partidului, Ecaterina Andronescu, să găsească împreună o soluţie pentru a nu diviza voturile.

Bănicioiu a mai spus că până sâmbătă dimineaţă îşi va face lobby în rândul delegaţilor la congres pentru a-l susţine.

Pe de altă parte, el consideră că Viorica Dăncilă are ”foarte multă treabă de făcut la Guvern şi la Organizaţia de Femei şi nu ar mai trebui încărcată şi cu alte treburi foarte importante de preşedinte executiv”.

Secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu, care s-a declarat foarte emoţionat, a apreciat ca fiind normal faptul că în Comitetul Executiv Naţional au fost acceptate toate candidaturile la funcţiile de conducere şi a anunţat “discursuri foarte puternice la Congres”. El a susţinut vineri că are emoţii şi îi vine să îşi “rupă hainele şi să plângă” de situaţia la care s-a ajuns.

“Nu putem vorbi de o victorie în CEx, este vorba despre o chestie normală – faptul că ne-au aprobat colegii noştri să putem candida într-o competiţie liberă, este foarte normal. În momentul de faţă avem candidaturi la preşedinte executiv şi la secretar general în felul următor: Dragnea contra Nicolae Bănicioiu şi Cati Andronescu, la secretar general – Dragnea împotriva lui Codrin Ştefănescu. Iar Congresul, primarii noştri, oamenii noştri din zonă, vechi membri de partid, unii fondatori, cei care se bat în fiecare zi de la bunul Dumnezeu să îi convingă pe români că merităm să fim votaţi vor decide mâine dacă votează şi cu cine votează”, a declarat Codrin Ştefănescu, după şedinţa CExN.

El şi-a exprimat regretul că nu pot candida la funcţiile de vicepreşedinţi, pe formula cu regiuni, “oameni care au ceva de spus şi pe care poporul îi îmbrăţişează”, între aceştia fiind Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae, Eugen Teodorovici sau Adrian Dobre – purtător de cuvânt al partidului.

“Sunt, ca niciodată, foarte emoţionat şi ştiţi că nu am trac în faţa camerelor (…), am emoţii acum şi abia pot să mă stăpânesc şi simt aşa că îmi vine să îmi rup hainele de pe mine şi să plâng la situaţia la care s-a ajuns, vreau să mă calmez, mă aşteaptă colegii să punem la punct detaliile tehnice”, a mai spus Ştefănescu.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a menţionat că la Congres contează pe voturile colegilor care o cunosc de 22 de ani, având în vedere că a fost prezentă în fiecare judeţ cu ocazia campaniilor electorale sau a unor acţiuni pe linie de învăţământ. În opinia senatoarei, nu funcţia este importantă, fiind un lucru bun ponderea mare de femei în conducerea PSD.

Pe de altă parte, preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, susţine că este necesar Congresul PSD pentru adoptarea unui document programatic pentru perioada 2018-2020 şi şi-a exprimat regretul că atenţia este orientată către candidaturi.

“E foarte limpede. Avem nevoie de un document programatic pentru perioada 2018 – 2020, dar, din păcate, cea mai mare pasiune, reflectată şi în presă, se pune pe cine candidează. Am discutat. (…) Cei care au dorit să-şi aducă contribuţia la acest document au comunicat. Mâine, el va fi prezentat în plenul Congresului. Documentul va face referire şi la Justiţie cu siguranţă, pentru că este un lucru important, îndelung discutat. Sunt în curs modificările pe care le-am adus Legilor Justiţiei, pentru a reintra în discuţie în comisia specială, şi codurile trebuie în acord cu deciziile CCR. După cum ştiţi, la 1 aprilie, trebuie să transpunem şi Directiva privind prezumţia de nevinovăţie. Deci, sunt subiecte care nu pot fi ocolite”, a afirmat Ţuţuianu, vineri, după şedinţa CExN.

 El a menţionat că propunerea de validare a candidaturilor a făcut-o “formal” Liviu Dragnea. “S-a decis ca fiecare dintre candidaţi să aibă observatori pe zona unde se votează şi pe zona urnelor. Totdeauna contează susţinerea pe care o are preşedintele faţă de un candidat sau altul, dar cred că contează şi prestaţia de până acum a fiecărui candidat, modul în care este receptat de colegii de partid”, a completat Ţuţuianu. 

 

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă